شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴
۱۳:۰۴ - ۰۴ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۰۲۸۵
سیاست داخلی

زیباکلام: سرکوب اعتراضات در یک بازه زمانی طولانی راه‌چاره نیست/ منحنی اعتراضات مردمی نشانگر افزایش خشونت است

صادق زیباکلام,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

شورای عالی امنیت ملی در روزهای اخیر با قطع کامل اینترنت در سراسر کشور، حق دسترسی آزاد به اطلاعات که از جمله حقوق شهروندی است را قربانی برقراری امنیت کرد و به نظر می‌رسد که از این رویکرد کاملا راضی است.

به هر حال این اولین بار نبود و پیش از این نیز هر وقت اعتراضات مردمی به خیابان کشیده شده، شاهد به‌کارگیری همین روش بوده‌ایم. مسئولان امر هر بار این اقدام را  به دلیل جلوگیری از سوءاستفاده گروهی که آنان را عوامل بیگانه، جاسوس و مزدور می‌نامند؛ انجام داده‌اند. پاسخ به این پرسش که آیا هدف یعنی تامین امنیت، وسیله که همان نقض حقوق شهروندی است را توجیه می‌کند، یا خیر؟ بحث مفصلی است و پیش از آن باید به این سوال ابتدایی تر که «این شیوه تا کی کارایی خواهد داشت؟» بپردازیم.

صادق زیباکلام، استاد دانشگاه و تحلیل‌گر مسائل سیاسی در گفت‌و گویی با «آزادی» و در پاسخ به این پرسش گفت: «صورت مساله کاملا روشن است. نظام جمهوری اسلامی ایران مدت‌ها است که متوجه نفوذ فضای مجازی شده و می‌داند که این عرصه برخلاف سایر نهادهای خبری و ... که حکومت روی آن‌ها تسلط کامل دارد، به کار خود ادامه می‌دهد. علی‌رغم فیلترینگ و ... فضای مجازی تنها ابزار و فضای رسانه‌ای بوده که توانسته اخبار واقعی جامعه ایران را منعکس کند. بنابراین در ناآرامی‌های اخیر تصمیم به قطع کامل آن گرفتند و حتی از برخی مسئولین حکومتی شنیدیم که این تصمیم باید خیلی زودتر گرفته می‌شد! در حقیقت به جای اینکه به ریشه‌های موضوعی یعنی اسباب و علل نارضایتی مردم بپردازند، سراغ این رفته‌اند که اجازه انعکاس نارضایتی را ندهند. یعنی به جای اینکه درد را تشخیص بدهند، جلوی دهان فرد را گرفته‌اند که از درد فریاد نکشد. طبیعی است که این روش در یک بازه زمانی طولانی راه چاره نخواهد بود. چاره این است که ببینند مشکل کجاست.»

وی افزود: «ما شاهد بودیم که در اعتراضات سال ۸۸ علی‌رغم حضور میلیون‌ها نفر در خیابان‌ها یک شیشه هم نشکست و یک دستمال‌کاغذی هم از سوی مردم به زمین نیفتاد. اما هشت سال بعد از آن در دی‌ماه ۹۶ دیدیم که اعتراضات مقدار زیادی به خشونت کشیده شده بود. دو سال بعد از آن هم دیدم که خشونت چقدر گسترده‌تر شده است. یعنی اگر منحنی اعتراضات مردم را بعد از ۸۸ ببینیم، روشن خواهد شد که مدام به میزان خشونت افزوده می‌شود.»

زیباکلام گفت: «نکته این است که هر وقت فرصتی ایجاد شود، نارضایتی‌ها خودنمایی خواهد کرد. این همان اشتباه فاحشی است که در رژیم گذشته اتفاق افتاد. در آن مقطع هم رژیم شاه اجازه بروز نارضایتی را نمی‌داد و وقتی که فضای باز سیاسی به وجود آمد دیدیم که ناراضیان دیگر ۱۰ هزارنفر و ۱۰۰ هزار نفر نبودند، بلکه میلیون‌ها نفر بودند که به پا خواستند.»

وی با تاکید بر اینکه «تا یک زمان و مقطعی می توان نارضایتی‌ها را پنهان نگاه داشت.» گفت:‌ »پس از آن شاهد افزایش خشونت خواهیم بود. در ۸۸ ماه به هیچ وجه شاهد بروز خشونت نبودیم یا دست‌کم میزان خشونت آن سال اصلا قابل مقایسه با دی ماه ۹۶ و آبان ۹۸ نبود و این آدم را به فکر فرو می‌برد. باید پرسید که اگر مجددا نارضایتی‌ها فرصت بروز پیدا کنند آیا خشونت از این هم بیشتر می‌شود؟»

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در پاسخ به اینکه «نمی‌توان تصور کرد مسئولان امر از این مطلب و پیامد سرکوب اعتراضات ناآگاه باشند، پس شاهد این رویه هستیم؟» گفت: «پاسخ شما را صادق زیباکلام نمی‌دهد. پاسخ شما را یکی از مسئولین رژیم شاه می‌دهد که بعد از انقلاب در مطلبی که نوشته به نکته تامل‌برانگیزی اشاره می‌کند. او می‌گوید دستگاه‌های رژیم شاه از جمله رادیو و تلویزیون، مطبوعات، حزب رستاخیر، نمایندگان مجلس و ... مرتبا تبلیغاتی مشخصی را می‌گفتند مثل اینکه در نتیجه انقلاب شاه و ملت وضع ایران عوض شده و به سرعت به سوی پیشرفت می‌رویم، به زنان آزادی داده شده و مخالفان رژیم ارتجاع سرخ و سیاه هستند و امثال این‌ها.

ایشان می‌گوید مشکل از جایی شروع شد که بیش از مردم خود رژیم شاه این‌ حرف‌ها را باور کرده بود. شاه باور کرده بود که مردم کاملا راضی هستند، پیشرفت‌های بسیاری صورت گرفته، نارضایتی و مخالفان به قشر اندک روحانیون مذهبی که با پیشرفت‌های ترقی‌خواهانه او مخالف هستند و مارکسیست‌ها که به اتحاد شوروی وابسته هستند؛ محدود است. بنابراین وقتی شاه در اواخر ۵۵ اندکی از ابعاد اختناق کاست و آزادی‌هایی را داد باور نمی‌کرد که میلیون‌ها نفر اعتراض داشته باشند. او فکر می‌کرد زنان به خاطر آزادی‌هایی که به آنان داده با او موافق هستند، کارگران به خاطر سهیم شدن در سود کارخانجات با او همراه هستند، کشاورزان به خاطر اصلاحات ارضی با او موافق هستند و ... . او بارها گفته بود که مخالفین من محدود و معدود هستند و به خارج وابستگی دارند.

حداقل در مورد مارکسیست‌ها این را می‌گفت و البته زمانی که عبدالناصر در مصر بود می‌گفت که مذهبیون هم از او پول می‌گیرند. بنابراین مشکل از جایی ایجاد می‌شود که خود مسئولین آنچه را برای مردم می‌گویند، باور می‌کنند. این تنها برای رژیم شاه اتفاق نیفتاد. این برای هر رژیم دیگری که بخواهد رسانه‌ها و اخبار را محدود کند و آزادی بیان را از مردم بگیرد، رخ می‌دهد و در یک مقطع زمانی در آینده با فوران اعتراضات مواجه خواهد شد.»

  • 20
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش