جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۰۷ - ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۷۱۷۰
سیاست داخلی

ناطق نوری: رهبری کليات برجام را تأييد کردند

ناطق‌نوري,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

بعد از خروج آمريکا از برجام، توافق هسته‌اي به محلي براي حمله به دولت تبديل شده است؛ اولين آنها، آتش‌زدن برجام و پرچم آمريکا در صحن مجلس بود. حالا عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام مي‌گويد: «نبايد از اين موضوع غافل شويم که مذاکره و پذيرفتن برجام، حاصل تصميم‌گيري مجموعه نهادهاي کليدي نظام مانند دولت، مجلس، شوراي عالي امنيت ملي و با نظر مساعد رهبر معظم انقلاب بوده است». در همين حال، يکي از آتش‌زنندگان برجام در صحن مجلس، خبر از تهيه طرحي دوفوريتي داده که در آن، دولت ملزم به اقدام متقابل شده است. «مجتبي ذوالنور» در گفت‌وگو با «ايلنا» مدعي شده: «هيچ مشورتي قبل از ادامه برجام با کشورهاي ديگر، با رهبري صورت نگرفت». اين در حالي است که «کاظم جلالي»، نماينده نزديک به «علي لاريجاني»، در گفت‌وگو با «شرق» گفته بود تصميم به ادامه حضور ايران در برجام، تصميم کل نظام است و نه شخص رئيس‌جمهوري.

 

رهبري کليات برجام را تأييد کردند

حجت‌الاسلام ناطق‌نوري در ديدار برخي از خبرنگاران گفته: «رهبر معظم انقلاب ضمن اعلان بي‌اعتمادي به آمريکا، کليات برجام را تأييد کردند که بدون اذن ايشان هم برجام از سوي ايران قابل پذيرش نبود. ايشان مکرر تيم مذاکره‌کننده را تأييد و حمايت کردند؛ ضمن اينکه پيش‌بيني بدعهدي و خروج آمريکا را هم کرده بودند. بنابراین موضوع خروج آمريکا از برجام خيلي هم غيرمنتظره نبود». اين اظهارات در حالي است که پيش از اين آيت‌الله احمد جنتي، رئيس مجلس خبرگان، در بيانيه‌اي خواسته بود «رئيس‌جمهوري صادقانه و باصراحت» نسبت به آنچه او «خسارت‌هاي وارده در برجام به خاطر عدم رعايت خطوط قرمز ترسيمي توسط رهبر معظم انقلاب» خوانده، از مردم عذرخواهي کند. البته اين بيانيه در ابتدا با عنوان «بيانيه مجلس خبرگان رهبري» روي سايت دبيرخانه مجلس خبرگان قرار گرفت، اما يک روز بعد و پس از واکنش‌ها به آن، عنوان آن به «بيانيه رئيس مجلس خبرگان» تغيير يافت؛ البته از همان ابتدا امضاي آيت‌الله جنتي پاي اين بيانيه نشسته بود. يکي از واکنش‌ها به اين حمله عليه دولت و برجام، بيانيه دولت بود.

 

خروج آمريکا از برجام؛بهانه تسويه‌حساب 

اين عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام اضافه کرد: «برخي از منتقدان داخلي از روي بي‌توجهي و گاهي مغرضانه، موضوع خروج آمريکا از برجام را بهانه تسويه‌حساب با دولت قرار داده‌اند و نمي‌دانم چرا به اين واقعيت روشن توجه نمي‌کنند که رژيم صهيونيستي، اعراب تکفيري و جريان‌هاي راست افراطي در آمريکا عليه برجام متحدند و اين بهترين دليل بر صحت عملکرد نظام جمهوري اسلامي درباره توافق هسته‌اي است». ناطق‌نوري گفت: «البته بايد توجه داشته باشيم که در شرايط کنوني، چالش ايران فراتر از برجام است؛ زيرا دولت جديد آمريکا با وقاحت و به‌طور رسمي اعلام مي‌کند دنبال براندازي نظام در ايران است که البته اين آرزو را به گور خواهند برد».

 

او با بيان اينکه رژيم صهيونيستي و عربستان دنبال کشاندن آمريکا به جنگ با ايران هستند، تأكيد کرد: «در اين شرايط، حفظ و تقويت وحدت ملي و يکپارچگي همه جريانات سياسي در دفاع از منافع ملي و استقلال کشور همانند دوران دفاع مقدس و جنگ تحميلي، از ضروريات و وظايف آحاد ملت و جريان‌هاي سياسي است». ناطق‌نوري گفت: «کساني که با نيت تسويه‌حساب سياسي اقدام به انتقادهاي مخرب مي‌کنند، متوجه نيستند اين روش موجب شکست جبهه داخلي شده و زمينه موفقيت برنامه‌هاي دشمن را فراهم خواهد کرد».

 

رهبري بايد به روحاني بگويد بي‌خود کرده‌اي ادامه برجام را پذيرفتي

با اين توضيحات ناطق‌نوري، اما تهيه طرح دوفوريتي از سوي نمايندگان براي اقدام متقابل دولت بيشتر به چشم مي‌آيد. ذوالنور که درباره اين طرح صحبت کرده، گفته: «روحاني با ادامه برجام خلاف قانون عمل مي‌کند؛ چراکه در ماده ۳ ماده‌واحده‌ای که قانون در آن اقدام متناسب و متقابل را مشخص کرده، مي‌گويد هرگونه نقض اعم از تمديد تحريم‌ها يا نقض برجام بايد با اقدام متقابل پاسخ داده شود و همکاري‌ها را نیز خاتمه دهيم. بنابراين با خروج آمريکا از برجام، تمام تحرکات هسته‌اي بايد ازسر گرفته شود، اما روحاني با ادامه برجام، راهي خلاف قانون پيش گرفته است».

 

او ادامه داد: «دولت بايد همکاري‌هايي مثل پروتکل اجرائي داوطلبانه را قطع کند و غني‌سازي هسته‌اي را ازسر بگيرد. دولت بايد براي ادامه برجام از مجلس اجازه مي‌گرفت، اما حال که دولت اين مسير را طي کرده، بايد از ساير کشورهايي که در برجام باقي مانده‌اند تضمين عملي بگيرد. تنها در اين صورت مي‌توان درباره برجام وحدت کرد». اين عضو فراکسيون ولايي با تأكيد بر اينکه بعضي افراد از اينکه رهبري اصل مذاکرات برجام را پذيرفته، سوءاستفاده مي‌کنند، گفت: «رهبري را در مقابل عمل انجام‌شده قرار دادند. هيچ مشورتي قبل از ادامه برجام با کشورهاي ديگر و با رهبري صورت نگرفت. اينکه مي‌گويند رهبري موافق برجام است، بيان‌کننده اين است که رهبري بايد به روحاني بگويد بي‌خود‌ کرده‌اي ادامه برجام را پذيرفتي يا حال که اين مسير را مي‌روي، از کشورهاي حاضر در برجام تضمين بگير؛ چراکه روحاني بلافاصله پس از صحبت‌هاي ترامپ، سخنراني کرد و اعلام کرد ايران در برجام باقي مي‌ماند». نماينده قم در مجلس شوراي اسلامي گفت: «اذن که بعد از عمل رخ نمي‌دهد، هيچ‌کدام از گفته‌هاي اخير رهبري نشان‌دهنده رضايت ايشان از ادامه برجام نبوده است. رهبري هم بعد از عمل گفتند برويد و تضمين بگيريد. در مجموع بر روي اصل برجام هيچ وحدتي وجود ندارد؛ مگر تضمين عملي کشورها».  او ادامه داد: «ما طرحي دو‌فوريتي داريم که يکشنبه به چاپ مي‌رسد و اگر طرح‌هاي دو‌فوريتي ديگر مقدم نشوند، يکشنبه اين طرح به صحن مجلس خواهد آمد. بر‌اساس‌این دولت ملزم به اقدام متقابل شده است. بنابراين اگر کشورهاي ديگر تضمين ندهند دولت بايد همه همکاري‌هاي خود را با کشورها قطع کند و فعاليت‌هاي هسته‌اي را از سر بگيرد. در آن صورت اگر کشورهاي ديگر هم به تحريم‌ها عليه ايران پيوستند، ما به خروج از ان‌پی‌تی هم بايد فکر کنيم». حدود ۱۰ روز پيش و فرداي روزي که رئيس‌جمهوري آمريکا از برجام خارج شد، در جلسه علني مجلس تعدادي از نمايندگان پرچم کاغذي آمريکا و برگه نمادين برجام را آتش زدند؛ «ذوالنور» يکي از آنها بود که بعد از آتش‌زدن برجام نمادين، خوشحال و شاد و خندان فرياد مي‌زد: «برجام رو آتيش زديم». نمايندگان زيادي به اين حرکت انتقاد داشتند؛ از‌جمله علي مطهري که اين کار را «عاقلانه» ندانست. از سوي ديگر برخي هم مانند «جعفرزاده» ضمن انتقاد به اين حرکت، انتقاد بيشتري به «علي لاريجاني» داشتند که نتوانسته بود اين جريان را اداره کند.

 

خروج ايران از ذيل بند ۷ يکي از فوايد برجام است

ناطق‌نوري در ادامه صحبت‌هايش با ايرنايي‌ها گفت: «هرچند برجام همه اهداف ايران را تأمين نکرده؛ اما آثار و فوايدي داشته که درخورتوجه است. مطلبي که متأسفانه گاهي مورد غفلت برخي قرار مي‌گيرد، اين است که پيش از برجام ايران در ذيل بند هفت منشور سازمان ملل قرار داشت». او افزود: «هر کشوري که تحت فصل هفت منشور، روي ميز شوراي امنيت سازمان ملل قرار گيرد، به‌عنوان کشور تهديدکننده صلح و امنيت جهان شناخته شده و تحريم و حمله نظامي به آن کشور از نظر مقررات بين‌المللي مجاز است و آمريکا با استفاده از همين بند به عراق حمله نظامي کرد».

 

ناطق‌نوري گفت: «خروج ايران از ذيل بند هفت، يکي از آثار و فوايد برجام است؛ از طرفي چالش اصلي ما با جهان غرب در بحران هسته‌اي درباره غني‌سازي و آب سنگين بود که با برجام اين حق از سوی هر پنج قدرت جهاني به رسميت شناخته شد و به تصويب شوراي امنيت سازمان ملل نيز رسيد».

 

او افزود: «اکنون که آمريکا از برجام خارج شده، باز هم نتوانسته اين حق را تضييع کند؛ بنابراین بايد گفت ايران با برجام در جدال ۱۲‌ساله با قدرت‌هاي جهاني درباره حق غني‌سازي و آب سنگين به پيروزي رسيد که بازگشت‌پذیر هم نيست و عصبانيت صهيونيست‌ها و امثال آنها نيز از همين موضوع است».

 

پيش از برجام ناچار بوديم نفت را روي آب به طور قاچاق با قيمت پايين بفروشيم

اين عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام گفت: «از نظر اقتصادي هم مهم‌ترين اثر برجام اين بود که فروش نفت و بانک مرکزي از تحريم خارج شدند. پيش از برجام ناچار بوديم نفت را روي آب به طور قاچاق يا با پرچم ديگران و با قيمت پايين بفروشيم که در بيشتر مواقع هم پولش را نمي‌دادند و ناگزير بوديم کالاي چيني يا هندي به جاي پول نفت بگيريم». ناطق‌نوري افزود: «به‌علاوه تحريم‌هايي مانند بيمه و کشتي‌راني که تجارت بين‌المللي ما را بسيار سخت، گران و پرريسک کرده بودند نيز برداشته شد و رفع اين تحريم‌هاي کليدي آثار مثبتي داشت؛ هرچند مشکلات اقتصادي هنوز به طور مطلوب برطرف نشده است؛ اما بايد توجه داشته باشيم که بخش مهمي از مشکلات اقتصادي ما مانند بي‌کاري، تورم و رکود، ريشه در چگونگي مديريت خودمان و مسائلي مانند اقتصاد دولتي، نگاه غيرحمايتي به بخش خصوصي، تنگ‌نظري، تغييرات پي‌درپي قوانين و... دارد که همگي مسائل داخلي هستند». او در ادامه افزود: «بخش ديگري از مشکلات ما به دليل چالش‌هاي جديد ما با غرب و آمريکا درباره مسائل منطقه‌اي است که فراي برجام است. غرب به‌ويژه آمريکا از حضور مؤثر و موفقيت‌هاي ايران در منطقه ناخشنود است و به بهانه‌هاي مختلف مانند مسئله حقوق بشر و موشک‌هاي بالستيک، ايران را به چالش مي‌کشانند».

 

برجام در حقيقت يکي از مهم‌ترين دستاوردهاي سياست خارجي اتحاديه اروپاست

او گفت: «اگر بدون غرض‌ورزي بخواهيم درباره برجام داوري داشته باشيم، درک اين موضوع دشوار نيست که خروج آمريکا از برجام اجماع قدرت‌هاي بين‌المللي عليه ايران را شکست. بُرد بين‌المللي ايران در اين ماجرا اين است که همه بلوک‌هاي قدرت در جهان حتي اتحاديه اروپا جملگي معتقدند ايران به تعهداتش عمل کرده و بدعهدي از آمريکاست». ناطق نوري افزود: «با اين تدبير درست و همراه با شکيبايي، ضرر سنگيني به حيثيت و جايگاه بين‌المللي آمريکا وارد شد؛ به عبارت ديگر در اين ماجرا آمريکا به جهانيان نشان داد که امضای او در هر پيمان و قرارداد بين‌المللي نمي‌تواند داراي اعتبار باشد و نبايد به او اعتماد کرد». او در ادامه گفت: «يکي ديگر از آثار مهم خروج آمريکا از برجام اين است که اروپا براي حفظ حيثيت و هويت خود و نيز پاسخ‌گويي به افکار عمومي، به فکر استقلال از آمريکا افتاده است. صدراعظم آلمان و رئيس‌جمهوري فرانسه به طور رسمي اعلام کردند که اروپا بايد به فکر استقلال از آمريکا باشد». به گفته ناطق‌نوري، برجام در حقيقت يکي از مهم‌ترين دستاوردهاي سياست خارجي اتحاديه اروپاست که نابودي و ناديده‌گرفتن آن سرشکستگي بزرگي براي آنان خواهد بود. او افزود: «به نظر بنده اروپا دچار يک تضاد بزرگ شده است؛ از يک طرف تحت فشار آمريکاست و از طرف ديگر به دليل پايبندي ايران به اصول برجام نمي‌تواند ايرادي به ما بگيرد و چنانچه تحت‌تأثير آمريکا قرار گيرد، ميراث سياست خارجي و اعتبار بين‌المللي خود را به مخاطره مي‌اندازد و در بين مردمش زير سؤال مي‌رود؛ لذا بايد تکليف خود را روشن کنند».

 

علم‌الهدي: برجام با جوسازي به تصويب رسيد

باوجوداين، حجت‌الاسلام سيداحمد علم‌الهدي در خطبه‌هاي نماز جمعه مشهد با اشاره به خروج آمريکا از برجام گفت: از روز اول مقام معظم رهبري فرمودند من به اينها اطمينان ندارم و مورد اعتماد من نيستند و جز ضرروزيان چيز ديگري نخواهيم ديد، اما جلودار نيز نشدند و فرمودند اينها عمل نمي‌کنند، بعد که پيمان بسته شد، مقام معظم رهبري، هم خصوصي و هم در سخنراني فرمودند اين قرارداد در صورتي قابل‌اعتناست که رئيس‌جمهور امضا کند تمام تحريم‌ها را برداشته است. به گزارش انتخاب، امام‌جمعه مشهد افزود: رئيس‌جمهور آمريکا که امضا نکرد و اين قرارداد در مجلس آمد و بررسي شد و عنوان شد که اين درست نيست و گفتند قرارداد به ضرر است، اما با يک جوسازي به تصويب مجلس رسيد و امروز شکست خورده و با ضرر متوجه شده و سانتريفيوژ از کار انداخته شد و فناوري ۲۰ درصدي کنار گذاشته شد و انتهايش نيز هيچ بود. او با اشاره به اينکه مقام معظم رهبري براي اينکه راه باز باشد مسير را باز گذاشتند، تصريح کرد: اما امروز عده‌اي عناصر ناپاک مي‌گويند اگر قرار است کسي بازخواست شود خود مقام معظم رهبري است و اين همان جاهليتي است که وارد کشور ما شده و برخي جريانات سياسي ما را اين جاهليت فراگرفته و مقام معظم رهبري در موضع مظلوميتي مانند مظلوميت جدش؛ يعني حضرت علي(ع) قرار گرفته است.

 

عضو مجلس خبرگان رهبري ادامه داد: رهبري فرمودند به اين پيمان عمل نمي‌شود و بعد بگويند گناه برجام برعهده ايشان است؟ اين کساني که اين را مي‌گويند با خوارج چه تفاوتي دارند؟ متأسفانه برخي دچار اين جاهليت شده‌اند. اين شما متدينين هستيد که بايد بيدار باشيد و تکليف خود را با يک بصيرت کامل در اين پهنه جاهليت شکل‌گرفته، نشان دهيد و پاي ولايت و دين بايستيد.

 

صديقي: برجام قصه پرغصه است

حجت‌الاسلام صديقي هم در نماز جمعه تهران مواضع مشابه آيت‌الله علم‌الهدي اتخاذ کرد و گفت: برجام قصه پرغصه‌اي است که از ابتدا دنياي غرب کلاه گشادي را براي ايران آماده کرده بود، برجام يک باج‌گيري بود براي رفع تحريم‌ها درحالي‌که ما خلافي نکرده بوديم، اما يک‌طرفه از علم و انرژي هسته‌اي عقب‌نشيني کرديم که اين تحريم‌هاي غيرقانوني را بردارند، اما چه شد. مقام معظم رهبري در همان زمان‌ها به رئيس‌جمهور نامه نوشتند و هشدار دادند که شما سوابق غربي‌ها را مي‌دانيد، لذا از رئيس‌جمهور آنها تضمين گرفته شود که رعايت نشد و حال اين رئيس‌جمهور ديوانه‌نما کل برجام را زير سؤال مي‌برد. صديقي گفت: سياست کلي نظام بر اساس قانون اساسي با رهبري و ولي‌فقيه است، لذا نکند که بدون اذن و اجازه ايشان سراغ کساني برويم که آنها هم مثل آمريکايي‌ها هستند و در هشت سال دفاع مقدس ديديم که بر سر ما آتش باريدند، از جمله انگليس، فرانسه، آلمان و... .

 

 

sharghdaily.ir
  • 14
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش