سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۲۲:۲۷ - ۲۸ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۶۳۷۵
سیاست داخلی

زیباکلام: تندروها می‌خواهند روحانی بماند تا معلوم نشود بدبختی‌های مملکت از کجا سرچشمه می‌گیرد

صادق زیباکلام,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

به گزارش «آزادی»، روحانی خیال استعفا دادن ندارد اما بگو مگوی مدافعان این ایده با مخالفان در هر دو جریان اصلاح طلب و اصولگرا بررسی هزینه‌ها و فایده‌های این امر را ضروری می‌کند. به هر حال فرض محال، محال نیست و بد نیست اگر با نگاهی به منفعت و زیان این اقدام برای هر یک از جریان‌های سیاسی به دلایل موافقت یا مخالفت آنان پی‌ببریم. از همین رو با صادق زیبا کلام، استاد علوم سیاسی و فعال سیاسی اصلاح‌طلب به گفت‌وگو نشسته‌ایم.

*ایده استعفای آقای روحانی یا به عبارت دیگر انتخابات زودرس این‌بار از سوی اصلاح طلبان طرح شده است؛ با آن موافق هستید؟

خیر. من با این ایده که هم از سوی برخی از اصلاح طلبان طرح شده و هم برخی اعضای جبهه پایداری و تندروها از مدتی قبل بر طبل آن کوبیده‌اند، مخالف هستم. فرقی هم نمی‌کند که آقای عبدی یا دیگر اصلاح طلبان بگویند یا اصولگرایان تندرو.

*دلیل این مخالفت چیست؟

ما بعد از راه افتادن انتخابات شاهد این هستیم که طیف گسترده‌ای از تندروها از صداوسیما، تریبون‌های نماز جمعه و ده‌ها روزنامه و سایت که در اختیار دارند استفاده می‌کنند و به شدت به روحانی حمله‌ور شده‌اند. خلاصه تبلیغات آنان این است که در این ممکلت تمام مشکلات، مسائل و بحران‌ها متوجه روحانی و ناشی از سیاست‌های او است. یعنی اگر تحریم ایجاد شده ، اگر بنزین سه‌ برابر قیمت شده، اگر در اعتراضات کسانی کشته شدند، اگر بیکاری، فساد و تورم است همه به واسطه دولت روحانی است. یعنی تمام مشکلات و مسائلی که برای کشور ایجاد شده را یک کاسه سر روحانی می‌ریزند که انه تمام تصمیم گیری‌‌های بزرگ و کوچک نظام – اعم از سیاست خارجی، هزینه‌های نظامی، هزینه‌هایی که در کشورهای دیگر می‌کنیم و ... – بر عهده آقای روحانی است و تمام مصیبت‌ها در نتیجه عملکرد روحانی است.

ما می‌توانیم بفهمیم چرا تندروها این کار را می‌کنند؛ برای اینکه بگویند ای مردم اگر دشواری‌هایی در کشور وجود دارد همه به خاطر سیاست‌های روحانی است و هیچ یک از دیگر بخش‌های نظام هیچ نقش و قصوری ندارند. ما می‌دانیم که این یک دروغ بزرگ است که تندروها مطرح می‌کنند. بنابراین ما نباید آب به آسیاب آنان بریزیم. من شخصا با وجود اینکه به هیچ وجه از عملکرد آقای روحانی راضی نیستم و انتظاراتم خیلی بیشتر از این‌ها بوده است حاضر نیستم اخلاق را زیرپا گذارم و به خاطر اینکه رای جمع کنم و به مجلس بروم، بگویم همه مشکلات زیر سر روحانی است.

*یعنی استعفای روحانی را به منزله پذیرش این فرض می‌دانید که همه‌چیز دست آقای روحانی است؟

دقیقا این طور است. اگر من صادق زیباکلام بگویم روحانی استعفا بدهد یعنی با تندروها هم‌نوا شده‌ام. البته برخی از اصلاح‌طلبان که می‌گویند روحانی استعفا بدهد از باب همنوایی با تندروها نمی‌گویند. اگرچه نتیجه کارشان همان می‌شود. همچنان که شاهد بودیم وقتی آقای عبدی این مساله را طرح کردند خوشحال شدند و گفتند که ببینید متحدان خودشان هم می‌گویند روحانی خوب کار نکرده است. قطعا منظور و انگیزه افرادی مثل عباس عبدی هم نوایی با تندروها نیست. دلیل آنان این است که اگر روحانی اکنون استعفا دهد و فرد دیگری جای او را بگیرد در شرایط فعلی حتما یکی از تندروها خواهد بود و مردم خواهند دید که مشکل فقط روحانی نیست و سیاست‌های کلان نظام باعث شده مملکت به این روز افتد.

*آقای عبدی می‌گوید دولت در شرایطی که توان تصمیم‌گیری ندارد بهتر است که استعفا بدهد. آیا این خود نوعی وفادار ماندن به مردم نیست؟

بله، این ملاحظه نیز وجود دارد . یعنی می‌گویند که روحانی بگوید من نمی توانم تصمیم بگیرم. بخش عمده‌ای که بدبختی‌هایی که سر ما آمده به خاطر آمریکاستیزی، اصرار بر شعار نابودی اسرائیل، سیاست‌های هسته‌ای و نظامی، دخالت در کشورهای دیگر و ... است و چون آقای روحانی نقشی در این سیاست‌ها ندارد و نمی‌تواند آنان را تغییر دهد، بهتر است که استعفا دهد. اینکه روحانی با این سیاست‌ها همراه است یا خیر فرقی ندارد و به‌هرحال باید آن ها را اجرا کند و حالا که این سیاست‌ها کشور را به اینجا رسانده حداقل روحانی استعفا دهد که این وضعیت به نام اصلاح‌طلبان نوشته نشود. این انگیزه افرادی مثل احمد زیدآبادی و عباس عبدی است که می‌گویند روحانی استعفا دهد.

*به نظر شما این اقدام یعنی استعفا می‌تواند اصلاح‌طلبان را نجات دهد؟

نه، به همین خاطر من مخالف هستم زیرا معتقدم که ما اصلاح طلبان قبل از هر چیز باید به تعهد و مسئولیت خود در قبال مردم اذعان داشته باشیم. چه روحانی مقصر باشد و چه نه وضع کشور به این صورت درآمده و این ما بودیم که از مردم دعوت کردیم و پیشنهاد دادیم که به روحانی رای دهند. بنابراین نمی‌توانیم از مسئولیت خود شانه خانه کرده و به روحانی بگوییم الان که وضع مملکت این شده، استعفاه بده! ما باید نقش خود را در انتخاب روحانی بپذیریم و به جای پیشنهاد استعفا به او بگوییم که حقایق و واقعیت‌های مملکت را با مردم در میان بگذار.

*این را که بارها گفتید و روحانی گوش نکرد.

باید این را تکرار کنیم. صادق زیباکلام این را بارها گفته اما آقای سید محمد خاتمی هم باید بگوید. آقای عباس عبدی ، احمد زیدآبادی ، غلامحسین کرباسچی، سعید حجاریان و مصطفی تاجزاده هم باید بگویند. همه باید بگوییم که آقای روحانی چرا واقعیت‌ها را با مردم در میان نمی‌گذاری و با این رویکرد آب به آسیاب تندروها می‌ریزی. باید به روحانی بگوییم که با این کار نشان می‌دهی حق با تندروها است و همه مشکلات زیرسر سیاست‌های شما است. به این خاطر است که می‌گویم نباید استعفا دهد بلکه ما با انتقاد از روحانی واقعیت‌ها را به مردم بگویم تا بدانند که چرا اقتصاد ایران متوقف شده و روز به روز سرخوردگی و ناامیدی در جوانان بیشتر می‌شود.

*همانطور که شما هم اشاره کردید تندروها همیشه طرفدار استعفا، استیضاح و عزل روحانی بوده‌اند اما وقتی آقای عبدی موضوع را طرح کرد دیدیم که رسانه‌های اصولگرا به شدت با استعفا مخالفت کردند. مخالفت آنان در این مقطع نشانه چیست؟

دلیلش این است که اگر الان روحانی استعفا بدهد ممکن است همان که گفتم رخ دهد و مردم متوجه شوند که مشکلات و بدبختی‌های مملکت کجا است و چقدر روحانی در به وجود آوردن این وضعیت نقش داشته است. نگرانی آنان از مکشوف شدن این‌ها برای مردم است زیرا تمام استراتژی تندروها در این انتخابات آن است که بگویند همه مفساد، بیکاری و مشکلات دیگر زیر سر روحانی است. روحانی که استعفا بده نیست اما آن‌ها نگران هستند که اگر اصلاح طلبان در این نظر خود جدی‌تر شوند و روحانی استعفا بدهد مشخص خواهد شد چقدر از مشکلات مملکت به قوه مجریه مربوط است و چقدر مربوط نیست.

*آقای عبدی در برنامه شبکه افق گفت شما می‌خواهید روحانی بماند تا هر روز وضع بدتر شود و همچنان منتقد باشید.

من جمله آقای عبدی را اصلاح می‌کنیم و به تندروها می‌گویم که شما می‌خواهید روحانی بماند تا مردم متوجه نشوند بدبختی‌های مملکت از کجاها سرچشمه می‌گیرد.

azaditoday.ir
  • 20
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
حتما درصدی ازپولهای مردم مظلوم زلزله زده بهتون داده که مطالبی که برعلیه او است را منتشرنمیکنید وسانسورمیکنید واقعاکه؟
اقای زیباکلام: حرف شما دقیق مصداق این مطلب است که مردم راگمراه کنند؟ درسته ؟ ولی ملت ایران ملتی فهیم است وازخاطر نبرده است ان مبالغ میلیاردی که بنام زلزله زدگان درحساب شخصی شما جمع شد واحضاریه هم برای شما امد وهنوز به مردم وزلزله زدگان پاسخ نداده اید که اصل مبالغ وسود دریافتی ان چه شد؟؟ واقعا مردم فهیم هستند وازخاطرشان محو نخواهدشد لطف کنید پاسخ دهید این پولها کجاست وچه شد؟ چون با این مباحث انحرافی مردم گمراه نخواهند شد ضمنا اجرای حکم قطعی مجازات حبس شما که خودتان دهها بار درجراید وسایتها به ان اشاره کرده اید چه شد؟
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش