
به گزارش ایسنا، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در کنفرانس امنیتی مونیخ خروج آمریکا از برجام به منظور دستیابی به توافقی جدید را محکوم کرد و گفت: آمریکا باید به میز مذاکره بازگردد. ترامپ باور دارد که نظام ما در حال سقوط است و گمان میکنند که قرار است در این شرایط با ایران مذاکره کنند. آنها چهل و یک سال است که خواهان تغییر نظام بودهاند اما تا به حال نتوانستهاند به خواسته خود برسند.
ظریف با اشاره به حمله بزدلانه آمریکا به ماشین حامل سردار شهید قاسم سلیمانی گفت: آمریکا یک حمله بزدلانه در نیمه شب علیه یک ماشین که ژنرال ما در آن بود انجام داد و ما به این حمله پاسخ دادیم. ما به آن پایگاه آمریکایی که باعث و بانی این مسئله بود حمله کردیم، البته قبل از حمله دولت عراق را در جریان قرار داده بودیم. این اقدام آمریکا تروریستی بود و خشم مردم ایران را برانگیخت.
وی در ادامه افزود: حمله آمریکا پاسخی در بردارد. آمریکا حمله کرده و انتظار دارد مصون بماند. اگر آمریکا فرماندهای عراقی را بکشد و عراقیها به این اقدام واشنگتن پاسخ دهند، این مسئله به ما ارتباطی ندارد. ما به آنها نگفتهایم که حمله کنند. عراق کشوری با تاریخی بزرگ است. آنها اقتدار دارند و خود جواب آمریکا را میدهند.
ظریف در ادامه با اشاره به طرح امید گفت: طرح ابتکار هرمز یه طرح از طرف رییس جمهور ایران است. کویت، قطر و عراق به ما پاسخ دادهاند. ما به پادشاه عربستان و عمان پیام فرستادیم و پیشنهادمان را ارائه دادیم. حالا آنها میخواهند پیشنهادمان را قبول کنند یا میخواهند نکنند.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به امکان مذاکره با عربستان سعودی اظهارکرد: ما برای مذاکره آمادهایم. نخست وزیر پاکستان از ما خواست تا با عربستان مذاکره کنیم. من و سردار شهید قاسم سلیمانی توافق کردیم که به عربستان پیغام بفرستیم تا درباره کشورهای همسایه همچون عراق، یمن و ... مذاکره کنیم. اما الفیصل، شاهزاده عرب به ما پاسخ داد که جنگهای کشورهای عربی به شما ارتباطی ندارد.
ظریف در ادامه تصریح کرد: پس از شهادت سردار قاسم سلیمانی از عربها پیغامی دریافت کردیم که میگفتند ما خواهان مذاکره هستیم. ما همان روز به پیام پاسخ دادیم اما دیگر جوابی از سوی آنها دریافت نکردیم.
این مقام ارشد کشورمات همچنین بیان کرد: اگر قصد بر کاهش تنشها باشد راههای زیادی وجود دارد اما من باور دارم که کشورهای همسایه همچون عربستان سعودی خواهان کاهش تنشها نیستند.
ظریف در پایان گفت: ما نمیخواهیم با کشورهای همسایه مشکلی داشته باشیم. امنیت کشورهای همسایه به امنیت خودمان بستگی دارد. خلیج فارس به همه ما متعلق است. آمریکا و رژیم صهیونیستی باعث ایجاد امنیت نمیشوند. امنیت باید در داخل تامین شود.
وزیر خارجه سعودی: به ایران پیام خصوصی ندادهایم
«فیصل بن فرحان آل سعود» وزیر خارجه عربستان سعودی روز شنبه با اتهامزنی دوباره به ایران، مدعی شد که ریاض هیچگاه به تهران پیام خصوصی نداده است.
وی که در نشستی در کنفرانس امنیتی مونیخ صحبت میکرد، گفت: «پیام ما به ایران همواره همان پیامهای عمومی بوده است و هیچگاه به ایران پیام خصوصی ندادهایم.»
وزیر خارجه سعودی با متهم کردن ایران به انجام حملات موشکی علیه تأسیسات نفتی عربستان و تسلیح انصارالله یمن، گفت: «پیام ما همواره به ایران این بوده است که هرگاه بپذیرند که رفتار منطقهای آنها از جمله شلیک موشک به ثبات در منطقه کمکی نمیکند، در آن صورت پتانسیل گفتوگو وجود خواهد داشت.»
او در پاسخ به این سؤال که آیا حمله تابستان امسال به تأسیسات شرکت «آرامکو» محاسبات ریاض را تغییر داد، گفت آن حمله «بسیاری را مضطرب کرد، از این بابت که نشان داد ایران تا چه حد بیملاحظه است و حاضر است بازار انرژی جهان، نه فقط عربستان سعودی را، هدف قرار دهد. ما بعد از آن حمله خواستار کاهش تنش شدیم، همانطور که پیش از آن خواهان کاهش تنش بودیم، بنابراین چیزی تغییر نکرد.»
وی با تکذیب وجود هرگونه تماس دیپلماتیکی با جمهوری اسلامی، مدعی شد که ایران تنها کشور غرب آسیا است که رفتارش به بروز بیثباتی در منطقه منجر شده است. او افزود: «تا زمانی که به ریشه مسائل نپردازیم، گفتوگوها غیرسازنده است.»
وزیر خارجه سعودی در ادامه در پاسخ به سؤالی در مورد حملات این کشور به یمن و گزارشهای منتشرشده در مورد وجود گفتوگوهایی بین ریاض و صنعا، مدعی شد که عربستان سعودی از ابتدا خواهان دستیابی به یک راهکار سیاسی در یمن بوده است و عملیات در یمن را نیز با هدف پیشبرد منافع امنیت ملی خود آغاز کرده است.
وی وجود گفتوگوهایی با انصارالله را تأیید کرد و گفت با وجود خشونتهایی که وجود دارد، اکنون عرصه برای دستیابی به راهکار سیاسی در یمن، آمادهتر از گذشته است.
او در ارتباط با موضع عربستان سعودی و آمریکا در قبال ایران، گفت: «در ارتباط با ایران، با واشنگتن اتفاق نظر داریم. ایالات متحده، مانند ما، خواهان درگیری نیست. اما در صورتی که منافعش مورد تهدید قرار گیرد، به آن پاسخ میدهد و ما نیز در صورتی که لازم باشد، اقدام میکنیم.»
فیصل بن فرحان افزود: «ایالات متحده به دنبال گفتوگو است، همانطور که دیدیم که رئیسجمهور ترامپ خواهان ملاقات با روحانی در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد بود، اما [حسن] روحانی [رئیسجمهور ایران] این ملاقات را نپذیرفت.»
وی در ادامه در پاسخ به سؤالی در مورد قتل «جمال خاشقچی» روزنامهنگار منتقد عربستانی در کنسولگری سعودی در استانبول ترکیه، مدعی شد که ریاض گامهای محکمی برای مجازات عاملان این قتل برداشته است. وی همچنین بدون آنکه از سوی «لیس دوست» خبرنگار بیبیسی و مجری این برنامه به چالش کشیده شود، بازداشت فعالان حقوق بشر در عربستان سعودی را امری منطبق بر قانون خواند و مدعی شد که این افراد قوانین عربستان را نقض کردهاند و باید بازداشت میشدهاند.
- 17
- 2