مهمترین عناوین خبری
پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۲۰:۵۳ - ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۵۱۱۷۹
سیاست خارجی

روزنامه خراسان: بازداشت یک زن آمریکایی در ایران باعث توقف مذاکرات تبادل زندانیان شد

ایران و آمریکا,بازداشت یک زن آمریکایی در ایران
پنجمین آمریکایی زندانی در ایران که در هفته‌های اخیر بازداشت شده یک زن است و مذاکرات تبادل زندانیان پس از درخواست واشنگتن برای آزادی او متوقف شد.

در یادداشت روزنامه خراسان در مورد روند مذاکرات تبادل زندانیان ایران و آمریکا به قلم هادی محمدی آمده است: ماه هاست صحبت از تبادل ۴ زندانی میان ایران و آمریکا و همزمان آزادسازی بیش از هفت میلیارد دلار پول ایران در کره جنوبی است که بابت فروش نفت و میعانات نفتی از ۵ سال قبل بلوکه شده اما هر بار حتی در اوج امیدواری برای اجرایی شدن توافق تبادل، این اتفاق نیفتاده است. می دانیم در دولت قبل حداقل دو بار دو طرف تا پای تبادل زندانیان پیش رفتند و حتی یک بار تاریخ و محل این تبادل هم در تیرماه ۱۴۰۰ بین عباس عراقچی و واسطه آمریکایی ها معلوم شده بود اما طرف آمریکایی به طمع رسیدن به امتیازات بیشتر در توافق احیای برجام و ندادن این پول به ایران، در آخرین لحظه توافق را برهم زد، اتفاقی که باعث عصبانیت انگلیسی ها شد که منتظر آزادی نازنین زاغری در این تبادل بودند. با این حال لندن از آن زمان راه خود را جدا کرد. در روزهای پس از آن و با روی کار آمدن دولت جدید و تیم مذاکراتی جدید به ریاست علی باقری، همچنان موضوع تبادل زندانیان روی میز بود. ایران هم به لحاظ اصول انسانی و این که حضور چند دوتابعیتی در زندان هایش سودی برایش ندارد و هم به لحاظ مشکلات خانوادگی این افراد و افراد ایرانی که در آمریکا به جرم دور زدن تحریم های غیرقانونی در زندان هستند و هم به لحاظ آزادسازی پول هایش در کره جنوبی که تحت یک راهزنی بین المللی مسدود شده، خواستار اجرایی شدن این توافق بود اما این آمریکایی ها بودند که هر بار به بهانه ای جلوی کار را حتی در ساعات آخر گرفتند و به اعتراض خانواده های این افراد در آمریکا نیز اهمیتی ندادند.

اما در هفته های اخیر چه اتفاقاتی افتاد؟  موضوع این است که با وجود همه بدعهدی های گذشته آمریکا، به نظر می رسد در هفته های اخیر با یک «دبه کردن بین المللی» جدید توسط واشنگتن روبه رو هستیم. همه توافقات آزادسازی زندانیان میان ایران و آمریکا به ۴ نفر دو تابعیتی به  نام های باقر نمازی، سیامک نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز اختصاص داشت که به جرم جاسوسی در زندان به سر می بردند و قرار بود در برابر این چهار نفر، آزادی ۴ نفر ایرانی را داشته باشیم و همزمان پول های دزدیده شده ایران در کره جنوبی آزاد شود. با توجه به بیماری سخت باقر نمازی، جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفت در اقدامی انسانی و یک طرفه باقر نمازی را آزاد کند. وی ۹ مهر سال گذشته با میانجیگری و هماهنگی عمان، قطر، امارات و  سوئیس آزاد شد و افراد باقی مانده ایرانی- آمریکایی در فهرست توافق، سه نفر شدند. شنیده ها حاکی است با وجود این اقدام مثبت و ناشی از حسن نیت تهران که باید با استقبال و عمل متقابل آمریکا برای ادامه کار همراه می شد، آمریکایی ها در مذاکرات بعدی با بهانه گیری و خروج از اصول دیپلماتیک مدعی شدند توافق دو طرف بر سر ۴ نفر بوده و باید یک نفر دیگر به فهرست تبادل اضافه شود اگرچه ایران هنوز در برابر این خواسته جدید آمریکایی ها به جمع بندی نرسیده و همچنان مشکل باقی بود اما مذاکرات و گفت و گوهای متعدد غیرمستقیم با طرف آمریکایی و حضور میانجی های منطقه ای موضوع را به سمت حل شدن با شرایطی خاص سوق می داد و این امید ایجاد شده بود که نفر چهارم که گفته شده شهاب دلیلی نام دارد و از سال ۱۳۹۵ در زندان به سر می برد نیز آزاد شود. در این شرایط حالا آمریکایی ها با دبه کردن و نقض عهد مدعی شده اند باید فرد پنجمی که با اتهام جاسوسی دستگیر شده نیز آزاد شود و این موضوع اخیر باعث توقف مذاکرات شده است. در واقع در حالی که ایران بارها اعلام کرده بر سر امنیت خود با هیچ طرفی تعارف ندارد  و تا زمانی که ایالات متحده و سایر کشورهای غربی افرادی را به عناوین مختلف و برای پوشش جاسوسی به ایران می فرستند ادامه داشته باشد، روند بازداشت و دستگیری جاسوسان غربی با تابعیت ایرانی نیز ادامه خواهد داشت.  شنیده های ما حاکی است در هفته های اخیر نفر پنجمی نیز بازداشت شده که طرف آمریکایی خواهان آزادی وی در جریان توافق تبادل است. وی یک خانم ایرانی- آمریکایی است که سابقه حضور در NGO های افغانستانی را هم داشته و آمریکایی ها  اجرای تبادل را تا آزادی وی متوقف کرده اند.

در این روزها شاهد سفر سلطان و وزیرخارجه عمان به تهران بودیم و مقاماتی نیز از قطر به کشورمان سفر کردند. وزیر خارجه و علی باقری معاون سیاسی وی نیز سفرهای متعددی به قطر و امارات و عمان داشتند و سخنانی درباره مذاکرات غیرمستقیم علی باقری با برت مک گرک آمریکایی در عمان به گوش رسید، دیدار با مدیران کل سیاسی وزرای خارجه آلمان، انگلیس و فرانسه در امارات و دیدار با انریکه مورا در قطر بخشی از این رفت وآمدها برای حل اختلافات هم در خصوص برجام و هم در موضوع تبادل و انتقال پول ایران به این کشورها بوده است که بخشی از آن در موضوع انتقال پول ایران از عراق به عمان اتفاق افتاد.

با این حال همان طور که آمریکایی ها در خصوص برجام و بازگشت به برجام دچار ضعف تصمیم گیری هستند و اختلافات داخلی آن ها مانعی برای رفع بن بست شده، در خصوص این توافق نیز که بسیاری آن را مقدمه یا موتور پیشران توافق بزرگ بعدی می دانند، دچار تردید هستند و با بدعهدی های متعدد و دبه کردن سعی در خریدن زمان دارند با این حال تصمیم ایران برای بازگشت به برجام ۲۰۱۵ قطعی است و در خصوص تبادل نیز همواره استقبال کرده است.روز پنج شنبه علی باقری بار دیگر به عمان رفت و دیدارهایی داشت. سایت ایران نوانس در این خصوص به نقل از یک منبع آگاه مدعی شد سفر باقری به مسقط علاوه بر موضوعات دوجانبه و منطقه ای، به موضوعات بین المللی به ویژه  گفت و گوهای توافق ایران و آمریکا در زمینه تبادل زندانی و آزادسازی منابع بلوکه شده ایران ارتباط دارد.

به نظر می رسد آمریکایی ها علاوه بر این که باید قبول کنند به توافقات قبلی خود در خصوص تبادل زندانیان متعهد باشند و هر روز خواسته جدیدی را مطرح نکنند، باید روش قدیمی خود را در اعزام جاسوس هایی با ریشه ایرانی خاتمه دهند چون قرار نیست با یک تبادل یا بازگشت مقداری پول که اصولا مال ملت ایران است، نهادهای امنیتی ایران دست از اشراف اطلاعاتی خود و بازداشت متهمان به جاسوسی برای دشمن بردارند. این روش می تواند توافقی را که بیش از دو سال است، روی میز است، نهایی کند تا شاید مقدمه ای برای توافق اصلی احیای برجام باشد.

  • 12
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش