چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۴:۳۷ - ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۵۹۸۶
سیاست داخلی

موافقت‌ها و مخالفت‌ها با بودجه روحانیون؛

سرانه هر طلبه از بودجه کشور چقدر است؟

بودجه روحانیون,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران
شورای عالی حوزه، شورایی متشکل از شماری از مدرّسان و بزرگان حوزه علمیه قم است که سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی کلان در بخش‌های مختلف آموزشی، اخلاقی، تبلیغی و اجتماعی حوزه علمیه قم و سایر حوزه‌های وابسته به آن را بر عهده دارد.

به گزارش رویداد۲۴، در چند روز گذشته مباحث درباره بودجه حوزه‌های علمیه و انتقادهای یکی از مراجع تقلید از بودجه بالای آن، در صدر اخبار قرار گرفته است و با واکنش هایی مواجه شده است؛از جمله آیت‌الله یزدی رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم که گفته است: «متأسفانه برخی با لباس روحانیت می‌گویند که حوزه‌های علمیه باید به شرایط قبل از انقلاب برگردند، توجیهشان این است که حوزه علمیه نباید به حکومت و دولت وابسته باشد. 

 

حوزه‌های علمیه پایگاه اسلام و انقلاب هستند، یقیناً فرصتی که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی برای تبلیغ دین و معارف اسلامی فراهم شد، هرگز وجود نداشت، بنابراین روحانیت باید از این فرصت تاریخی نهایت بهره را ببرد نه آنکه فکر بازگشت به دوران پیش از انقلاب را در سر داشته باشد.»

 

شاید اشاره آیت‌الله یزدی به اظهارت چندی قبل آیت الله صانعی باشد که چندی پیش با انتقاد از بودجه بالای اختصاص داده شده به نهادهای حوزوی تاکید کرده  بود«حوزه باید بر پایه خودش و مردم بایستد، بدانیم روایات دارد در مورد کسی که دنبال علوم دینی می‌رود، خداوند روزی او را «من حیث لایحتسب» می‌رساند.

 

اگر مردم روحانی را دوست داشته باشند، وقتی بدانند گرفتاری دارد بدون منت و بدون توقع می‌آیند و گرفتاری او را رفع می‌کنند. چه بودجه‌ای از این بهتر که اخبار اهل بیت را بدهید آیات قرآن را تفسیر کنید و مسائل اسلامی را بیان کنید و مردم قربه الی الله به شما کمک کنند و زندگی خود را اداره کنید؟ عریض و طویل کردن حوزه صحیح نیست. این همه ساختمان و مدرسه برای چه می‌خواهیم که مرتب حوزه‌های علمیه را اضافه کنیم.»

 

این استاد حوزه خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفت: حجت خدا برای شما تمام است اینگونه نیست که بودجه مملکت در اختیار شما هست همانگونه که دولت لایحه اش را نوشته، کار کنید البته از این جهت خوب است و روشن شد که چه کسی به چه مقدار می گیرد. با این بودجه‌های کلان جلوی خیلی از مفاسد را می‌توان گرفت. آقایان نمایندگان توجه کنند روی یک ریال این بودجه هم من مسئولم هم آن آقایان. بیت المال مسلمین امانتی در دستان شماست و صغیر و کبیر در آن سهم دارند، آن بیماری که پول دارو ندارد، آن معتادی که از بیکاری به اعتیاد کشیده شده، کسانی که براثر طلاق زندگیشان بهم خورده، همه در آن سهم دارند پس هربودجه‌ای که می‌خواهید بدهید به بازده بودن آن توجه کنید. ۱۵

 

چقدر بودجه؟

در متنی که توسط دولت منتشر شد، بودجه مصوب شورای عالی حوزه‌های علمیه برای سال جاری مجموعا چهار هزار و ۴۶۴ میلیارد و ۵۵۷ میلیون ریال اعلام شده است؛ کمی کمتر از چهارصد و پنجاه میلیارد تومان. آنگونه که مشاور وزیر فرهنگ در امور روحانیون گفته بیش از ۱۵۰ هزار روحانی در کشور داریم که با این ترتیب سرانه هر روحانی از این بودجه رقمی در حدود سه میلیون تومان است که توسط شورای عالی حوزه هزینه می‌شود.

 

همچنین مرکز خدمات حوزه‌های علمیه که مسئول رسیدگی به «حق بیمه طلاب و روحانیون غیر شاغل» است، حدود ۸۱۵ میلیارد تومان بودجه دارد که سرانه هر روحانی از این بودجه نیز ۵ میلیون تومان است. سیدحسن ربانی ریاست این مرکز را بر عهده دارد.

 

دفتر تبلیغات اسلامی در حوزه علمیه قم که زیر نظر احمد واعظی، برادر محمود واعظی وزیر اداره می شود، حدود ۱۳۴ میلیارد تومان بودجه دارد. سرانه هر روحانی از این بودجه تقریبا یک میلیون تومان خواهد شد.

 

البته نهادهای مذهبی و وابسته به روحانیون بودجه‌های دیگری هم دارند. در دو مورد می‌توان به حوزه علمیه خواهران و جامعه‌المصطفی اشاره کرد که هر کدام بودجه‌های مستقل خود را دارند. اما اگر فقط بودجه سه نهاد بالا را محاسبه کنیم، سرانه هر روحانی تقریبا نزدیک به ده میلیون تومان در سال ۹۷ خواهد شد.

 

ساختار سیاسی نزدیک به اصولگرایان

آیت‌الله صانعی در قسمت دیگری از انتقادهای خود البته اشاره کرده است که سهمی از این بودجه ندارد «شاید بگویند چون بودجه را به شما نمی‌دهند این حرف را می‌زنید؛ بنده از روزی که در حکومت رفتم اگر یک ریال از بودجه حکومت و دولت گرفتم شما بیاورید من سرم را در مقابل آن می دهم. اگر داشتم که تمام بلندگوهای دنیا را پر می‌کردند.» کنایه این مرجع تقلید به ساختار شورای عالی حوزه‌های علمیه و نهادهای مشابه است که توسط اصولگرایان اداره می‌شود.

 

طبق آنچه در سایت ویکی‌شیعه آمده است، شورای عالی حوزه، شورایی متشکل از شماری از مدرّسان و بزرگان حوزه علمیه قم است که سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی کلان در بخش‌های مختلف آموزشی، اخلاقی، تبلیغی و اجتماعی حوزه علمیه قم و سایر حوزه‌های وابسته به آن را بر عهده دارد. نامزدهای عضویت در این شورا، که دست‌کم باید هفت نفر باشند، از سوی جامعه مدرسین معرفی می‌شوند و پس از تایید، به عضویت شورا در می‌آیند.

 

جامعه مدرسین حوزه علمیه

در خرداد ۷۶ جمعی از روحانیون ناراضی از وضعیت حوزه، با اشعاب از «جامعه مدرسین» تشکل جدیدی با نام «مجمع مدرسین» تاسیس کردند و به این ترتیب با خروج چهره‌های ناراضی، ساختار فکری «جامعه مدرسین» همچنان مشابه ساختار پیشین به سیاق اصولگرایی باقی ماند بنابراین طبیعی است افرادی که برای عضویت در نهاد هفت نفره شورای عالی حوزه‌های علمیه معرفی می‌شوند، گرایشی به سبک جامعه مدرسین داشته باشند.

 

در حال حاضر آقایان رضا استادی، مرتضی مقتدایی، سیدهاشم حسینی بوشهری، جواد مروی، سیداحمد خاتمی، علیرضا اعرافی و سیدمحمد غروی به عنوان اعضای شورای عالی حوزه هستند که هر هفت نفر، از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه هستند. در این دوره حجج‌الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی و جواد مروی جایگزین آیت‌الله ابوالقاسم وافی و حجت‌الاسلام والمسلمین علی نکونام شدند.

 

 

 

  • 26
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۵
جدیدترین
قدیمی ترین
من از سهم خودم شما بگو حتی برای یک‌ریالش هم رضایت ندارم
خب شما یه طلبه یا آخوند رو بیار که بیکار باشه. یا وارد آموزش و پرورش میشن یا اوقاف و کمیته امداد یا دیگر نهادها. و کلا ماهانه حدود یه میلیون درآمد دارن البته این کم کمشه
خب شما یه طلبه یا آخ...
من یک طلبه هستم که هیچ ارگان دولتی یا غیران مشغول نیستم وهیچ کاری ندارم لطفا همه روحانیت را بابعض قیاس نکنید
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش