او با بیان اینکه «تحریم نتوانسته ایران، روسیه و دیگر کشورها را شکست دهد» گفت: تحریمها همانطور که برای ما مشکلات ایجاد کرده برای طرف مقابل نیز میتواند مشکلساز شود و برای مثال در بلندمدت پول آمریکا را از مناسبات بینالمللی حذف کند و این هزینهی بزرگی برای آنهاست. آمریکا برای جلوگیری از این ضرر حاضر به مذاکره است. و همین یک فرصت برای ایران است.
این فعال سیاسی میانهرو گفت: دو طرف مذاکره با هدفهای مختلف خود برای حاضر شدن در آن آمادگی دارند. «برد ایران» در چنین مذاکراتی رفع تحریم است و «برد آمریکا» نیز جلوگیری از انزوای دلار. از طرف دیگر او به دنبال آن است که ایران به سلاح هستهای دست پیدا نکند و ما هم با جستن از تحریم و یافتن شرکای اقتصادی تازه نفع خود را به دست میآوریم.
تغییر فتوای هستهای به این سادگیها نیست
او دربارهی برخی مباحث مطرح شده دربارهی احتمال تغییر سیاستهای هستهای ایران گفت: ما فتوای رهبری را داریم که بر اساس آن ساخت سلاحهای کشتار جمعی حرام است و تابع آن هستیم. تغییر فتوا هم به همین سادگیها نیست. البته از دانش هستهای میخواهیم استفادهی کامل ببریم.
عبدالعلیزاده در پاسخ به این سوال که «آیا ایدهی مذاکرهی ایران و آمریکا شدنی است؟»، گفت: چرا نشدنی باشد؟ مذاکرات غیرمستقیم برای زمانی بود که میخواستیم با اروپاییها مذاکره کنیم. اما در حال حاضر که ما از طرف شورای امنیت سازمان ملل تحریم نیستیم و از طرف آمریکا تحریم شدهایم منطقی است که به صورت مستقیم با این کشور مذاکره کنیم.
او با اشاره به برخی مخالفتها با مذاکره با امریکا گفت: آنها باید بگویند که چرا مخالفت میکنید؟! ما پنج سال فرصت توسعه را از دست دادیم و بسیاری جان خود را از دست دادند و آنهایی که مانع تداوم برجام و باعث ایجاد زمینه برای حرکت ترامپ به سمت پاره کردن توافق شدند باید پاسخگوی آن باشند. در گذشته خطاهایی داشتیم و باید از آن درس بگیریم.
این تصور که در برابر کفار نباید دنبال «برد – برد» بود یعنی سیره پیامبر را قبول ندارید
این فعال سیاسی میانهرو با اشاره به تاریخ اسلام گفت: با هر کافری هم میتوان صحبت کرد. پیامبر کدام کافر را تحریم کرد و با او حرف نزد؟! با ابوسفیان که بزرگ کفار بود هم گفتوگو داشت و خانهی او را خانهی امن اعلام کرد. چگونه دربارهی نماز، وضو، غذا خوردن و … به سیرهی پیامبر توجه میشود اما در اینجا فراموش میکنیم که صلح حدیبیه و پذیرفتن شروط طرف مقابل از سوی پیامبر هم سیره او بوده است؟!
او در ادامه افزود: گفتوگو و قرارداد باید مورد رضایت هر دو طرف باشد تا به تفاهم برسند. ابوسفیان آمریکای آن زمان بود. اگر این سیره پیامبر است چرا ما این مسیر را نرویم؟!
عبدالعلیزاده گفت: اگر از شکست در مذاکره میترسید خودتان را قوی کنید اگر تصور میکنید که در برابر کفار نباید به دنبال «برد – برد» بود به معنای آن است که سیره پیامبر و صلح حدیبیه را قبول ندارید. در هر مذاکرهای همهی طرفها مجبور هستند که امتیاز بدهند.
این بار باید با مردم شفاف حرف بزنیم
او دربارهی توازن میان امتیازات رد و بدل شده در مذاکرات گفت: رفع تحریم و حرکت ایران به سمت توسعه وزنی به مراتب بیشتر از امتیازات دریافتی آمریکا در مذاکرات خواهد داشت.
این عضو دولت میانهرو چهاردهم گفت: برای نخستین بار باید با مردم در این باره شفاف حرف بزنیم. همواره پشت پرده تصمیم گرفتیم و تصمیم را برای مردم حاکم کردیم این بار اما باید با مردم حرف بزنیم و قانعشان کنیم.
او در این ارتباط تاکید کرد: بند به بند توافق را باید توضیح دهیم که چه امتیازاتی دادیم و گرفتیم تا مردم هم ببینند که امتیازات اخذ شده اهمیتی بیشتری داشته است.
به گفتهی علی عبدالعلیزاده، «اگر با امریکا مستقیم مذاکره کنیم شاید دو تا سه ماه بعد از شروع مذاکرات بتوانیم به توافق برسیم»
- 12
- 3