دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۰۷ - ۲۹ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۸۵۹۴
سیاست خارجی

شرایط دریافت غرامت جنگی ایران از عراق چیست؟

ایران و عراق,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
جمالی‌نوبندگانی می‌گوید: ایران از عراق، غرامتی بابت آن هشت سال جنگ طلبکار است و این حق برای کشورمان محفوظ می‌باشد اما اینکه کی و در چه شرایطی باید این حق را پیگیری کنیم یک موضوع دیگر است که نیاز به کارِ کارشناسی بیشتری دارد.

به گزارش رویداد۲۴، کمتر کسی باور می‌کرد نخست وزیر عراق از پایبندی عراق به تحریم‌های علیه ایران سخن بگوید و اینکه نمی‌تواند به عنوان نخست وزیر عراق موضعی اتخاذ کند که به ضرر مردمش باشد. ایران در سال‌های گذشته آنچنان در کنار عراق ایستاده بود که شنیدن چنین سخنانی هم برای مردم ایران و هم دولتمردان باعث شگفتی بود.

 

هرچند در توضیحی تکمیلی سخنان حیدرالعبادی تلطیف شد اما اظهارات نمایندگان مجلس عراق پس از آن نشان می‌داد سخنان العبادی چندان هم به دور از سیاست خارجی جدید عراق نبوده است. یک روز بعد از آن صحبت‌ها، محمود صادقی، نماینده تهران به آن واکنش نشان داد در صفحه توئیتر خود نوشت: «دولت عراق مطابق ماده ۶ قطعنامه ۵۹۸، ۱۱۰۰ میلیارد دلار بابت غرامت خسارات مستقیم جنگ تحمیلی به ایران بدهکار است؛ دولت ایران با لحاظ تنگناهای مردم عراق در مطالبه این غرامت تعلل کرده است؛ اکنون نخست‌وزیر عراق به‌جای جبران، با تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران همراهی می‌کند!»

 

صادقی ساعتی بعد از یکی نمایندگان مجلس عراق جوابی تندتر گرفت و این بار حشمت‌الله فلاحت‌پیشه رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به ماجرا ورود کرد و گفت: عراق توان پرداخت غرامت جنگی ایران را دارد. انتظار ما این است که این موضوع اجرایی شود.

 

دریافت غرامت ایران از عراق در شرایط کنونی مخالفان و موافقانی دارد؛ موافقانی که گفته‌اند وقتی دولتمردان عراق به فکر شهروندانشان هستند، چرا دولتمردان ما نباشند. آنها می‌گویند چگونه کویت باید غرامت ۴۷ میلیارد دلاری خود را با حمایت آمریکا از عراق دریافت کند اما درباره ایران کارشکنی وجود دارد و آمریکا اجازه پرداخت نمی‌دهد. مخالفان هم استدلال کرده‌اند عراق همسایه ایران است و بهتر است مناسبات دو کشور دوستانه بماند.

 

حیدر العبادی می‌خواست دل بعضی از گروه‌های سیاسی عراق را به دست آورد

محمدجواد جمالی نوبندگانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به رویداد۲۴ می‌گوید: ما باید بدانیم که بحث‌های بین ایران با همسایگان با صحبت‌هایی که در رسانه‌ها مطرح می‌شود بسیار متفاوت است. البته بحثی که آقای العبادی در رابطه با تحریم‌ها علیه ایران مطرح کرد یک موضع‌‎گیری بود که به نظر می‌رسید ناشی از این باشد که جایگاه نخست وزیری‌اش خیلی تحت تاثیر انتخابات عراق قرار گرفته است و شاید می‌خواست دل بعضی از گروه‌های سیاسی را در عراق به دست آورد، ولی اظهارنظرهای بعدی نشان داد که موضع‌گیری‌اش را تصحیح کرده است.

 

او افزود: در حال حاضر ایران بیشترین ارتباطات بازرگانی خود را با عراق دارد. تاثیرگذاری که ایران بر روی عراق دارد به هیچ عنوان قابل انکار نیست؛ بنابراین نباید روابط ایران با عراق آسیب ببیند آن هم در شرایطی که تحریم‌ها علیه ایران در حال شکل‌گیری است. ایران باید بهترین روابط بین‌المللی را با همسایگان خود به عنوان درگاه‌هایی که می‌توانند بسیاری از تاثیرات تحریمی را برای مردم ما خنثی کند، داشته باشد.

 

گرفتن غرامت جنگی از عراق، نیاز به کارِ کارشناسی بیشتری دارد

نماینده فسا تصریح کرد: ایران از عراق، غرامتی بابت آن هشت سال جنگ طلبکار است و این حق برای کشورمان محفوظ می‌باشد اما اینکه کی و در چه شرایطی باید این حق را پیگیری کنیم یک موضوع دیگر است که نیاز به کارِ کارشناسی بیشتری دارد.

 

عضو کمیسیون امنیت ملی با تاکید بر کارشناسی چگونگی دریافت غرامت جنگی از عراق گفته است: در شرایط کنونی اگر این بحث را راه بیندازیم تا حدودی روابط دو کشور به مشکل برمی‌خورد و ما نباید دنبال دعوا باشیم.

 

جمالی در پایان گفت: باز هم باید تاکید کنم غرامت جنگ، طلبِ به حقِ کشور ما است ولی برخی دوست دارند ما با کشورهای همسایه درگیر شویم. امروز شرایطی نیست که در این رابطه طرح موضوع کنیم. معتقدم با اختلافات موجود بین ایران و آمریکا، عراق به هیچ وجه به سمت آمریکایی‌ها نخواهد رفت.

 

به گزارش رویداد۲۴ مبلغ غرامت جنگی که عراق باید پرداخت کند، رقمی معادل ۱۰۰۰ میلیارد دلار است، با اینهمه در آخرین بررسی این رقم به ۲۰۰ میلیارد دلار کاهش یافته است. پیش از این کمیسیون امنیت ملی مجلس پس از اظهارات جلال طالبانی که گفته بود بدهی عراق به صورت ناعادلانه به این کشور تحمیل شده، موضوع غرامت ایران به عراق را به صورت جدی‌تر پیگیری کرده بود و در طرحی روند کارشناسی شده پرداخت‌ها نیز مشخص شده بود. البته این طرح هیچگاه عملی نشد و کارشناسان اینگونه تحلیل کردند که از یک‌سو کارشکنی‌های آمریکا و از سوی دیگر عدم وجود عزم جدی برای دریافت غرامت توسط ایران عواملی بوده که باعث شده این طرح به سرانجام نرسد

 

در حال حاضر صادرات روزانه نفت خام عراق به حدود ۳.۶ میلیون بشکه در روز می‌رسد که تقریبا ۱ میلیون بشکه از میزان صادرات نفت خام ایران بیشتر است.

 

محمد آیتی

 

  • 10
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش