به گزارش ایرنا از تارنمای فاکس نیوز، بهنام بن طالب لو از کارشناسان بنیاد دفاع از دموکراسیها در مصاحبه با این شبکه خبری آمریکا گفت که این توافق نشان داد که ایران میتواند از طریق مانورهای سیاسی، توافقنامه عادی سازی مناسبات (رژیم) اسرائیل با کشورهای عربی موسوم به آبراهام را محدود کند و لذا ایران به گفت وگوها و پیگیری توافق پکن ادامه میدهد.
بن طالب لو همچنین به اهمیت نقش چین در میانجیگری این توافق اشاره کرد، که به گفته او علاقه فزایندهای به سیاستهای منطقه نشان میدهد.
با این حال بن طالب لو میگوید نباید کسی از میانجیگری چین در حصول این توافق تعجب کند زیرا چین بزرگترین شریک تجاری هر دو کشور ایران و عربستان سعودی است و از سوی دیگر به منابع نفت و انرژی منطقه خاورمیانه بسیار نیاز دارد.
این تحلیلگر سیاسی در ادامه گفت: اینکه ریاض از طریق پکن و نه واشنگتن برای حصول این توافق تلاش کرده است، به شما میگوید که چقدر برجام تصور عربستان سعودی را مبنی بر اینکه آمریکا میتواند جمهوری اسلامی ایران را به طور معناداری محدود کند، عوض کرده است.
ربکا کوفلر Rebekah Koffler رئیس موسسه مشاوره دکترین و استراتژی که زمانی افسر سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) بود هم به فاکس نیوز گفت که توافق تهران و ریاض، یکی دیگر از علائم نشان دهنده تغییرات ژئوپلیتیک تکتونیکی در حال وقوع در جهان است.
کوفلر افزود: چین، روسیه، ایران، کره شمالی و حالا عربستان سعودی به هم نزدیک و نزدیکتر میشوند و در مورد عربستان سعودی هم میبینیم که این کشور در حال فاصله گرفتن از آمریکا است. بسیاری از این تغییرات ژئوپلیتیک اخیر ناشی از واکنش دولت بایدن به مناقشه اوکراین است چرا که واکنش کاخ سفید به این بحران، بیش از آنکه منطقی و عقلایی باشد، برخاسته از احساسات بود.
وی افزود: سیاست تحریمهای آمریکا نتوانست رفتار دولت های مفعول را تغییر بدهد؛ خواه پوتین باشد و یا دولت ایران.
روسیه: عادیسازی روابط ایران و عربستان بازتاب مثبتی بر منطقه دارد
میخائیل بوگدانوف معاون وزیر خارجه روسیه جمعه شب گفت که عادی سازی روابط بین ایران و عربستان بازتاب مثبتی بر منطقه دارد.
به گزارش ایرنا از روسیا الیوم، معاون وزیر خارجه روسیه گفت: مسکو به دوستان خود در ایران، عربستان سعودی و چین به خاطر دستیابی به توافق برای احیای روابط بین ریاض و تهران تبریک میگوید.
بوگدانوف افزود: عادی سازی روابط دو کشور در منطقه مهم و عاملی کلیدی در تضمین توسعه اجتماعی و اقتصادی است.
وی با بیان اینکه روسیه به همراه کشورهایی مانند عمان و عراق و... به این روند سیاسی کمک کرده است، گفت: به تازگی به دو کشور سفر کردم و موضوع عادی سازی روابط ایران و عربستان در دستور کار سفر ما بود.
معاون وزیر امور خارجه روسیه افزود: بازگشت روابط بین ریاض و تهران در راستای ابتکارات روسیه برای ایجاد یک سیستم امنیتی در منطقه خلیج فارس که در سطح اقتصاد جهانی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، انجام گرفت.
بوگدانوف دستیابی به این توافق را بسیار مثبت توصیف کرد و گفت که این توافق در چارچوب سیاست روسیه مبنی بر حسن همجواری و تضمین و احترام به حاکمیت و استقلال صورت گرفت.
وی اضافه کرد، بر همین اساس دوستان خود در آنکارا و دمشق را به عادی سازی روابط سوریه و ترکیه بر اساس اصول حقوق بین الملل تشویق میکنیم.
معاون وزیر امور خارجه روسیه افزود: ما همچنین از روند عادی سازی روابط اعراب و سوریه استقبال میکنیم و معتقدیم که عادی سازی روابط ایران و عربستان بر شرایط کلی منطقه که مناطق تحت نفوذ عربستان سعودی یا ایران است، بازتاب مثبتی خواهد داشت. در اینجا میتوان به چند کشور از جمله سوریه، لبنان، عراق و یمن اشاره کرد.
بوگدانوف همچنین ابراز امیدواری کرد که در ادامه توافق برجام که به گفته وی آمریکا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ آن را نقض کرد، احیا شود.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه روسیه در رسیدن به این نتیجه مثبت سهیم بوده است، گفت: نشست برنامه ریزی شده در مسکو بین وزرای خارجه روسیه، ترکیه، ایران و سوریه ممکن است راه را برای نشستهای سران که باید در بالاترین سطوح آماده شود، باز کند.
- 17
- 2