دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳
۱۹:۳۳ - ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۱۱۱۸۸
سیاست خارجی

پیام خروج شاپیرو از تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا/ ساختار تحریم ها دقیقا به همان سبک و سیاقی سال ۲۰۱۵ علیه ایران باقی می‌ماند

ایران و آمریکا,تحریم های آمریکا علیه ایران
دن شاپیرو ملاقاتهای رسمی و غیر رسمی متعددی را با سناتورهای دموکرات جهت متقاعد کردن آنها در مخالفت با احیای توافق هسته ای خواهد داشت. با این حال به نظر می رسد با توجه به اختیارات ویژه رئیس جمهور آمریکا (مطابق قانون اساسی این کشور)، این مخالفتها در نهایت، منجر به مخالفت ۶۷ سناتور ( از ۱۰۰ سناتور) با احیای توافق هسته ای نشود و به مانند سال ۲۰۱۵ میلادی، سنا نتواند بن بستی رادر برابر دولت بایدن ایجاد کند.

نامه نیوز نوشت: خروج یکی دیگر از اعضای اصلی تیم آمریکایی حاضر در مذاکرات وین، نقطه آشکارساز اختلافات جدی میان تیم سیاست خارجی بایدن محسوب می شود. «دن شاپیرو» سفیر آمریکا در  اسراییل در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، تیم دولت جو بایدن درباره ایران را بعد از هفت ماه فعالیت و به دلیل اختلافات بر سر انتقادات فزاینده درباره گفت‌وگوهای وین و احیای برجام ترک کرد. برخی از تحلیلگران آمریکایی، از شاپیرو به عنوان نماینده اسراییل در وزارت خارجه آمریکا یاد می کردند! ارتباطات نزدیک شاپیرو و مقامات رژیم اسراییل، این تلقی از نقش آفرینی شاپیرو را تقویت می کند. در چنین شرایطی خروج او از تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا کاملا معنادار خواهد بود! 

پیام خروج شاپیرو چیست؟

شاپیرو درست در زمانی از تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا ( به سرپرستی رابرت مالی) خارج شده است که رایزنی های واشنگتن ، تروییکای اروپایی، چین و روسیه به نقاط پایانی خود نزدیک شده و فراتر از آن، جمهوری اسلامی ایران نیز بارها بر خطوط قرمز اصلی خود در این آوردگاه دیپلماتیک تاکید کرده است. خرووج شاپیرو،قطعا با مشورت مقامات رژیم اشغالگر قدس و لابی آیپک در ایالات متحده آمریکا صورت گرفته و نمی توان از آن به عنوان تصمیمی مستقل یاد کرد! این موضوع نشان می دهد که احتمالا رژیم اشغالگر قدس از برخی تصمیم گیری ها در قبال موارد اختلافی باقیمانده با ایران شدیدا ناراضی است، تا حدی که ترجیح داده است هزینه سیاسی خروج شاپیرو از تیم رابرت مالی را پرداخت نماید! 

شاپیرو چهارمین دیپلماتی است که تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا را ترک می کند. ریچارد نفیو طراح تحریم‌های هوشمند و معاون رابرت مالی به همراه ۲ نفر دیگر از مذاکره کنندگان اصلی آمریکا هم ۲ ماه پیش تیم دولت بایدن در مذاکرات وین را ترک کردند.نکته مهم تر اینکه علاوه بر رژیم اشغالگر قدس، شاپیرو ارتباطات گسترده ای با حکومت عربستان سعودی و امارات متحده عربی دارد. او بارها در ملاقاتها یا تماسهای خود با مقامات دربار سعودی ، آنها را در جریان روند مذاکرات قرار داده است. در چنین شرایطی خروج شاپیرو، یکی از اصلی ترین بانیان پشت پره آَشکارسازی روابط اعراب و رژیم صهیونیستی از تیم مذاکره کننده آمریکا دروین، خبر خوبی برای ریاض، تل آویو و ابوظبی محسوب نمی شود. 

لابی های آیپک و سناتورها 

به نظر می رسد خروج رسمی شاپیرو از تیم مذاکره کننده هسته ای وزارت خارجه آمریکا، نوعی زمینه چینی برای ورود پررنگ تر آیپک ( لابی صهیونیستهای آمریکا) به معادله احیای برجام محسوب می شود. در سال ۲۰۱۵ میلادی و در دوران ریاست جمهوری اوباما نیز آیپک ورود مستقیمی به روند تصویب توافق هسته ای در آمریکا داشت. کار به جایی رسید که برخی سناتورهای دموکرات نظیر چومانچین، باب مندز، چاک شومر و بن کاردین نیز به جمع مخالفان برجام پیوستند. با این حال در آن زمان باراک اوباما توانست با استناد به رای مثبت ۴۳ سناتور دموکرات به برجام و استناد به حق وتوی خود در برابر کنگره، مخالفات مطلق جمهوریخواهان و چند تن از سناتورهای دموکرات را بی اثر سازد. اکنون آیپک مشغول یارگیری گسترده تری در کنگره آمریکاست. 

بدون شک در آینده ای نزدیک، دن شاپیرو ملاقاتهای رسمی و غیر رسمی متعددی را با سناتورهای دموکرات جهت متقاعد کردن آنها در مخالفت با احیای توافق هسته ای خواهد داشت. با این حال به نظر می رسد با توجه به اختیارات ویژه رئیس جمهور آمریکا (مطابق قانون اساسی این کشور)، این مخالفتها در نهایت، منجر به مخالفت ۶۷ سناتور ( از ۱۰۰ سناتور) با احیای توافق هسته ای نشود و به مانند سال ۲۰۱۵ میلادی، سنا نتواند بن بستی رادر برابر دولت بایدن ایجاد کند. 

ایران و آمریکا,تحریم های آمریکا علیه ایران

دموکراتهای چندتکه 

با توجه به خروج دو تن از اصلی ترین اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا ( شاپیرو و ریچارد نفیو) ، مشخص است که این دو با اتخاذ تصمیمهای سیاسی ( به نحوی که منجر به احیای واقعی برجام شود) مخالف هستند. با این حال، برخی افراد دیگر در دولت آمریکا معتقدند که اصرار اولیه کاخ سفید بر بازگشت صوری و غیر عملیاتی به برجام، نسخه ای نیست که مورد موافقت ایران قرار گیرد! در چنین شرایطی ، بایدن و رابرت مالی ناچار به یکدست سازی تیم مذاکره کننده هسته ای خود شده اند. این یکدست سازی، به معنای تعهد پذیری این افراد نسبت به برجام نیست، بلکه مترادف با ناامیدی آنها نسبت به پیشبرد تاکتیک "بازگشت پوچ به برجام" است. این تاکتیک، همان چیزی بود که ریچارو نفیو و شاپیرو طرفدار آن بوده اند. به عنوان مثال، شاپیرو بارها اصرار داشت که موضوعات منطقه ای در ذیل توافق هسته ای گنجانده شود تا صهیونیستها از این بابت، احساس راحتی کنند! با این حال در طول مذاکرات هسته ای بارها به طرف غربی خاطر نشان شد که ایجاد هرگونه پیوندی میان برجام و موضوعات منطقه ای و موشکی، مترادف با پایان یافتن مذاکرات می باشد. ریچارد نفیو طراح تحریمهای ضد ایرانی در دوران ریاست جمهوری اوباما نیز اصرار داشت که در پایان مذاکرات اخیر وین، "ساختار تحریمها" دقیقا به همان سبک و سیاقی که در سال ۲۰۱۵ شاهد آن بودیم، علیه ایران باقی بماند.به عبارت بهتر، نفیو مخالف محض رفع عملیاتی تحریمها علیه ایران بود .اگرچه اراده دولت بایدن نیز از ابتدا بر مبنای همین رویکرد نفیو تنظیم شده است، اما پس از مدتی مقامات کاخ سفید با مانعی سخت به نام اصرار بر حق و منطقی جمهوری اسلامی ایران بر رفع عملیاتی تحریمها و ترسیم مکانیسم راستی آزمایی آن مواجه شدند. در چنین شرایطی، افرادی مانند رابرت مالی معتقد بودند که اصرار بر تاکتیک اولیه ترسیم شده از سوی دولت بایدن و عدم رفع واقعی یا رفع قطره چکانی تحریمهای ضد ایرانی منجر به افزایش تصاعدی هزینه های آمریکا در مواجهه با تهران خواهد شد. مقامات کاخ سفید قدرت پرداخت چنین هزینه ای را در ابعاد راهبردی و منطقه ای نخواهند داشت! در هر حال، چند تکه شدن دموکراتها در قبال احیای توافق هسته ای، علاوه بر کنگره( مجلس  سنا و مجلس نمایندگان ) بر محافل سیاسی و امنیتی ایالات متحده بازتاب ها و تبعات خاص خود را خواهد داشت.  

  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
چینو روسیه که دارن از ایران میدوشن دوستای شما کیا؟ سوریه لبنان فلسطین!!! اونا که خودشون گرسنن
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش