دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۰۹:۴۵ - ۰۷ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۰۶۶۴
سیاست خارجی

دیپلماسی ضعیف آقای وزیر

امیرعبداللهیان,اجلاس داووس

 مصاحبه و به عبارت بهتر گفت‌وگوی امیرعبداللهیان و فرید زکریا در حاشیه اجلاس داووس از معدود مصاحبه‌های وزیر امور خارجه ایران با رسانه‌های آمریکایی و اروپایی بوده که رسانه‌ای شده و مورد توجه ناظران سیاسی و تحلیلگران قرار گرفته است. از ابتدای تصدی وزارت امور خارجه تاکنون، حسین امیرعبداللهیان مصاحبه‌ مهمی با رسانه‌های بین‌المللی نداشته و یا دست‌کم این مصاحبه‌ها و گفت‌وگوها رسانه‌ای نشده است.

در نخستین نگاه به این گفت‌وگو باید سوال شود که وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران که رییس دستگاه دیپلماسی و زبان گویای کشور در کشورها، مجامع و نهادهای بین‌المللی است، چرا زبان انگلیسی را به خوبی نمی‌داند و نمی‌تواند به این زبان سخن بگوید؟ گمان نمی‌رود که سخن نگفتن امیرعبداللهیان به زبان انگلیسی و استفاده از زبان فارسی از روی عرق ملی و پاسداشت زبان فارسی باشد چرا که حتی در مورد کشورهایی که در حد نژادپرستی روی استفاده از زبان خودشان تعصب دارند، مانند آلمان و فرانسه، باز هم وزیران امور خارجه و دیپلمات‌هایشان در ملاقات‌ها و گفت‌وگو با خبرنگاران و یا حتی سخنرانی در همایش‌های بین‌المللی، از زبان انگلیسی استفاده می‌کنند به همین دلیل این گمان که وزیر امور خارجه کشورمان توان کامل صحبت و دریافت مطالب به زبان انگلیسی را ندارد، تقویت می‌شود. با این حساب پرسش دیگر آن است که با این عدم توانایی چگونه ایشان سال‌ها معاونت وزارت امور خارجه را بر عهده داشته و معاون امور بین‌الملل رییس مجلس شورای اسلامی بوده است؟

حسین امیرعبداللهیان در همین گفت‌وگو نشان داد که در مصاحبه‌های چالشی، مخصوصا با روزنامه‌نگاران مطلع و توانا، هنگامی که روزنامه‌نگار در مورد پاسخ‌های داده شده توضیح می‌خواهد، توانایی زیادی در دفاع از اظهارات خود و تبیین مواضع نظام ندارد. مثلا در موضوع جنگ اوکراین ابتدا وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد که ایران جنگ و وقوع جنگ در اوکراین را محکوم کرده است. اما وقتی زکریا گفت که منظورش اصل جنگ نیست بلکه آیا ایران شروع‌کننده جنگ را محکوم می‌کند یا نه، امیرعبداللهیان به سختی توانست توضیح دهد که ایران میان جنگ و شروع‌کننده آن تمایز قائل می‌شود. البته اگر به اخبار گذشته توجه شود، مشاهده می‌شود که مقام‌های گوناگون ایران ماهیت جنگ را محکوم کرده‌اند و هیچ یک جنگ یا وقوع جنگ در اوکراین را محکوم نکرده‌اند. از این بابت مواضع بیان شده از سوی وزیر امور خارجه کشورمان با رفتار مقامات ایرانی تطابق ندارد. حتی خود آقای امیرعبداللهیان و یا سخنگوی وزارت امور خارجه هم، جنگ اوکراین یا جنگ در اوکراین را محکوم نکرده‌اند بلکه به طور کلی ماهیت جنگ را محکوم کرده‌اند. البته قدری عجیب است که یک جنگ محکوم شود ولی شروع‌کننده آن مورد حمایت قرار گیرد. نگاه منطقی در این‌باره آن است که وقتی فعل، مردود و محکوم شناخته می‌شود، فاعل نیز مردود و محکوم شود اما امیرعبداللهیان برخلاف این رویه منطقی رفتار کرد. در این‌باره امیرعبداللهیان می‌توانست به جای ورود به جنگ و شروع‌کننده جنگ، از ابتدا به ایالات‌متحده و ناتو به عنوان سازنده جنگ حمله کند و توضیح دهد که اگر گسترش ناتو و زیاده‌خواهی‌های ایالات‌متحده آمریکا در منطقه اروپا رخ نمی‌داد، آتش جنگ در این منطقه شعله‌ور نمی‌شد و جهان را با چالش عمیق مواجه نمی‌کرد.

در مورد بیان مواضع کشورمان در خصوص برجام گویا وزیر امور خارجه، خبرنگاران را با پیغام برای ایالات‌متحده اشتباه گرفته بود چراکه هنگامی که از وی در مورد گامی که ایالات‌متحده باید بردارد تا گفت‌وگوها به نتیجه برسد، وی چند بار تکرار کرد که آمریکایی‌ها خودشان می‌دانند که باید چه کاری انجام دهند. وزیر امور خارجه باید بداند که خبرنگاران برای آگاهی افکار عمومی سوال می‌کنند و اگرچه از جمله این افکار عمومی، دیپلمات‌ها و سیاستمداران هستند اما هدف نشست‌های خبری آگاهی افکار عمومی و شهروندان است به همین دلیل سخن گفتن با کنایه و ابهام مخصوصا در مقابل خبرنگاران چندان مرسوم نیست. دهه‌هاست که دولت‌ها دریافته‌اند دیپلماسی عمومی که اقناع و همراه کردن افکار عمومی و شهروندان کشور یا کشورهای هدف است به اندازه ذات دیپلماسی و اقناع دیپلمات‌ها و حتی مقامات میانی و ارشد کشورهای هدف اهمیت دارد. کمترین اهمیت دیپلماسی عمومی آن است که هزینه‌های انجام یک اقدام را کاهش می‌دهد و مانع از جبهه‌گیری و مقاومت افکار عمومی در مقابل یک اقدام می‌شود. این راهبرد چندین سال است که از سوی دستگاه دیپلماسی کشورمان هم مورد توجه قرار گرفته و راهبران دستگاه دیپلماسی برای تقویت این بخش حتی معاونت دیپلماسی عمومی را در وزارت امور خارجه پدید آورده‌اند. با این حال اگر از مصاحبه‌های معمول سخنگوی وزارت امور خارجه بگذریم، باید اذعان کرد که بخش دیپلماسی عمومی در وزارت امور خارجه باید به شدت تقویت شود. گفت‌وگوی روز پنجشنبه امیرعبداللهیان با زکریا در حاشیه اجلاس داووس نشان داد که شایسته است آقای وزیر هم دیپلماسی عمومی خود و از جمله ابزار آن و زبان انگلیسی خویش را تقویت کند.

jahanesanat.ir
  • 15
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش