دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۳۰ - ۱۱ فروردین ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۱۶۸۸
سیاست خارجی

چرا اسرائیل برای مقابله با ایران به اردوغان نیاز دارد؟

روابط اسرائیل و ترکیه,مقابله اسرائیل با ایران
نیکلاس سایدل در «هاآرتص» نوشت: ترکیه به متحدان و دوستانی مانند آمریکا نیاز دارد. در سویی دیگر اسرائیل نیز نیاز مبرمی به ایجاد یک جبهه مستحکم منطقه‌ای علیه ایران دارد. در چنین شرایطی نزدیکی اسرائیل به اردوغان عاجز و نیازمند می‌تواند یک امتیاز مهم استراتژیک برای اسرائیل به دست آورد.

به گزارش انتخاب، در ادامه این مطلب آمده است: همانطور که خاورمیانه به سه بلوک قدرت یعنی ترکیه، ایران و اسرائیل و شرکای عرب آن تقسیم می‌شود این فرصتی برای اسرائیل است تا صفوف خود را در برابر ایران مستحکم کند، اما برای انجام صحیح این امر به ترکیه نیاز دارد. اکنون به دلایل بیشماری زمان آشتی ترکیه و اسرائیل فرا رسیده است.

اول اینکه، اگرچه ترکیه و ایران دشمن نیستند، اما عدم تطابق سیاست دو کشور در قفقاز، عراق و سوریه روابط دو جانبه بین تهران و آنکارا را به طرز چشمگیری سرد کرده است.

دوم، رئیس جمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان در حال ارسال سیگنال‌هایی به اسرائیل است مبنی بر اینکه می‌خواهد روابط خود را با دولت یهود از سر بگیرد. اسرائیل باید به دلیل مواضع سرد آمریکا در قبال اردوغان در دوران مدیریت رئیس جمهور جو بایدن، از اهرم فشار استفاده کند.

ثالثاً ، برقراری روابط مستحکم دیپلماتیک اکنون باعث انزوای بیشتر ایران می شود زیرا برای به حداکثر رساندن موقعیت خود پیش از مذاکرات در مورد پرونده هسته ای ، ایران را منزوی می کند. یک جبهه منطقه ای متحد تر ، ایران را بعنوان یک کشور بی ثبات بی ثبات معرفی می کند.

سرانجام، اسرائیل می‌تواند در اینجا به اهداف جانبی در حوزه امنیت ملی دست یابد: یعنی اینکه با نزدیکی به ترکیه حمایت این کشور از حماس را مهار کند. اسرائیل همزمان با نزدیکی به ترکیه می تواند کاری کند تا این کشور تنش‌ها را در شرق مدیترانه کاهش دهد و سیاستهایی را که مانع ادغام بیشتر اسرائیل با ناتو شده است، کنار بگذارد.

اگرچه اردوغان تمایل خود را برای عادی سازی نشان می‌دهد و پس از دو سال غیبت، مجددا سفیر خود را در اسرائیل منصوب کرده است، اما در سوی مقابل، تل آویو با توجه به ارزیابی‌های اطلاعاتی و نظامی مبنی بر اینکه ترکیه اکنون یک تهدید در حال ظهور است، این اقدامات اردوغان را رد کرده است.

اسرائیل ادامه کمک اردوغان به شبه نظامیان حماس در خاک خود را به عنوان یک خط قرمز عنوان می‌کند. با توجه به میزبانی از حماس و همچنین بحث فرصت طلبی احتمالی ترکیه و عدم صداقت با توجه به اقدامات اردوغان علیه اسرائیل و روابط انعطاف پذیر ترکیه با ایران، نگرانی‌ تل آویو قابل درک است.

در مقطع فعلی اولویت اصلی اسرائیل، مهار برنامه هسته‌ای و موشکی ایران و نیروی کمکی اصلی آن در لبنان یعنی حزب الله است.

اسرائیل باید هرچه سریع‌تر برای برای عادی سازی روابط با ترکیه اقدام کند چرا که ممکن است با توجه به تغییر شرایط سیاسی خاورمیانه، این فرصت خیلی زود از دست برود.

بررسی مجدد گفتگوها در مورد همکاری‌های دو دولت در زمینه انرژی و بررسی ابتکارات بشردوستانه برای بهبود زندگی فلسطینی‌ها در نوار غزه، مسئله ای ویژه برای اردوغان و پایگاه سیاسی وی در داخل است.

ترکیه با توجه به نقش تاریخی منحصر به فرد خود و پیش بینی افزایش قدرت سخت فعلی در منطقه، برای آینده قابل پیش بینی یک سیاست مستقل در خاورمیانه خواهد داشت.

دور از ذهن است که تصور کنیم ترکیه منافع خود را به منافع محور اسرائیل-اعراب خلیج فارس گره زند یا امکانات نظامی خود را وقف دفاع از این محور در برابر ایران می‌کند. ایران نه تنها تهدیدی مستقیم برای ترکیه نیست بلکه برعکس این دو کشور همسایه در حوزه تجارت و امنیت دارای روابط دیرینه‌ای هستند. بحث امنیتی مشترک خطر جدایی طلبی ها نیز همزمان باعث شده این دو کشور تبدیل به شرکای قدرتمندی شوند.

با وجود این زمینه‌های مشترک اما، حوادث اخیر پویایی تقابل آمیزی بین ترکیه و ایران را نشان می‌دهد که می‌تواند مورد بهره برداری اسرائیل قرار گیرد.

در سال ۲۰۲۰، ارتش ترکیه تعداد زیادی از نیروهای حزب الله و دیگر جنگجویان مورد حمایت ایران را در استان ادلب سوریه محاصره و در نهایت کشت.

اخیراً، شبه نظامیان عراقی وابسته به ایران، ترکیه را به دلیل تصرف خاک عراق تهدید کردند و سفرای ایران و ترکیه در مورد واگرایی‌های سیاسی که اکنون در کردستان عراق در حال افزایش است، به وزارت‌خانه‌های کشور پذیرنده احضار شدند. این شبه نظامیان مورد حمایت ایران، که اسرائیل در مرز سوریه به آنها حمله می‌کند با دشمن تروریستی غیرقانونی ترکیه، حزب کارگر کردستان، معروف به پ.ک.ک همکاری می‌کنند.

علاوه بر این، ترکیه و ایران در دو طرف مخالف مناقشه قره باغ بین آذربایجان و ارمنستان قرار داشتند. ترکیه همراه با اسرائیل به شکلی قاطعانه از آذربایجان حمایت کرده و هواپیماهای بدون سرنشین در اختیارش می‌گذاشتند.

افزایش نفوذ ترکیه در قفقاز برای ایران نگران کننده است. جمهوری آذربایجان یک کشور شیعه اما نسبتاً سکولار است که با اسرائیل و ترکیه ارتباط دارد و همزمان از روابط ناپایداری با ایران برخوردار است. آذربایجان پیشنهاد کرده است تا با میانجیگری در مذاکرات بین اسرائیل و ترکیه، این دو دولت را به سمت عادی سازی روابط سوق دهد.

عادی سازی می‌تواند باعث ایجاد تحول در ترکیه شود به طوری که این کشور را به سمت محور "اسرائیل-اعراب خلیج فارس" متمایل کند. اکنون شاهد شکل گیری معماری امنیتی منطقه‌ای در حال شکوفایی هستیم که با عقب نشینی آمریکا از خاورمیانه در حال شکل‌گیری است. اسرائیل باید با احتیاط پیش برود، با این آگاهی که ترکیه به متحدان آمریكا برای جلب رضایت بایدن احتیاج دارد و همچنان به حمایت از اخوان المسلمین و شاخه‌های دیگر مانند حماس ادامه می‌دهد.

با این وجود، با توجه به خطر غیرقابل قبول ایران برای منطقه، ترکیه و اسرائیل هر دو منافع مشترکی در مهار تهران دارند. اکنون این وظیفه دولت در تل اویو است که روابط جدید فی مابین خود با ترکیه را کشف کند و به زودی با متحد قبلی خود ارتباط مناسبی را از سر بگیرد.

  • 19
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش