جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۱۲ - ۱۸ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۱۸۴۳
سیاست خارجی

مذاکره برای راه‌حل؛ دو چالش پس از چالش هسته‌ای

شکست رسمی مذاکرات برجام,اظهارات مقامات درباره برجام

سرانجام هیات‌های ایران و آژانس به یکدیگر رسیدند؛ در وین، محل استقرار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی. به گزارش «جهان‌صنعت‌نیوز» هیاتی از سازمان انرژی اتمی تحت عنوان کمیته فنی دوشنبه در وین پایتخت اتریش بوده است. بنا بر این گزارش «کمیته فنی هیات مذاکره‌کننده ایران با هدف مذاکره درباره مسائل چالش‌برانگیز بر سر راه ادامه گفت‌وگوهای برجامی به وین سفر کرده است. نمایندگان ایران در این دور از نشست‌های فنی قرار است درباره مسائل مورد اختلاف بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای و مساله راستی‌آزمایی که ایران خواستار آن شده بود، گفت‌وگو کنند.»

حدود یک هفته پیش بود که «حسین امیر‌عبداللهیان» در جریان نشست خبری مشترک با همتای سوری خود، اعلام کرده بود «طی روزهای آینده هیاتی را از ایران به وین اعزام خواهیم کرد». به گفته او «بین آقای اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی و رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اتفاق‌نظر وجود دارد و امیدوار هستیم آژانس با تمرکز بر نگاه فنی براساس آنچه با هم در روزهای گذشته توافق کرده‌ایم، نسبت به حل و فصل برخی از اتهامات مورد نظر آژانس و مطرح‌شده توسط آژانس علیه ایران، بتوانیم از این مرحله از مسیر همکاری‌های فنی عبور کنیم».

وزیر امور خارجه افزوده بود: «طبعا به موازات این اقدام، در خصوص رسیدن به گام‌های پایانی توافق با وجود برخی از اظهارات متناقض برخی از مقامات آمریکایی، تبادل پیام‌هایمان همچنان ادامه دارد و به موازات اقداماتی که در وین انجام می‌شود، نسبت به بازتنظیم جدول زمان‌بندی در چارچوب گفت‌وگوهای وین، تبادل پیام‌ها از طریق هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا جریان دارد.»

این مذاکرات از آن جهت دارای اهمیت است که جمهوری اسلامی، بسته شدن پرونده پادمانی طرح‌شده از سوی آژانس درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران را پیش‌شرط امضای هرگونه توافقی برای احیای برجام اعلام کرده بود. هرچند طرف‌های مذاکره و همچنین آمریکایی‌ها این خواسته را خارج از برجام توصیف می‌کردند، اما ایران همچنان بر درخواست خود پافشاری می‌کرد.

موضع‌گیری آژانس علیه ایران

نیمه دوم شهریور ماه گذشته، جلسه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین برگزار شد؛ جلسه‌ای که موضوع ایران یکی از موضوعات مورد بحث بود و نگرانی‌هایی مبنی بر صدور قطعنامه علیه ایران وجود داشت. هرچند این اجلاسیه بدون قطعنامه و تنها با بیانیه‌های تروئیکای اروپایی و آمریکا به پایان رسید، اما سخنان مطرح‌شده از سوی «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس، نگاه‌ها را به سمت ایران برد. او در نشست خبری در حاشیه این اجلاس گفته بود: «وقتی آژانس مسائل معینی را خواستار می‌شود، ایران مشارکت نمی‌کند و ما را به سیاسی‌کاری متهم می‌کنند. قضیه خیلی سر راست است، آثاری از اورانیوم را در مکان‌هایی پیدا کردیم که هرگز اعلام نشده بودند و قرار نبوده فعالیت هسته‌ای داشته باشند و درباره آنها سوال داریم.»با پافشاری بر پیش‌شرط از سوی ایران، غربی‌ها را بر آن داشت تا بگویند تهران هیچ‌کدام از پیشنهادات موجود روی میز مذاکرات را نپذیرفته است. سرانجام نتیجه آن شد که آمریکا و اروپا، از این مذاکرات قطع امید و آن را گیر کرده در بن‌بست توصیف کرده‌اند. آمریکایی‌ها حتی در مواضع جدیدشان اعلام کردند که برجام دیگر در اولویت‌ آنها نیست و فقط تمرکز بر اعتراضات ایران دارند.

اما امیر عبداللهیان چند روز پس از اعلام بن‌بست مذاکرات از سوی آمریکا و اروپایی‌ها، اعلام کرد که ایران آماده پاسخگویی به سوالات آژانس است. وزیر امورخارجه همچنین پس از بازگشت از مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک اعلام کرد که آنجا رایزنی‌های خوبی با طرف اروپایی داشته و همچنین با آمریکایی‌ها هم به صورت غیرمستقیم مذاکراتی صورت گرفته که نتایج امیدوارکننده‌ای دارد. هر چند امیرعبداللهیان بر به دست آمدن نتایج امیدوارکننده تاکید داشت، اما طرف آمریکایی از یک‌سو همچنان خود را مشتاق به مذاکره نشان می‌داد. از سوی دیگر بر این نکته تاکید داشت که به این زودی‌ها توافقی به دست نخواهد آمد. چندی پیش هم امیرعبداللهیان از دریافت پیام آمریکایی‌ها صحبت کرد که البته با تکذیب آنها روبه‌رو شد.

دو چالش پس از چالش هسته‌ای

در چنین شرایطی اعتراضات داخلی ایران و همچنین باز شدن پای ایران به داستان جنگ اوکراین با تاسی به حضور پهپادهای ایرانی در این جنگ، فشارهای دیپلماتیک بر تهران افزایش یافت. دو نشست غیرعلنی در همین دو موضوع در شورای امنیت سازمان ملل برگزار شد که هرچند نتیجه اجرایی با خود نداشت اما به لحاظ دیپلماسی عمومی و همچنین تاثیر بر افکار عمومی جهان، نتایج خوبی برای ایران به همراه نداشت. علاوه بر این دو موضوع، بیشتر موضوع پهپادها در جنگ اوکراین، باعث شد تا تحریم‌هایی از سوی اتحادیه اروپا علیه ایران اعمال شود؛ گرچه این تحریم‌ها اثر عملی بر اهداف آنها ندارد، اما فضای دیپلماسی را علیه ایران بسیج می‌کند.

حالا در این وضعیت، ایران قبول کرده تا با آژانس پشت یک میز و روبه‌روی یکدیگر بنشینند تا بتوانند مسائلی که آژانس در ارتباط با ایران مطرح کرده و تهران هم آنها را قبول ندارد، گفت‌وگو کنند تا به تصمیمات مشترکی برسند. ایران از خرداد گذشته و پس از قطعنامه شورای حکام علیه فعالیت‌های هسته‌ای تهران، برخی از نظارت‌های فراپادمانی را کنار گذاشت و دوربین‌های آژانس را جمع‌آوری کرد.

با شروع گفت‌وگوهای ایران و آژانس، امید می‌رود که غیر از حصول نتیجه میان آنها، دو نتیجه دیگر هم داشته باشد، نخست آنکه این مذاکرات روزنه‌ و مقدمه‌ای شود برای آغاز مجدد گفت‌وگوهای احیای برجام و در ادامه آثار مثبت آن روی اقتصاد کشور و حضور ایران در فضای جهانی. دوم هم اینکه این گفت‌وگوها بتواند روابط میان ایران و جامعه جهانی به خصوص اروپایی‌ها را که در مدتی کوتاه فریز شده است را دوباره گرم کند و زمینه‌ساز زدودن فضای فعلی دیپلماسی و نگاه منفی درباره ایران در سطح جهانی شود. شاید شرایط ایران در جامعه جهانی به واسطه نگاه دنیا به موضوعات اعتراضات داخلی ایران و پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین، خیلی مثبت نشود، اما پیشبرد دیپلماسی هسته‌ای و به تبع آن احیای برجام، اگر تاثیر مثبتی بر نگاه دنیا نگذارد، حتما تاثیر مثبتی بر بازار آشفته و ملتهب اقتصادی ایران خواهد گذاشت.

jahanesanat.ir
  • 17
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
با توجه به نتایج انتخابات آمزیکا و برگشت نتانیاهو به قدرت و احتمال برگشت ترامپ و لجبازی حکومت با خواست مردم و حضور مردم در خیابانها که مستمسکی برای اروپاست و مخالفان داخلی قدرتمند و عدم جدیت دولت که مخالفان برجام را به مذاکره میفرسته هرگز برجام به نتیجه نمیرسد و احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه توسط سه دولت اروپایی قوت میگیرد
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش