امیرحسین نجفپور ثانی، وکیل قاضی منصوری که اواخر ماه رمضان امسال وکالت او را برعهده گرفته، در گفت وگو با«ایران» تمایل موکلش برای برگشت به ایران را به چند ماه قبل تر از آغاز دادگاه طبری ربط می دهد.
وی در شرح ماجرای بازگشت قاضی منصوری به ایران در روزهای قبل از فرارسیدن عید نوروز، اظهارکرد: منصوری درخصوص تلاش خود برای بازگشت به کشور توضیح داده که پیش از عید نوروز، تصمیم گرفته به ایران بیاید. با وجود شیوع بیماری کرونا (corona) درجهان، این سفر را بصورت زمینی و با استفاده از قطار و اتوبوس انجام داده است. وی به مرزهای ترکیه رسیده، ولی به علت بسته بودن مرزها، ناچار به برگشت به کشور مبدأ شده است. منصوری در بازگشت از مرز ترکیه، توانست به کشور رومانی برسد.
نجفپور ثانی با تأکید بر این که معلوم نشده که هنگام خروج منصوری از کشور ایران، مقصد او به کدام کشور بوده، احتمال حضور او در آلمان را رد نکرد و در توضیحاتی اظهارکرد: از این اطمینان دارم که در سه ماه قبل منصوری در کشور رومانی حضور داشته است. ظاهراً او پیش از سکونت در رومانی، در آلمان بوده و به علت بیماری، تحت درمان قرار داشت.
وکیل منصوری در ادامه توضیحات خود بیان کرد: تا پیش از این که موکلم فیلمی از خود منتشر کند حتی من هم بعنوان وکیل نمیدانستم که او در کدام کشور حضور دارد. وقتی به سفارتخانه ایران در رومانی رفت هم، به علت تأمین امنیت سفارتخانه و از ترس اینکه منافقین به آن جا حمله کنند، از من خواست تا از ذکر نام کشور محل اقامت پرهیز کنم. ایشان تصمیم جدّي برگشت به ایران را داشت و انتظارشان این بود که سفارت کار بازگشت او را انجام دهد.
وی در پاسخ به این که به چه دلیل منصوری با وجود بازداشت، بلافاصله آزاد شد اظهارکرد: هنگامی که منصوری بازداشت شد، یکی از مقامات قضایی که یک خانم بود، به او دو گزینه را پیشنهاد کرد. اول؛ اعتراض به استرداد و دوم؛ تقاضای پناهندگی. منصوری هر دو گزینه را رد کرد و استرداد را پذیرفت. رومانی هم از ایران درخواست کرد که تقاضای استرداد کند که این مدارک به رومانی ارسال شد. ولی منصوری به صورت مشروط آزاد شد. ما در این زمینه مدعی هستیم. رومانی باید پاسخگوی جان ایشان باشد، چون بعد از مراجعه ایشان به سفارت، توسط پلیس رومانی دستگیر شده بر همین اساس از آن پس وظیفه حفاظت ایشان برعهده پلیس رومانی بوده و باید توسط پلیس رومانی محافظت می شده است.
وی در خصوص گمانهزنیهایی که دربارهی خودکشي یا قتل قاضی منصوری مطرح میشود هم گفت: اخبار ضد و نقیض در این خصوص زیاد است ولی هرچه باشد جزئیات خبرهای در دست مقامات کشور رومانی است و ما هم منتظر خبر مراجع رسمی در رابطه با علت مرگ موکلم هستیم. اگر چه باتوجه به عزم او برای بازگشت به ایران خودکشی گزینه منطقی و عقلانی بنظر نمی رسد.
پرسش های مهم در ماجرای مرگ قاضی سابق
روزنامه همدلی نوشت: فضای رسانه ای کشور این روزها تحتتأثیر اخبار دادگاه پرونده جنجالی اکبر طبری است. چنان که گویی هر روز یک قطعه از این پازل تکمیل تر می شود. مرگ روز جمعه قاضی منصوری در کشور رومانی خبر شوک آوری بود؛ در حالیکه انتظار می رفت طبق آنچه که او در ویدئویی که منتشر کرده بود و گفته بود که «به ایران برمی گردم»، برگردد، ولی خبر مرگش در دنیا پیچید. مرگ این قاضی، پرونده طبری را وارد فاز پیچیده ای کرده است، هر چند که وکیل مدافع طبری گفته است مرگ قاضی منصوری خللی در پرونده طبری ایجاد نمی کند و متهمان دیگر میتوانند گره گشا باشند. اکنون این پرونده فساد در میان تعدادی از مقامات سابق قضایی با مرگ قاضی سابق غلامرضا منصوری هر روز با ابهامات و پرسش های بیشتری روبرو می شود. در این میان یک سؤال مهم شاید مهمتر از دادگاه طبری، از همه بیشتر در حال مطرح شدن است؛ منصوری خودکشی کرده یا به قتل رسیده است یا...؟
برای نخستین بار نام غلامرضا منصوری در پرونده فساد مالی قوه قضائیه سر زبان ها افتاد که جلسه اول آن ۱۸خرداد بود و متهم ردیف اول آن اکبر طبری. طبری مدیر کل سابق امور مالی و معاون اجرایی قوه قضائیه ایران و عضو سابق هیئت رئیسه فدراسیون کنگ فو و هنرهای رزمی بود و نخستین مقامی بود که پس از شروع بکار ابراهیم رئیسی عزل شد.
نام اکبر طبری در فاصله چهار ماه پس از برکناری اش در اواخر سال ۱۳۹۷ بارها تکرار شد تا آنکه اطلاعات سپاه او را ۲۳ تیرماه ۱۳۹۸ بازداشت کرد. این پرونده ۲۲ متهم داشت و در دادگاه مشخص شد بعضی از متهمان در ایران نیستند و به گفته دادستان، متواری اند از جمله متهم ردیف نهم غلامرضا منصوری. غلامرضا منصوری، قاضی پیشین اجراییات شهرستان لواسانات متهم به گرفتن رشوه ۵۰۰ هزار یورویی بود. منصوری ۱۹خرداد، و یک روز پس از اولین جلسه دادگاه اکبر طبری با انتشار ویدئویی در توئیتر به مطرح شدن نامش در شبکه های اجتماعی پاسخ داد و اظهارکرد: «متواری نیست و بنا داشته هر چه سریعتر به ایران بازگردد ولی به دلیل محدودیت های کرونا موفق به این کار نشده است.»
او گفت: «فردا به سفارت ایران میرود و راه بازگشت را جویا می شود.» فردایی که نیامد. در ادامه غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه از انتشار این ویدئو استقبال کرد و گفت: «یکی از قضاتی که اسم وی مطرح است و در خارج از کشور است پیام داد که آماده است به کشور برگردد و از اتهامات خود دفاع کند.»
بنابر گزارش های رسمی منصوری از مرداد ماه سال پیش از کشور خارج شده است. ابتدا گزارش شد او در کشور آلمان سکونت دارد، ولی بعد اعلام شد در رومانی است و در آن جا در ارتباط با شکایت دولت ایران بازداشت و تا رسیدگی به شکایت آزاد شده است. دادگاه رومانی به دولت ایران یک ماه فرصت داد مدارک معتبر برای استرداد منصوری را ارائه دهد.
فدراسیون جهانی روزنامه نگاران نیز از مقامات رومانیایی خواسته بود وی را تحت پیگرد قانونی قرار دهند، چرا که «جنایات علیه روزنامه نگاران نباید بدون مجازات بماند.» خبرنگاران بدون مرز هم نخست از دولت آلمان و سپس از دولت رومانی خواست وی را بازداشت و به اتهام نقض حقوق بشر محاکمه کند و گفت:«دادستان نباید بگذارد او از دست عدالت فرار کند. نه به بخشودگی از مجازات.»
تا در نهایت روز جمعه۳۰ خردادماه، منبع های خبری در رومانی از مرگ منصوری در بخارست پایتخت این کشور خبر دادند. رسانه های رومانی به نقل از پلیس نوشته اند جسد او پائین ساختمان هتل دوک رومانا پیدا شده در حالیکه ظاهرا از پنجره به بیرون پرت شده است. رویترز به نقل از پلیس نوشت جسد او در راهروی هتل پیدا شده در حالیکه از ارتفاع به پائین افتاده بود.
در ادامه ماجرا دیروز وکیل مدافع قاضی منصوری با بیان این که، من و خانواده ایشان معتقدیم که قاضی منصوری آدمی نبود که قصد خودکشی داشته باشد، گفت:«یکی دیگر از دلایلی که قاضی منصوری اصرار داشت به ایران بازگردد دلایل خوبی بود که برای دفاع از خود داشت و معتقد بود اتهام دریافت رشوه به ایشان وارد نیست.»
امیرحسین نجف پورثانی در گفتگو با ایلنا، در مورد جزئیات این پرونده و درگذشت موکلش در رومانی اظهار کرد: «قاضی منصوری چهارشنبه هفته گذشته خودش را به سفارت معرفی کرد و بعد از آقای سفیر اجازه گرفتند و دو شب هم در سفارت حضور داشتند ، یعنی از عصر چهارشنبه تا پنجشنبه شب در سفارت حضور داشتند و پنج شنبه شب به دلیل حال نامساعد به بیمارستان منتقل شدند و به محض این که به بیمارستان رسیدند، توسط پلیس رومانی دستگیر شدند.»
او گفت: «دیروز نیز حدود ساعت ۱۱ ظهر با یکی از اعضای خانواده گفت وگویی داشته و طبق آخرین گفتگو حال او مناسب و مساعد بوده و مشکلی هم در این خصوص نداشته است. من هم تا خبر درگذشت ایشان را شنیدم واتس آپ وی را چک کردم که آخرین بازدید او ساعت ۱۵:۱۵ بود.»
در این میان وکیل مدافع طبری نیز در این مورد گفت: «مرگ قاضی منصوری خللی در پرونده موکلم ایجاد نمی کند و کشف حقیقت سد نمی شود و متهمان دیگر میتوانند گره گشا باشند.»
مرتضی ناجی زواره در گفت وگو با ایلنا، در واکنش به مرگ مشکوک قاضی منصوری در پاسخ به این سوال که فکر نمی کنید بازگشت منصوری می توانست گره بزرگی از پرونده بگشاید، اظهار کرد:« اشخاص زيادي در داشتن اطلاعات در زمینه اتهاماتی که در پرونده موکلم مطرح است، مشترک هستند، یعنی به گونه ای نیست که همه اطلاعات وابسته به قاضی منصوری باشد و با مرگ ایشان ابهامات باقی بماند. متهمان و مطلعان بسياري در این پرونده هستند. بر همین اساس، مرگ قاضی منصوری خللی در این پرونده ایجاد نمی کند و کشف حقیقت سد نمی شود و متهمان دیگر می توانند گره گشا باشند.»
همینطور علی باقری معاون امور بین الملل و حقوق بشر قوه قضائیه به رادیو جوان گفته است: «علت مرگ قاضی منصوری برای دستگاه قضایی کشورمان هنوز مبهم است. در این پرونده گمانه زنی های زیادی وجود دارد ، اما دستگاه قضایی بر اساس مدارک و مستندات موضع می گیرد و قضاوت می کند. با این حال مرگ او پرسش های زیادی را بی پاسخ می گذارد. این که اگر منصوری خودکشی کرده باشد این سوال مطرح می شود که چرا باید چنین شخصی که همین چند روز پیش با اعتماد به نفس کامل از بیگناهی خود سخن می گفت دست به خودکشی بزند؟ اگر منصوری به قتل رسیده باشد این سوال مطرح می شود که چه کسانی از مرگ او سود می برده یا از زنده بودن و سخن گفتن او زیان می کرده اند؟ چه ارتباطی بین طرح نام منصوری در پرونده طبری و مرگ مشکوک او وجود دارد؟ منصوری در صورت زنده ماندن چه اطلاعاتی را می توانست فاش کند؟
- 18
- 7