چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۳۱ - ۳۰ تير ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۳۱۰۵
دولت

چه کسی تاوان اشتباه دولترئیسی را می‌پردازد

وزارت صنعت,محمد مخبر

داستان به توپ بستن یک کاخ برای کشتن یک موش را شنیده‌اید؟ مهم نیست آن داستان چقدر صحت داشته باشد، مهم این است که سیدابراهیم رییسی و همکارانش همین رفتار را با هدف کنترل قیمت‌ها، می‌خواهند با بورس کالا انجام دهند. وزارت صنعت، معدن و تجارت که از انجام وظایف نظارتی خود ناتوان است و تاکنون نتوانسته با تعیین قیمت‌های دستوری، بازار به‌هم‌ریخته و آشفته کشور را سامان دهد، تصور کرده است که علت این ناکامی کم بودن قدرتش در اعمال قیمت‌های سلیقه‌ای و دستوری است.

از این بابت تلاش می‌کند اهرم‌هایی به دست آورد که بتواند بر این قیمت‌ها اعمال کند و خریداران و فروشندگان مجبور به رعایت آن شوند. در همین راستا محمد مخبر طرحی را برای کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی ارسال کرده که طی آن اختیار کامل هدایت و راهبری بورس کالا، تنظیم معاملات و تایید قیمت‌ها و معامله‌های این بازار را به وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌دهد. این طرح که به صورت لایحه از سوی دولت به مجلس ارائه شده و طرح سیاست تنظیم بازار کالاهای مشمول الزام عرضه در بورس‌های کالایی نامیده می‌شود اختیارهای وسیعی در خصوص تعیین قیمت‌های کالا، تنظیم مقررات معاملات و رد یا پذیرش معامله‌های انجام‌شده در بورس‌های کالایی به وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌دهد؛ اختیارهایی که هویت مستقل و ماهیت بورس کالا که یکی از ارکان بازار در کشور است را مخدوش و نابود می‌کند. در این طرح دولت پیش‌بینی شده که وزارت صمت اختیار باطل کردن معامله را بدون آن که در مقابل کسی یا نهادی پاسخگو باشد، داشته باشد.

نحوه ارائه این لایحه به مجلس هم جالب است؛ جدا از آنکه دولت در مورد این لایحه و هدف از آن هیچ اطلاعاتی منتشر نکرده، رایزنی‌هایی هم صورت داده که پیش‌نویس قانون مذکور به عنوان لایحه تقدیمی دولت به جای ارجاع به کمیسیون اقتصادی مجلس، به کمیسیون صنایع مجلس ارجاع شود. این اقدام عجیب البته اعتراض اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس را برانگیخته و پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه با دخالت دولت و نهاد دولت در بورس مخالف است، تصریح کرده که طرح دولت برای بررسی باید به کمیسیون اقتصادی ارجاع شود. وی همچنین توضیح داده که در نامه‌ای از قالیباف خواسته است که طرح تنظیم بازار کالاهای بورسی به کمیسیون اقتصادی ارجاع و در این کمیسیون بررسی شود.

البته بر سر بررسی و تصویب این طرح میان اعضای دولت هم نه هماهنگی وجود دارد و نه توافق، چنان که رییس سازمان بورس هم رسما مخالفت خود را با این طرح اعلام کرده است. نکته جالب در این‌باره آن است که به موازات لایحه ارسالی از سوی دولت، در مجلس و در کمیسیون صنایع هم رایزنی‌هایی از سوی وزارت صمت انجام شده تا پیش‌نویسی طرحی تهیه شود و به طور کامل بورس کالا را به زیرمجموعه وزارت صمت منتقل کند. روشن نیست که‌ آیا تهیه‌کنندگان این طرح تجربه‌های گذشته را در به هم ریختن ساختار مدیریت کشور به یاد ندارند یا از این تجربه‌ها، به حد کافی درس عبرت نگرفته‌اند. گاهی چنین به نظر می‌رسد که برخی تصمیم‌سازان و یا تصمیم‌گیران کشور تصور می‌کنند راه بن‌بست، برای دیگران بن‌بست بوده و اگر آنان راه بن‌بست را طی کنند ممکن است در پایان گشایشی رخ دهد و بن‌بست بودن راه برطرف شود اما این تصور هیچ وقت محقق نشده و فقط هزینه‌های قرار گرفتن در بن‌بست به جامعه تحمیل شده است.

اکنون همه ناظران و اندیشمندان اقتصادی جامعه، دست بردن در ساختار بورس کالا را با هر هدفی که انجام شود، مفید و موثر نمی‌دانند و می‌گویند اگر ساختارهای تثبیت‌شده که در ایران و جهان با آزمون‌های گوناگون مواجه و رفتار و عملکردشان اصلاح شده است، برای رسیدن به یک هدف یا اجرای یک منظور تغییر شکل داده شود و موجودی عجیب و ناآشنا پدید آید، البته ممکن است در کوتاه‌مدت کارکردهایی داشته باشد و مدیران و دست‌اندرکاران به‌طور دستوری به تملق‌گویی بپردازند و کارکردهای‌شان را توجیه و تمجید کنند اما در گذر زمان و رفته‌رفته مشکلات این ساختارسازی نادرست و اعمال سلیقه‌های نسنجیده آشکار می‌شود و آسیب‌رسانی‌ها نمایان می‌شود. نمونه این موضوع در دولت محمود احمدی‌نژاد مشاهده شده است.

در تجربه سازمان برنامه و بودجه دفتری برای امور برنامه و بودجه در ریاست‌جمهوری و استانداری‌ها تشکیل شد. اما رفتار این دفتر و دفاتر مرتبط در استانداری‌ها دچار به‌هم‌ریختگی و گسستگی فراوان شد و نظم کار را کامل به هم زد. در نتیجه اولین کار در دولت روحانی بازگشت مجدد به همان ساختار برنامه‌وبودجه متمرکز بود. اکنون هم دولت با رایزنی و ترغیب نمایندگان ساختار یک نهاد مهم را به هم می‌زند و در آینده تبعات این اقدام نادرست نمایان می‌شود.

هنگامی که خسارات این اقدام نمایان می‌شود ممکن است دولتمردان و نمایندگان کنونی در دولت و مجلس حاضر باشند یا نباشند اگر آن هنگام مانند همکاران محمود احمدی‌نژاد و شخص رییس‌جمهور سابق مسوولیت رفتار اشتباه خود را نپذیرند، چه کسی باید مسوولیت این اشتباه را قبول و زیان ناشی از اجرای این تصمیم‌ نادرست را پرداخت کند؟

نادر کریمی‌جونی 

jahanesanat
  • 19
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش