به گزارش ایرنا، 'فواد معصوم' روز سه شنبه در گفت وگو با شبکه خبری کردزبان 'روداو' نزدیک به 'نیچروان بارزانی' نخست وزیر دولت اقلیم کردستان عراق، هرگونه اعمال فشار از سوی جمهوری اسلامی ایران را بر تصمیم گیری ها در عراق رد کرد.
معصوم در سخنانی که مشروح آن بر روی سایت خبری شبکه روداو قرار گرفته است، افزود: برای مثال در قضیه تغییر نخست وزیر (در ۲۰۱۴) هیچ گونه فشاری از این قبیل برای کنار گذاشتن (نوری المالکی) یا جایگزین کردن شخص معینی (حیدر العبادی) به جای او وجود نداشت.
وی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران سیاست های خود، و عراق نیز سیاست های خاص خود را دارند و مناسبات بین دو کشور گسترده و ریشه دار است، اما این بدان معنا نیست که عراق تابع سیاست های ایران و در همه مواضع از ایران حمایت کرده است.
به گفته وی، طی سنوات گذشته که با آمریکایی ها در واشنگتن یا بغداد جلساتی داشتیم به آنها گفتیم که عراق از منظر آمریکا به ایران نگاه نمی کند همین طور که از منظر ایران به آمریکا نگاه نمی کند.
رییس جمهور عراق تاکید کرد: عراق خواهان مناسبات خود با ایران است، اما در عین حال استقلال سیاسی خود را حفظ کرده و نمی خواهد بخشی از سیاست های یک دولت یا هر کشور دیگری در منطقه باشد.
رییس جمهور عراق در خصوص همه پرسی که قرار است ۲۵ سپتامبر آینده درباره آینده اقلیم کردستان عراق برگزار شود نیز گفت: مسئله استقلال فقط همه پرسی نیست، بلکه مجموعه ای امور باید مد نظر قرار گیرد که به نظر می رسد تاکنون هیچ گونه حمایتی از کشورهای همجوار در این خصوص صورت نگرفته است.
معصوم در پاسخ به این سئوال که برخی کشورهای خارجی از همه پرسی حمایت کرده اند، گفت: موافقت کشورهای همجوار از موافقت هر کشوری در این مسئله مهمتر است.
وی مشارکت قوی کردها را در انتخابات آینده پارلمانی عراق مهم ارزیابی کرد و افزود: اگر مشارکت کردها در انتخابات قوی نباشد، درها به روی دخالت منطقه ای در امور داخلی اقلیم کردستان عراق باز خواهد شد.
وی خاطر نشان ساخت: در حال حاضر اکثر جریان های سیاسی شیعه، کُرد و اهل سنت به این باور رسیده اند که باید در انتخابات آینده گروه های انتخاباتی به دور از جهت گیری های قومیتی و مذهبی باشند، اما هنوز این باور جامه عمل نپوشیده است.
وی در خصوص نگرانی های کردها از امتداد الحشد الشعبی تا نزدیکی مرزهای اقلیم کردستان عراق گفت: الحشد الشعبی حاصل یک شرایط اضطراری بود و مناطق وسیعی از عراق تحت تهدید داعش قرار داشت و ضروری بود همه در مقابل تروریست ها، سلاح به دست بگیرند.
وی اضافه کرد: گرچه قانون تعداد نیروهای الحشد الشعبی را ۴۰ هزار نفر تعیین کرده، اما برخی به بهانه وجود عناصر تروریستی داعش مرتکب آدم ربایی شده اند که همین امر باعث نگرانی شده است.
رییس جمهور عراق در پاسخ سئوالی در خصوص مشارکت الحشد الشعبی در انتخابات آینده گفت: هیچ کس در انتخابات آینده به نام الحشد الشعبی مشارکت نمی کند و تاکنون ۶۰ گروه انتخاباتی در کمیسیون عالی مستقل انتخابات ثبت نام کرده اند که هیچ یک نام الحشد الشعبی را ندارد، البته برخی به نام احزاب ثبت نام کرده اند و نه به نام الحشد الشعبی، و این مسئله کاملا طبیعی است.
رییس جمهور عراق گفت که کردها بارها نگرانی خود را از امتداد یافتن الحشد الشعبی ابراز کرده اما از همان آغاز توافق شد که کردها و الحشد الشعبی در عملیات ورود به داخل شهر موصل شرکت نکنند تا مانع دامن زدن به ادعاهای فرقه ای و قومیتی شوند.
وی راه حل اختلافات را گفت وگو دانست و گفت که با جلسات متعدد که بین اربیل و بغداد برگزار می شود به نظر می رسد بسیاری از مشکلات حل و فصل شده و الحشد الشعبی وارد مناطق کردنشین نمی شود.
معصوم در پاسخ سئوالی دیگر در خصوص ورود الحشد الشعبی به بخشی از اراضی سنجار در غرب موصل گفت: در خصوص سنجار تنها طرف مسئول اداره این شهرستان، حکومت محلی سنجار است و هیچ نیروی حق ماندن در آنجا را ندارد.
شبکه خبری روداو از رییس جمهور عراق پرسید که، 'آیا منظور شما نیروهای پیشمرگ کرد هم هست؟' که معصوم گفت: نیروهای پیشمرگ می توانند در منطقه باقی بمانند اما آوردن نیروهای پیشمرگ از مناطق دیگر، باعث مشکل آفرینی می شود.
وی در خصوص وجود عناصر 'پ .ک.ک' و نیروهای منتسب به این حزب در سنجار اضافه کرد که بعد از تشکیل حکومت محلی سنجار همه نیروها باید از این شهرستان عقب نشینی کنند.
رییس جمهور عراق در پاسخ به علت تنش بین نوری المالکی معاون رییس جمهور عراق با مسعود بارزانی رهبر حزب دمکرات کردستان عراق نیز گفت: نوری المالکی بر این باور است که بارزانی در کنار گذاشتن او از پست نخست وزیری دست داشته است.
رییس جمهور عراق در باره اختلاف کشورهای عربی حوزه خلیج فارس هم گفت که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با همدیگر روابط تنگاتنگی دارند و ما از آنچه اتفاق افتاد خرسند نیستیم اما منش امیر قطر در این خصوص، چیز تازه ای نیست و دو سال قبل که از این کشور دیدن کردم همین سخنان را به صراحتی که امروز عنوان می شود، از آنها شنیدم.
فواد معصوم خاطر نشان کرد: البته بحران جاری در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در آستانه حل و فصل است و دخالت عراق در آن تغییر چندانی ایجاد نمی کند و فقط از حیث رسانه ای مورد توجه قرار خواهد گرفت و در عراق نیز تمایلی به دخالت در این قضیه وجود ندارد.
- 10
- 2