چندی است شاهد ورود دستگاها و نهادهای مختلف به حریم خصوصی زنددگی مردم به بهانه مختلف هستیم از نوع پوشش و آرایش در وسیله نقلیه شخصی تا مهمانی ها ومجالس خانوادگی و فامیلی ، چنین تضیقات اجتماعی در شرایطی که تنگناهای اقتصادی فشارهای مضاعفی را بر زندگی اجتماعی تحمیل کرده است، با کاهش احساس امنیت اجتماعی - اقتصادی موجبات افزایش نارضایتی های اجتماعی را فراهم می کند .تشدید این نوع از نارضایتیها در شرایطی که کشور با فشارهای خارجی مواجه است اقدامی مغایر با منافع و امنیت ملی تلقی می شود .
طبق آنچه در ویکیفقه (دانشنامه حوزوی) آمده؛ در اندیشه و سیره امام خمینی موضوع حریم عمومی و خصوصی شهروندان جایگاه مهمی داشته است. از نظر امام، حریم خصوصی زندگی افراد دربرگیرنده حوزههایی مانند: آزادی عقیده، بیان و قلم، آزادی در محل سکونت و کار، اختیار عمل در مباحات، مستحبات و مکروهات و موارد دیگر است. فرمان هشت مادهای امام به مسئولان اجرایی و قضایی صریحترین دیدگاه ایشان در این موضوع است.
سال ۱۳۶۱ امام خمینی فرمان ۸ مادهای خود را خطاب به قوه قضاییه و ارگانهای اجرایی کشور صادر کردند. این فرمان که در زمینه حقوق خصوصی، حقوق بشر و حقوق شهروندی در مقابل حکومت و قدرت است، به عنوان «منشور کرامت انسان» نامگذاری شده است که در تمامی موارد به محترم شمردن حقوق افراد و رعایت ضوابط قانونی در برخورد با حقوق شرعی ـ مدنی تاکید دارد.
دولتهای روی کار آمده پس از انقلاب هم موضوع حریم خصوصی را مد نظر قرار دادهاند. از جمله در دولت حسن روحانی که در منشور حقوق شهروندی به آن پرداخته است. در ماده ۳۶ این منشور آمده است: «حق هر شهروند است که حریم خصوصی او محترم شناخته شود. محل سکونت، اماکن و اشیاء خصوصی و وسایل نقلیه شخصی از تفتیش و بازرسی مصون است، مگر به حکم قانون». این ماده طبق اصول بیستودوم و بیستوپنجم قانون اساسی، مواد ۴ و ۱۵۰ قانون آیین دادرسی کیفری، مواد ۱۳ و ۱۴ قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، ماده ۵ قانون حمایت از آمران به معروف و بند ۱ سیاستهای کلی امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات و ارتباطات انشا شده است.
حسن روحانی برای شهروندان حق اختیار قائل است و بر این اساس سخنرانی معروف خود را سوم خرداد ۱۳۹۳ انجام داد و در آن گفت: «اینقدر در زندگی مردم مداخله نکنید، ولو به خاطر دلسوزی؛ بگذاریم مردم خودشان راه بهشت را انتخاب کنند، نمیتوان با زور و شلاق مردم را به بهشت برد. پیامبر(ص) شلاق در دست نداشت، پیامبر(ص) بشیر و نذیر بود و ما نیز باید بشیر و نزیر باشیم. همه باید کاری کنیم که آرامش در جامعه حاکم باشد.»
آنچه تاکنون خواندید، جهانبینی بنیانگذار جمهوری اسلامی و نیز رئیس جمهور کنونی کشورمان است در خصوص حقوق شهروندی که متاسفانه آگاهانه یا ناآگاهانه از سوی برخی از شخصیتهای حقیقی و حقوقی نادیده گرفته میشود. بسیاری بر این باورند؛ تلاش برای کنترل حریم خصوصی مردم در ایران، اقدامی کاملاً سیاسی از سوی یکی از دو جریان شناختهشده سیاسی کشور است که در آن منفعتهای گروهی و جناحی مورد تاکید است.
چه کسی قانون را میفهمد؟
در ساختار سیاسی و اجتماعی ایران، قوه مجریه نهاد مسئول اجرای قوانین در کشور است. بنابراین باید دولت را آگاهترین شخص نسبت به قوانین مختلف دانست. حال دولت (تقریباً تمامی دولتهای روی کار آمده در کشور) با این اتهام مواجهند که یا نسبت به قانون اطلاع و درک درستی ندارند یا اینکه در اجرای آن کوتاه میکنند. این ادعا در خصوص حقوق شهروندی و حریم خصوصی کاملاً صدق میکند. اگر این ادعا درست باشد، لزوماً دولت در اثبات کفایت خود ناتوان است و باید راهکارهای پیشبینیشده در قانون را در قبال آن به کار برد. اگر این ادعا غلط باشد، بنابراین باید حقوق شهروندی و حریم خصوصی را همانند نظر دولت شناخت و نسبت به آن رفتار کرد. مورد مصداقی و عینی در این باره، اتومبیل است؛ آیا اتومبیل حریم خصوصی است؟ پاسخ دولت به این سوال مثبت است.
اما در نقطه مقابل، نهادها و جریانهایی، که اتفاقاً میخواهند مردم را به اجبار به سمت بهشت سوق دهند، تعریف و تفسیر خود را از قانون و حریم خصوصی ارائه میدهند. گزینه پیش رو این است؛ یا دولت درست میگوید که باید به نظر و تصمیم آن احترام گذاشت و آن را پذیرفت یا اینکه اشتباه میکند که البته نباید به این موضوع با توجه به روندی که حاکمیت در قبال دولت گرفته است، توجه کرد.
چند مصداق از دخالتهایی که قابل دفاع نیستند
نهادهای غیردولتی در چند روز اخیر سوژههای نابی برای نقض حریم شهروندی در اختیار رسانهها قرار دادهاند. از جمله رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک تهران که از اجرای طرح ویژه برخورد با تولید و عرضه مانتوهای جلوباز، شیشهای، حریر و توری در تهران با مشارکت پلیس اماکن و دادستانی پایتخت خبر داد.
ابوالقاسم شیرازی در توضیح این تصمیم به تسنیم گفته است: «به دنبال مطالبات عمومی مبنی بر جلوگیری از تولید و عرضه پوشاک نامتعارف و صیانت از عفاف و حجاب، این طرح ویژه از بیش از یک ماه پیش توسط اتحادیه آغاز شد و بازرسان این اتحادیه با همکاری پلیس اماکن و دادستانی، نظارت بر تولید و عرضه پوشاک را در شهر تهران تشدید کردند.» حال سوال اینجاست که این مطالبه از سوی چه جریانی و با چه سازوکاری مطرح شده است و در کل مخاطب این مطالبه چیست؟ اگر مردم این مطالبه را مطرح کردهاند، آیا خود همین مردم استفادهکنندگان از مانتوهای فوق نیستند که حالا با برچسبها و القاب تازه اختراع شده نوعی خطکشی و تقسیمبندی «مانتویی خوب» و «مانتویی بد» را در اذهان تداعی میکند؟
یا خبر دیگری از بر هم زدن یک نشست زنانه در استان همدان خبر می دهد و آن را «انهدام شبکه دورهمی بانوان با هدف ترویج سبک زندگی غربی» می خواند. پرسش این که واقعا در یک دورهمی زنانه چه اتفاقی ممکن است حادث شود که در آن سبک زندگی غربی ترویج شود؟ در کل ملاک شناخت سبک زندگی ـ چه شرقی و ایرانی و چه غربی ـ چیست که دلواپسان تغییر سبک زندگی در استان همدان را بر آن داشته تا تصمیم فردی چند بانو را تقبیح و از شکلگیری یک میهمانی زنانه که اتفاقاً در آن از جنس مخالف هم خبری نیست، ممانعت به عمل بیاورند. در این خبر همچنین آمده؛ «۲۰ نفر از بازداشتشدگان مورد برخورد، توجیه و ارشاد قرار گرفتند». یعنی به آنها امر و نهی شده است که چگونگی زندگی فردی خود را که مربوط به خود آنهاست، بر اساس متر و معیار مد نظر چند نفر خاص مشخص کنند.
کم نیستند مواردی از این دست که برخی نهادها پا را از حریم خود فراتر گذاشته و در حریم و زندگی خصوصی مردم دخالتهای نابجا میکنند. اینکه کی ازدواج کنند و چه تعداد فرزند بیاورند و در مقابل اوضاع جامعه کدام سمتوسو را بگیرند و از کدام اپلیکیشن پیامرسان استفاده کنند و برای سنتهای ملی و دینی خود چه انتخابهایی داشته باشند و الی آخر که ماشاءالله کم هم نیستند.
هدف شما از این همه دخالت چیست؟
جامعهشناسان و اندیشمندان علم سیاست بر این باورند که هر نظام و حکومتی هر چقدر بیشتر در زندگی خصوصی مردم دخالت کند، به همان اندازه ریزش بیشتری از هواداران خود را شاهد خواهد بود. نمونه نغز آن اتحاد جماهیر شوروی است که حتی نوع فکر کردن را به مردم خود تکلیف میکرد و اتفاقاً در دورههایی که آزادیهای سیاسی بیشتر و جنایات سازمانیافته دولتی کمتر شد، تنها به دلیل شدت عمل بیشتر در کنترل حریم خصوصی مردمانش به زوال رسید و فروپاشید.
انگیزههای سیاسی شاید محتملترین پاسخ برای چرایی شدت گرفتن دخالتهای بیش از اندازه در سال منتهی به انتخابات مجلس است. میتوان این تحلیل را بیان کرد که اصلاحطلبان در صورت پایین آمدن میزان مشارکت، شانس چندانی برای پیروزی در انتخابات را ندارند و اردوگاه رقیب با دانستن این موضوع فعالیتهایی برای دور کردن قشر متوسط از صندوقهای رای دارد تا برنده انتخاباتی شود که در آن تعداد رایهای نفر اول حوزههای انتخابیه کمتر از آخرین نفر در انتخابات قبلی مجلس باشد. بر این اساس می توان گفت نتیجه افزایش دخالتها در حریم خصوصی مردم نارضایتی بیشتر، مشارکت کمتر در انتخابات و پیروزی اصولگرایان در کارزار انتخاباتی مجلس آینده است.
- 15
- 5