با وجود آن که روابط عمومی دفتر آیتالله طباطبایینژاد، امام جمعه اصفهان و همچنین آیتالله مجتهد شبستری از اعضای مجلس خبرگان رهبری خبر تقاضای رهبر انقلاب برای تشکیل شورای رهبری را تکذیب کردند، اما این شایعه زمینهساز برخی نظرسنجیها در این زمینه شد.
۲۱ بهمنماه، در آستانه چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی، خبری در فضای مجازی منتشر شد مبنیبر اینکه مقام معظم رهبری دستور دادهاند شورای رهبری برای جایگزینی ایشان تشکیل شود. بر اساس این شایعه، «آیتالله سید یوسف طباطبایینژاد، نماینده مردم اصفهان در مجلس خبرگان گفته بود رهبری برای تعیین سرنوشت جانشین خود از خبرگان، تقاضای تشکیل شورای رهبری به مدت سه سال را نموده تا پس از سه سال یک نفر بهعنوان رهبر بعدی کشور معرفی گردد و خبرگان رهبری نیز اسامی ۹ نفر را برای تشکیل شورای رهبری اعلام نموده است.»
اما چرا این یک خبر دروغ یا «فیک نیوز» بود؟
صرف نظر از محتوای خبر، این شایعه که بهسرعت در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی دستبهدست میشد، اولین بار توسط کانالی تلگرامی با عنوان «تهران تایمز» منتشر شد. بعد از آن، کانال تلگرامی دیگری با عنوان «آقای رئیسجمهور» همین خبر را به نقل از «روزنامه مستقل» پخش کرد.
انتشار این خبر توسط منبعی با اسم و رسم یک روزنامه سبب شد منبع خبر موثق به نظر برسد، اما روزنامه مستقل، همین خبر را به نقل از تهران تایمز منتشر کرده بود و قبل از این هم کانال خبرگزاری مهر اعلام کرده بود اخبار منتشرشده از سوی کانال تهران تایمز، کذب است و منبع رسمی این رسانه در تلگرام، کانال دیگری است.
محمد قادری، سردبیر روزنامه تهران تایمز نیز گفته بود که این مؤسسه از طریق مراجع قانونی، پیگیر شکایت حقوقی از این کانال (تهران تایمز) جعلی است. کانال تلگرامی «۳۶۵ نیوز» نیز از دیگر منابعی است که خبر تقاضای رهبری برای تشکیل شورای رهبری را منتشر کرد، اما بعد از چند ساعت آن را حذف کرد. بر این اساس، کانال تهران تایمز، بهعنوان یکی از منابع اصلی گسترش این خبر، جعلی بوده است.
تکذیب دفتر امام جمعه اصفهان
هنوز چند ساعت از انتشار این خبر نگذشته بود که روابط عمومی دفتر آیتالله طباطبایینژاد، امام جمعه اصفهان در اطلاعیهای اعلام کرد که خبر تقاضای رهبر انقلاب برای شورای رهبری کذب، غیر واقعی و ساخته عوامل خارجی و داخلی نظام جمهوری اسلامی ایران است که توسط یکی از سایتهای وابسته به صهیونیست به دروغ از قول امام جمعه اصفهان منتشر شده است.
همزمان با انتشار این خبر جعلی در شبکههای اجتماعی، برخی کاربران اصولگرا در توییتر نظرسنجیهایی قرار دادند و گزینههای احتمالی برای جایگزین رهبر انقلاب را به رأی گذاشتند. آیتالله سید احمد خاتمی، حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی، آیتالله سید احمد علمالهدی و سید حسن نصرالله از جمله گزینههای مطرح شده بودند.
شورای رهبری، محذوف در بازنگری قانون اساسی
در قانون اساسی پیش از اصلاح در سال ۱۳۶۸، به شورای رهبری اشاره شده بود و این که که مجلس خبرگان رهبری در صورت نبود برجستگی لازم برای رهبری در هیچ یک از مراجع تقلید نسبت به دیگری میتوانست آن را با حضور سه یا پنج مرجع واجد شرایط رهبری تشکیل دهد. اما در بازنگری قانون اساسی شورای رهبری حذف شد.
کمیسیون اصل ۱۰۷ و ۱۰۹ قانون اساسی
یکی از کمیسیونهای مهم مجلس خبرگان کمیسیون اصل ۱۰۷ و ۱۰۹ قانون اساسی است، اصولی که به وظیفه خبرگان در زمینه انتخاب رهبر جدید و وِیژگیهای رهبر میپردازد.
آیات و حجج اسلام سید هاشم حسینی بوشهری، قربانعلی دری نجف آبادی، سید علی اصغر دستغیب، سید ابراهیم رییسی، سید علی شفیعی، عبدالمحمود عبداللهی، محسن مجتهد شبستری، مرتضی مقتدایی، سید ابوالحسن مهدوی، عبدالنبی نمازی و ابوالقاسم وافی اعضای کمیسیون اصل ۱۰۷ و ۱۰۹ قانون اساسی، منتخب پنجمین اجلاسیه مجلس خبرگان «دوره پنجم» را تشکیل میدهند.
مجتهد شبستری: چنین چیزهایی در خبرگان مطرح نیست
حالا آیتالله محسن مجتهد شبستری، یکی از اعضای کمیسیون اصل ۱۰۷ و ۱۰۹ مجلس خبرگان رهبری نیز خبر تقاضای مقام معظم رهبری برای تشکیل شورای رهبری و انتخاب جانشین وی را تکذیب کرد.
این عضو مجلس خبرگان همچنین گفت که اصلاً چنین موضوعاتی در مجلس خبرگان مطرح نشده است و بعید هم میدانم چنین باشد. او همچنین در پاسخ به گزینههای احتمالی از جمله آیتالله خاتمی و حجتالاسلام رئیسی، اضافه کرد: اصلاً و ابداً چنین چیزهایی در خبرگان مطرح نیست.
- 13
- 4