زهرا شجاعی نخستین زنی بود که در دولت اصلاحات به کابینه راه یافت و بر کرسی معاونت رئیسجمهور تکیه زد و به مدت ۸ سال، رياست مرکز امور مشارکت زنان را بر عهده داشت. او اکنون نقدهایی به بیتوجهی به زنان در دولتهای پس از اصلاحات دارد و به «خبر فوری» میگوید: دولت آقای روحانی در شرایطی بر سر کار آمد که ما درحوزه زنان فترت ۸ ساله رو پشت سر گذاشته بودیم و هیچ نظریه و دیدگاهی دولت قبلی را پشتیبانی نمیکرد و اصولا باوری به موضوع زنان و جود نداشت، و تنها اتفاق ظاهری این بود که نام مرکز امور زنان و خانواده که از مرکز امور مشارکت زنان تغییر کرده بود در هفتههای پایانی دولت به معاونت امور زنان تغییر نام پیدا کرد. هیچ اتفاقی در این مرکز رخ نداد، الا اینکه تابلو آن عوض شد.
شجاعی ادامه داد: آقای روحانی در شرایطی بر سر کار آمد که جامعه دچار یاس مفرط شده بود، از جمله شعارهایی که ایشان مطرح کردند و همان زمان هم من معتقد بودم که این شعار تحقق پیدا نخواهد کرد، وزارتخانه شدن معاونت زنان بود و یکی هم بحث وزیر زن بود.
در زمان اصلاحات در مورد تشکیل وزارتخانه زنان کار کارشناسی شده بود، به این نتیجه رسیده بودیم که ما نیازمند وزارت امور زنان نیستیم در حد معاونت کفایت میکند، چون نقشی که برای معاونت امور زنان در دستگاههای دولتی قائل هستیم رصد فعالیتها، ایجاد هماهنگی و نظارت و جریانسازی جنسیتی در دستگاههای دولتی است، چرا که موضوع زنان فرابخشی است. البته پس از فراز و نشیبهایی که صورت گرفت حسن انتخاب آقای روحانی انتخاب فردی فاضل در حوزه زنان بود.
وی ادامه داد: در اجرای سیاست دولت مبنی بر چابک سازی، اولین انتخاب معاونت امور زنان بود و بر این اساس این معاونت مجبور شد نیروهای خود را کم کند. بهرغم همه این محدودیتها معتقدم عملکرد شخص خانم مولاوردی را باید جدا از مجموعه دولت بررسی کرد. شاید دولت نتوانست به شعارهایی که در زمینه زنان داده بود عمل کند، چراکه به نظرم آن شعارها خیلی کارشناسی شده نبود و قابلیت اجرا نداشت ولی خانم مولاوردی به عنوان مدافع حقوق زنان شناخته میشد و جسارت ایشان در دفاع از حقوق زنان قابل تقدیر است، در عین حال با نگاه عالمانهای که در امور زنان داشت سعی در جهت تقویت نگرش جنسیتی در برنامهریزیهای کشور کرد و نتیجه این تلاش گنجاندن ماده ۱۰۱ در برنامه ششم و تصویب واژه عدالت جنسیتی و ملزم کردن دستگاهها برای بالا بردن شاخصهای جنسیتی بود. وی معتقد است: آن باور و اعتقاد جدی که به مشارکت زنان و توانمندیهای آنها برای مدیریت کشور را در دولت اصلاحات میدیدیم در دولت آقای روحانی ندیدیم.
خیلی فرق میکند مدیری اعتقاد قلبی نسبت به رفع تبعیض علیه زنان داشته باشد با کسی که صرفا بخواهد برای پاسخ به مطالبات جامعه یا برای رأی آوری این کار را انجام دهد. بحث تغییر رویکرد نبود وقتی چنین باوری وجود ندارد با کمی فشار این اتفاق میافتد، جابهجایی زنان دولت در دولت دوازدهم کار پسندیدهای نبود. شجاعی گفت: به نظر میرسد برای اینکه دولت میخواست دُز اصلاحطلبی خود را حفظ کند و در عین حال درصد زنان کابینه را نسبت به دوره قبل خودش کمتر نکند، جابهجایی مهره انجام داد گرچه خانم ابتکار در آن دوره تجربهای در کنفرانس جهانی زن در پکن داشتند، ولی تخصص ایشان در زمینه محیط زیست بود ولی خوشبختانه ایشان با ادامه راه و رسم و روش خانم مولاوردی اجازه ندادند قطاری که در حوزه زنان راه افتاده بود از مسیر خودش خارج شود.
- 12
- 5