همگان بر این موضوع اذعان دارند که وظایف و تعهدات شهردار پایتخت اگر بیش از یک وزیر نباشد، کمتر از آن نیست. ارتقای سطح رفتارهای اجتماعی و فرهنگی شهروندان و تعاملات با گروههای سیاسی جزئی از وظایف شهرداران است که این موضوع در کلانشهر تهران از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا پیشانی شهرهای کشور است. انتخاب شهردار هم از زمان تاسیس شوراهای شهر و روستا به این نهاد واگذار شد که البته این انتخاب در تمام دورهها با چالشهایی همراه بوده است؛ جز دوره پنجم که پس از کنار رفتن محمدعلی نجفی، محمد افشانی با آرای اعضای شورای شهر بر بلندترین و با اهمیتترین کرسی بهشت تکیه زد.
اما گویا کرسی بهشت نفرین شده و قرار نیست تعامل نهادهای دیگر با آن مثبت و قابل پذیرش باقی بماند به نحوی که حتی آرامترین سیاستمداران که تصور دخالت و سنگاندازی آنان هم به ذهن خطور نمیکند برای نیل به اهدافشان بالاخره تیری به سمت سکاندار بهشت پرتاب میکنند. نکته قابل تامل آنجاست که برخی در لباس دوست هم که توفیقی در راهیابی به بهشت نداشتند در مدت کوتاهی لباس دشمن بر تن کرده و در صدر هجمهکنندگان به شورای شهر و شهرداری خود را معرفی میکنند.
تلاش برای جذب رأی
ساده انگاری است که برخی اظهارات را تنها جملاتی معمولی دانست که بدون هدف خاصی بیان میشود؛ بهویژه آنکه گوینده این جملات سابقه مطرح شدن برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری را هم داشته باشد. برای انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم نام پرویز فتاح از سوی جمنا برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری مطرح شد که چنین نکرد، اما این به معنی منصرف شدن از کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نبود. چنانکه ۱۷ مرداد سال گذشته بود که تسنیم از پرویز فتاح سوال کرد:«برای ۱۴۰۰، برنامهای برای ریاست جمهوری دارید؟» و او با خنده پاسخ داده بود: «بله. اگر عمر باشد من یک رأی دارم و چون وظیفه داریم در این امر بزرگ ملی مشارکت کنیم حتما بهعنوان یک رأیدهنده، حضور خواهم داشت و کنار نخواهم کشید.» بنابراین فتاح کاندیداتوری خودش را در انتخابات ۱۴۰۰ رد نمیکند و اقدامات و اظهارات اخیرش نشانگر آماده شدن برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم است.
توصیف مشابه!
فتاح وزیر دولت احمدینژاد بود و جالب اینکه برخلاف برخی از دولتمردان نهم، او حاضر به انتقاد از احمدینژاد نیست و میگوید:«سابقه رفاقت و دوستی من و آقای احمدینژاد به زمان انقلاب برمیگردد؛ به هر حال در دولت نهم ایشان رئیسجمهور منتخب مردم بودند که شعارهایشان مورد پسند مردم بود؛ لذا آن زمان پس از دعوتی که از بنده شد و با توجه به شناختی که از ایشان داشتم، آن مسئولیت را پذیرفتم و سعی کردیم واقعا کار فنی مربوط را انجام دهیم ولی اینکه چرا این همکاری ادامه نداشت، توافق دو طرف بود» اما فتاح خوب میداند احمدینژاد دیگر چهره کاریزما برای کسب رأی به نفع او در انتخابات نیست و حتی اگر هم میتوانست آرای قابل توجهی برای یک کاندیدا جذب کند، فتاح را انتخاب نمیکرد.
پس، وزیر احمدینژاد برای جلب رأی باید گرایش خود را به سمت افراد معقول و مورد توجه جامعه تغییر دهد و چه چهرهای بهتر از محسن هاشمی؟ فتاح محسن هاشمی را هماگونه توصیف کرد که پیش از این درباره احمدینژاد گفته بود. او که به شورای شهر تهران آمده بود، چنین گفت: «ما علاقهمند بودیم مهندس هاشمی شهردار تهران شود و این موضوع را به خود ایشان هم اعلام کرده بودیم.
دلیل این موضوع این بود که ایشان رأی مردم و صبغه و وجاهت و متانت بالایی دارند که از پدر مرحوم بزرگوارشان به ارث بردهاند.» و پس از آن در جمع خبرنگاران توصیفی که درباره احمدینژاد به کار برده بود، در مورد محسن هاشمی هم به کار برد و در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا اعلام کردهاید علاقهمند هستید محسن هاشمی شهردار تهران شود، تاکید کرد: «من اعلام کردم که دوست داشتم این اتفاق بیفتد، چرا که من و هاشمی ارتباط قدیمی با یکدیگر داریم و به نظرم جامعه نیز چنین انتظاری داشت».
رأی حامیان افشانی
اظهارات فتاح بیش از حمایت از محسن هاشمی بوی جلب حمایت انتخاباتی داشت. جالب آنکه او از افشانی هم تعریف کرد تا شاید چند رأی هم بهواسطه شهردار تهران به سبد رأی انداخته شود. فتاح گفت: «افشانی زمانی که استاندار بودند من ایشان را یک مددکار میدیدم چرا که کمکهای بسیاری به کمیته امداد کردند. شاید این مطلبی را که میخواهم بگویم ایشان راضی نباشند؛ هنگام تودیع و معارفه آقای هاشمی در سمت استانداری، هدایایی که در طول دوره دریافت کرده بودند که ۲۲ سکه بود به ایتام و زوجهای جوان استان فارس بخشیدند. من از این اقدام ایشان درس گرفتم».
ایجاد شکاف؟
جالبترین بخش اظهارات فتاح به شکافاندازی میان دولت و شورای شهر مربوط بود. او مدعی شد: «برخی از اعضای شورای شهر تهران انتقاد داشتند که ما با دولت زاویه داشته باشیم، اما باید این را اعلام کنم که ما درباره دولتها قضاوت نمیکنیم، اما لازم به ذکر است که کمیته امداد در کنار روحانی است و در حال حاضر نیز شرایط به گونهای است که خیلیها روحانی را تنها گذاشتهاند و زخم زبان میزنند، ولی ما به عنوان کمیته امداد در کنار دولت هستیم، چرا که دولت، مردم است و خیالتان در این خصوص راحت باشد.» مشخص نیست فتاح با چه انگیزهای درصدد ایجاد شکاف میان شورای شهر و دولت است. تنها گمانهای که به ذهن میرسد این است که یکی از شعارهای انتخاباتی فتاح در ۱۴۰۰ ادامه مسیر دولت دوازدهم خواهد بود.
- 11
- 5