
به گزارش ایرنا از تارنمای تایمز اسرائیل، دیوید بارنیا رئیس موساد هفته آینده به عنوان بخشی از تشدید تلاشهایاسارئیلعلیه مذاکرات رفع تحریمهای ایران به واشنگتن سفر خواهد کرد.
یک مقام ارشد دولتی اسرائیل یکشنبه شب تائید کرد که کاخ سفید از سفر بارنیا مطلع بوده است، اما توضیح بیشتری در مورد اینکه آیا دولت بایدن در برنامه ریزی آن دخالت داشته است یا خیر، نداد.
بر اساس این گزارش، رئیس موساد پس از «بنی گانتس» وزیر جنگ و «ایال هولاتا» مشاور امنیت ملی اسارئیل، سومین مقام ارشد اسرائیل خواهد بود که در روزهای اخیر برای گفت وگو در مورد توافق با ایران به واشنگتن سفر میکند.
رئیس موساد پنجشنبه گذشته از آمریکا برای عجله در امضای توافق هسته ای انتقاد کرده و این توافق را مبتنی بر دروغ اعلام کرده بود.
پیش تر شبکه تلویزیونی اسرائیلی «کان» گزارش داده بود، یائیر لاپید نخست وزیر اسرائیل قرار است با جو بایدن رئیس جمهور آمریکا درباره توافق هستهای ایران گفت وگو کند.
این رسانه به نقل از یک مقام اسارئیلی پیش بینی کرد که دیدار لاپید و بایدن بعد از سخنرانی بایدن در مجمع عمومی سازمان ملل در ۲۰ سپتامبر برگزار شود.
در همین حال، بنی گانتس وزیر جنگ اسرائیل نیز روز شنبه در دیدار با روسای یک اندیشکده آمریکایی در واشنگتن گفت: لازم است توافق هستهای ایران اصلاح شود.
گزارش رسانههای اسرائیلی از جزییات احیای برجام؛ ۱۶۵ روز فاصله بین روز امضا تا روز اجرا
در حالی که آمریکا و ایران در حال رد و بدل کردن پاسخهای خود به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای برجام هستند، رسانههای اسرائیلی جزییاتی از این متن منتشر کردهاند.

مفاد و جزییات پیشنویس نهایی اتحادیه اروپا به طور رسمی اعلام نشده است اما برخی موارد آن روز یکشنبه، ششم شهریور، در رسانههای اسرائیلی از جمله هاآرتص و جروزالم پست منتشر شد.
به نوشته رسانههای اسرائیلی، از «روز صفر» که توافق احیای برجام بین طرفها امضا شود، تا روزی که اجرای کامل این توافق آغاز شود چهار مرحله و ۱۶۵ روز فاصله خواهد بود.
بر اساس این گزارش، ایران و آمریکا باید پیش از فرا رسیدن «روز صفر» درباره یک توافق مکمل، یعنی آزادی زندانیان غربی از ایران در ازای آزادسازی پولهای مسدود شده ایران به نتیجه رسیده باشند.
به نوشته رسانههای اسرائیلی، جو بایدن در روز امضای برجام سه فرمان اجرایی قبلی درباره ایران را لغو خواهد کرد و همچنین هفت میلیارد دلار اموال ایران در کره جنوبی آزاد خواهد شد.
همچنین ایران غنیسازی ۶۰ درصدی را متوقف و آن را به ۲۰ درصد کاهش خواهد داد و بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز نظارت بر فعالیتهای سایتهای اتمی ایران را از سر خواهند گرفت.
به نوشته جروزالم پست، دولت بایدن توافق احیای برجام را ظرف پنج روز پس از روز صفر به کنگره خواهد فرستاد و خواستار لغو آن دسته از تحریمهای هستهای علیه ایران خواهد شد که دولت اختیار لغو آن را ندارد.
بنابر همین گزارش، در صورت رای منفی کنگره به این توافق، بایدن میتواند اقدام کنگره را وتو کند؛ مگر در صورت اجماع دو سوم نمایندگان.
رسانههای اسرائیلی یادآور شدهاند عدهای در آمریکا استدلال میکنند از آنجا که توافق اصلی برجام به تصویب کنگره رسیده بود، لایحه بازگشت به این توافق نیازی به طرح دوباره در کنگره ندارد. البته رابرت مالی حدود سه ماه پیش در جلسه سنا گفته بود توافق جدید تحت لایحهای جدید به کنگره ارسال خواهد شد.
بنابر این گزارش، مرحله بعدی در احیای برجام «روز تایید» است که ۶۰ روز پس از روز صفر خواهد بود و در آن روز آمریکا بازگشت خود به برجام را به اطلاع شورای امنیت سازمان ملل و همچنین آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهد رساند.
آمریکا همچنین یک بار به ایران برای فروش ۵۰ میلیون بشکه نفت معافیت میدهد. در این مدت ایران سطح غنیسازی اورانیوم را به پنج درصد کاهش میدهد و آماده ارائه اطلاعات به آژانس میشود.
روز ۱۲۰ «روز اجرای مجدد» نامگذاری شده و ایران و آمریکا دستکم هفت روز پیش از آن تصمیم خود برای ادامه مسیر بازگشت به برجام را به طور عمومی اعلان خواهند کرد.
روز ۱۶۵ به عنوان «روز تکمیل» نامگذاری شده و در آن روز لغو تمامی محدودیتها و تحریمهای اتمی علیه جمهوری اسلامی عملی خواهد شد.
همچنین در آن روز تحریم تسلیحات متعارف علیه ایران نیز برداشته خواهد شد.
رسانههای اسرائیلی همچنین به چند تاریخ در سالهای بعد نیز اشاره کردهاند؛ سال ۲۰۲۴ که محدودیت ایران در زمینه تحقیقات و توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته منقضی خواهد شد، سال ۲۰۲۵ که مکانیسم ماشه (بازگشت تمامی تحریمها در صورت تخطی ایران) منقضی میشود، و سال ۲۰۳۰ توافق هستهای با ایران به طور کامل منقضی میشود.
- 17
- 6