به گزارش امتدادنیوز، تحلیلگر اقتصادی براین باور است: اگر FATF مسکوت بماند عملا بحث سرمایه گذار خارجی، بحث ورود بانکهای خارجی و شروع فعالیت های مشترک منتفی است. در شرایط غیرتحریمی نیز الزام های خودشان را در زمینه های مالی دارند و باید فکری برای آن شود.
البرت بغزیان تحلیلگر اقتصادی در گفتگو با امتداد، در پاسخ به این پرسش، برخی بر این باور هستند که اگر توافق هسته ای صورت بگیرد و تحریم ها برداشته شود یک مدیریت کلان می خواهد که بتواند در اقتصاد ما تاثیر بگذارد. گفت: رفع تحریم ها بحث خارجی که به یک توافقی رسیده می شود و طرفین همدیگر را اثبات می کنند و تحریم ها سبکتر یا کمتر می شود ولی در حال حاضر شرایطی به گونه ایی است که توپ در زمین ماست و باید از این شرایط نهایت استفاده را کرد.
وی ادامه داد: دربحث برجام دو نوع نگاه سیاسی و اقتصادی وجود دارد. در بحث سیاسی نگاه تحریم وجود دارد و در بحث اقتصادی این است که ما چقدر می توانیم از این فرصت استفاده کنیم و اقتصاد کشور را بهبود بخشیم. فرض کنید درآمدهای ارزی برگردد از این درآمدها چگونه میخواهیم استفاده کنیم؟ شرایطی را داشتیم که سازمان برنامه و بودجه درآمدهای سرشاری از قِبل قیمت نفت و فروش نفت در زمان غیر تحریم داشت اما آیا توانستیم مشکلات خودمان را برطرف کنیم؟ توانستیم صنعت را پویا کنیم؟ متاسفانه تجربه نشان داده نتوانستیم به اندازه کافی مدیریت اقتصادی خوبی داشته باشیم. بنابراین، رفع تحریم ها کمک می کند که بخواهیم مدیریت اقتصادی کنیم چون چیزی دست ما نیست.
این استاد دانشگاه بیان کرد: در حال حاضر به دلیل بودن تحریم ها دست ما بسته است. زمانی که تحریم ها برداشته شد باید ببینیم که چقدر توان این مدیریت را داریم که بتوانیم اقتصاد را پویا کنیم. من معتقد هستم، تحریم ها تاثیر زیادی بر روی اقتصاد ایران داشتند و از این طرف عدم کارایی ها یا تحریم های داخلی هم مزید بر علت شده و چنین شرایط اقتصادی رکودی، تورمی و بیکاری را ایجاد کرده است. بنابراین، رفع آن می تواند کمک کند تا دیگر بهانه خارجی نداشته باشیم و مدام به گردن آن بیاندازیم و تنها توانایی خودمان می ماند.
بغزیان در خصوص اینکه اگر تحریم ها برداشته شود بحث FATF باید چگونه باشد پاسخ داد: FATF هم جزئی از سیستم های مراودت بین المللی است. همانطور که تحریم ها آمده و جلوی فروش و معاملات را گرفته در خصوص پولی آن هم یکی از سیستم هایی که باید برقرار شود FATF است که تحریم ها به آن صورت در این موضوع مشکلی ایجاد نکردند. FATF یک الزامی برای بخش بین المللی در و مالی است که کشورها این را می پذیرند و وارد توافق های آن می شوند. فرض کنید اگر FATF مسکوت بماند عملا بحث سرمایه گذار خارجی، بحث ورود بانکهای خارجی و شروع فعالیت های مشترک منتفی است. در شرایط غیرتحریمی نیز الزام های خودشان را در زمینه های مالی دارند و باید فکری برای آن شود. با توجه به شرایطی که آنها الزام می گذارند جز خطوط قرمز ماست که FATF را نخواهیم پذیرفت.
او در پاسخ به این پرسش، برخی براین بارو است اگربرجام به نتیجه برسد ولی از FATF نتیجه نگیریم رسیدن به برجام بی معنی است تاکید کرد: این دید اقتصادی است، بحث سیاسی هم در FATF وجود دارد یعنی بحث همان الزام هایی که FATF در بحث تروریسم می گذارد و منی که اقتصادی هستم نمی توانم درمورد آنها اظهار نظر کنم اما از نظر اقتصادی به صلاح است که ما عضویت را بپذیریم و از نظر سیاسی بالاخره سیاسیون باید تصمیم بگیرند. در بخش تحریم ها بحث اقتصادی آن کمتر غالب است ولی بحث سیاسی غالب تر است.
زهرا ترابی
- 19
- 5