از مدتها قبل مي شد انتظار داشت که هر چه به انتخابات نزديکتر مي شويم، دامنه تحرک مخالفان دولت براي کاستن از احتمال موفقيت چهرههاي سياسي نزديک به اصلاحطلبان و اعتدالگرايان، بيشتر شود. تحرک رقباي دولت که بيشتر در لايههاي تندرو و دلواپس اصولگريان تجميع شدهاند، در هفتههاي اخير شيب حيرتانگيزي گرفته است و اغلب چهرههاي نزديک به اين جريان، بيتوجه به تاثير منفي سخنانشان بر افکار عمومي و سياست خارجي، زبان را به مثابه شلاق بهکار گرفتهاند.
نمود عالي اين اتفاق را ميتوان در سخنان حجتالاسلام عليرضا پناهيان ديد. او که به عنوان سخنران قبل از خطبهها در آخرين نماز جمعه سخن ميگفت، هم رئيس دولت را نواخت و هم به مجلس تاخت. اين احتمال وجود دارد که خود پناهيان متوجه نباشد که سخنانش کجا به ضد خود تبديل خواهد شد.
براي مثال او گفته است: «بنده درباره برخي نمايندگان اجمالا ميدانستم که آنان مواضع ديگري دارند ولي فکر نميکردم اينقدر رذيلانه بتوانند تهمت بزنند» که پيداست استفاده از واژه رذيلانه به نمايندههايي که مجموع آنها يکسوم ساختار سياسي کشور را تشکيل ميدهد، به آساني از يک اظهار سياسي برگذشته و به چيز ديگري تبديل ميشود که اگر کسي فارغ از هايوهوي سياسي به آن بينديشد، متوجه آن خواهد شد. خود پناهيان اظهار کرده است که «در انتقال پيام توجه به صحت پيام کافي نيست، بلکه به نحوه انتقال پيام نيز بايد توجه شود» و به اعتبار استفاده پناهيان از واژههايي مانند رذيلانه براي نمايندههاي مجلس، ميتوان او را به تفاوت در بيان و روشي که در سياستورزي دنبال ميکند توجه داد.
انتقال پيام
بعد از سخناني که درباره نمايندههاي مجلس و رئيس دولت به زبان آورده بود، پناهيان توليت مدرسه علميه دارالحکمه، در مراسمي که به مناسبت دهه دوم ماه محرمالحرام در دانشگاه هنر برگزار شد، شرکت کرد و ضمن ارائه ديدگاههايش، اظهار کرد: در انتقال پيام توجه به صحت پيام کافي نيست بلکه به نحوه انتقال پيام نيز بايد توجه شود. وي افزود: بنابراين هدف مبلغ دين به روش صحيح تاثير گذاري در مخاطب نيست زيرا اگر غير از اين بود پيامبراکرم(ص) مي توانستند با معجزات گوناگون در قلوب انسان ها تاثير گذاشته و آنان را هدايت کنند.
پناهيان در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به اينکه حضرت امام سال پاياني عمر مبارکشان درخصوص ليبرالها و اسلام ناب و اسلام آمريکايي بسيار صحبت فرمودند، اظهار داشت: ما بايد بدانيم منظور و مقصود حضرت امام در آن دوران اشاره به چه کساني و مربوط به کدام جريان فکري موجود ميشد.
حجتالاسلام پناهيان ادامه داد: رهبر معظم انقلاب نيز در اين سالهاي اخير به شجاعت امام راحل در برابر دشمنان بسيار تاکيد دارند؛ در روش تبليغ صحيح مبلغ اصراري به پذيرش پيام ندارد و تنها با يک اشاره مخاطب را به فکر کردن وادار ميکند. توليت مدرسه علميه دارالحکمه با بيان اينکه ابزار کار تبليغاتي رسانههاي معاند و منافق با تمسخر، استهزا و سرزنش مخاطبان همراه است تا آنان را تسليم خود کنند، ابراز کرد: بنده درباره برخي نمايندگان اجمالا ميدانستم که آنان مواضع ديگري دارند ولي فکر نميکردم اينقدر رذيلانه بتوانند تهمت بزنند.
اغواگري؟
وي با طرح اين سوال و خطاب قرار دادن رئيسجمهور، اظهار داشت: شما مسئولان به چه دليلي ميخواهيد با آمريکا گفتوگو و مذاکره کنيد؟ آيا به دنبال منافع ملت هستيد؟ اگر منافع ملت برعکس تامين شود چه؟ متاسفانه مسئولان اصلا حاضر به شنيدن اين سخنان نيستند و تنها به فحش دادن و ناسزاگويي اقدام ميکنند. وي افزود: فکر نميکنم آقاي رئيسجمهور که بر مذاکره تاکيد دارد از اين مهم که مذاکره نتيجه نخواهد داشت بياطلاع باشد، چون خودشان در چند تجربه مشاهده کرده که مذاکره فايده نداشته است، اينکه به ملت اينگونه ميگويد و در بزنگاه به مذاکره تاکيد دارد، دليلش کاملا واضع است.
وي افزود: زماني که ترامپ براي مصرف داخلي کشورش در همه عرصههاي بين المللي شکست خورده و نياز دارد که يک علامت چراغ سبز براي مذاکره دريافت کند تا در دوره دوم انتخابات از آن بهره ببرد، معلوم نيست چرا آقاي روحاني در اين بحبوحه دم از مذاکره ميزند تا به نفع ترامپ تمام شود.
توليت مدرسه علميه دارالحکمه اضافه کرد: امروز همه ميدانند که تنها مقاومت اثر دارد پس رئيسجمهوري با اينکه انسان سادهاي نيست منفعلانه عمل ميکند؛ انسان اگر ساده نباشد و از مذاکره دم بزند بايد دليلي داشت و آن را يافت. وي تصريح کرد: اين براي مردم سوال است که آيا سياسيون ما نميدانند مذاکره با دشمن منفعتي براي ملت ندارد؟ البته مااميدوار هستيم که ندانند هر چند برخي از آنان در زمينه فريب و اغواي ملت دورههاي متعدد ديدند.
- 19
- 6