جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۱۲:۲۱ - ۱۳ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۱۱۶۲
دولت

خط فقر از رقم اعلام‌شده توسط وزارت رفاه بیشتر است

جلو زدن قطار فقر از قطار پیشرفت؛ آقای رئیسی، واقعا خسته نباشید❗️

خط فقر در ایران,میزان خط فقر در ایران در سال 1401
ابراهیم رئیسی،‌ رییس‌جمهور، در اسفند ماه ۱۴۰۰ ضمن اشاره به فقر مطلق در کشور و در حالی که تنها دو هفته تا پایان سال جاری باقی‌مانده بود گفته بود: «از استانداران انتظار داریم نسبت به ریشه‌کن کردن فقر مطلق از تمام ظرفیت‌ها استفاده کنند و اجازه ندهند این موضوع به سال ۱۴۰۱ برسد»

محمد‌صادق جنان‌صفت در روزنامه جهان صنعت نوشت: در حالی که سیدابراهیم رئیسی در هر فرصتی از شتاب گرفتن قطار پیشرفت اقتصادی در این نظام می‌گوید و باور دارد یا بر زبان می‌آورد که دلیل اعتراض‌های تازه در ایران متوقف کردن پیشرفت‌های این دولت است و در حالی که هواداران افراطی دولت هنوز توپ را به زمین دولت قبل می‌اندازند شوربختانه فقر در ایران پیشرفت شتابان دارد. 

آمارهای ارائه‌شده از یک نهاد رسمی و دولتی نشان می‌دهد در حالی که باید براساس گفته‌های دولت فعلی از شتاب به زیر خط فقر رفتن ایرانیان کاسته می‌شد روندها واژگونه شده است. تازه اگر فرض بر این باشد که دولت قبلی مسوول پیشرفت فقر بوده است باید گفت رئیس دولت فعلی در آن زمان رئیس قوه قضاییه بوده و قالیباف هم رئیس مجلس بوده است و هیچکدام کاری نکرده‌اند. حقیقت عریان این است که قطار پیشرفت فقر شتابان‌تر از قطار پیشرفت مورد ادعای رئیسی حرکت می‌کند. 

در تازه‌ترین گزارش وزارت تعاون‌، کار و رفاه اجتماعی آمده است: «خط فقر مطلق که نشان می‌دهد هر فرد چه میزان درآمد را برای تامین حداقل نیازهای اساسی زندگی نیاز دارد، برای سال ۱۴۰۰ محاسبه شده که بر مبنای آن ۳۰ درصد از مردم ایران یا ۶/۲۵ میلیون نفر دچار فقر مطلق هستند. البته نرخ فقر در مناطق روستایی از ۳۵ درصد هم عبور می‌کند. نرخ فقر متوسط کشور که در چهار سال گذشته دچار افزایش از حول ۲۰ درصد به ۳۰ شده است، روشن می‌کند افت وضعیت اقتصادی متوسط ایران، با افتادن جمعیت بیشتری از ایران در دام فقر هم‌زمان شده که لزوم بازنگری جدی در سیاست‌های اقتصادی را یادآور می‌شود.»

ادامه این روند با توجه به اینکه سیاست‌های اقتصادی اتخاذشده از سوی دولت و مجلس در جاده سیاست خارجی به بن‌بست می‌رسند و دولت و شهروندان با ادامه تحریم‌ها با هم فقیر می‌شوند چشم‌انداز غم‌انگیزی را برای جامعه فقرزده ایران ترسیم می‌کند. متاسفانه باید تاکید کرد این دولت توانایی کارشناسی و بوروکراتیک برای عبور دادن اقتصاد از این وضعیت اندوه‌بار را ندارد و به جای اینکه شرایط را بهتر کند به قول علی لاریجانی رئیس سابق مجلس وضع موجود را توصیف می‌کند‌.

فقیران ایرانی هیچ امیدی به این اقتصاد در حال فرو رفتن در گرداب را ندارند و باید راه و برنامه تازه‌ای اتخاذ کرد. شهروندان ایرانی چه باید کنند که دیده شوند و نظام سیاسی آنها را در معادلات خود در صدر بنشاند. تا روزی که سیاست خارجی در صدر است و ایرانیان در مرتبه چندم قرار دارند گره‌ها سفت‌تر و کورتر می‌شوند.

خط فقر از رقم اعلام‌شده توسط وزارت رفاه بیشتر است

حمید حاج‌اسماعیلی، کارشناس بازار کار در این‌باره به هم‌میهن گفت: «این اقدام وزارت رفاه را در راستای تعریف خط فقر گامی مثبت در کشور تلقی می‌کنم زیرا یکی از مشکلات ما این است که دولت‌های مختلف و نهادهای مسئول طی چهار دهه گذشته از تعریف خط فقر طفره می‌رفتند و در این خصوص پاسخگو نبودند. این موضوع یک ضعف عمده در بین شاخصه‌های اقتصادی برای تصمیم‌گیری سیاست‌گذاری در کشور بود. ما باید یاد بگیریم که با جسارت شاخصه‌ها و آمارها را در کشور، واقعی، دقیق، روزآمد کنیم و بتوانیم به‌درستی با آنها مواجه شویم تا تصمیمات درستی نیز برای کشور بگیریم.»

خط فقر در ایران,میزان خط فقر در ایران در سال 1401

او ادامه داد: «‌نزدیک سه سال است که تورمی بالای ۴۰ درصد را در کشور تجربه می‌کنیم و اکثر پس‌اندازهای مردم به‌دلیل افزایش سرسام‌آور هزینه‌ها و قیمت‌ها تمام شده است و مردم واقعا به‌صورت روزمره زندگی کرده و درآمدهای‌شان به زحمت به پایان سال می‌رسد. اکثریت جامعه ما را حقوق‌بگیران و بازنشستگان تشکیل می‌دهند که این موضوع شرایط‌ را به‌شدت سخت می‌کند.»

حاج‌اسماعیلی با بیان اینکه در تعیین دستمزد موضوع سبد معیشت را داریم که جزو مولفه‌های ماده ۴۱ قانون کار است،‌ توضیح داد: «در سال گذشته دولت سیزدهم با کارگران همکاری کرد و رقم ۹ میلیون تومان را برای خط فقر تعیین کردند. البته من اعتقاد دارم که در سال گذشته این عدد خط فقر نبود و خط فقر نسبی از این عدد بسیار بالاتر بود. امسال هم چنین شرایطی داریم و معتقدم خط فقر برای کل کشور کمتر از ۲۰ میلیون تومان نیست. زیرا افزایش قیمت‌ کالاهای اساسی طی سال جاری ۴۰۰ تا ۵۰۰ درصد افزایش داشته است. بعد از اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی برداشته شد برخی کالاهای اساسی تا ۴۵۰ درصد گران شد.

ما طی ماه‌های گذشته نیز شاهد افزایش قیمت‌ها بوده‌ایم. براساس تجربه‌ای که در کشور داریم با نزدیک شدن به پایان سال اولا تقاضا بالا می‌رود و دوم اینکه ما وارد روند سال آینده و افزایش دستمزدها می‌شویم که بنا بر عادت هر‌ساله، تولید‌کنندگان بار دیگر قیمت‌ها را افزایش می‌دهند.»

این کارشناس بازار اظهار کرد: «‌به‌دلیل نوسانات نرخ ارز، نرخ تورم در یک‌ماه گذشته بار دیگر به‌صورت جهشی افزایش داشته است. با توجه به این موضوع رقم واقعی خط فقر از رقم اعلام‌شده توسط وزارت رفاه بیشتر خواهد بود.

حداقل دستمزد در ایران به‌شدت پایین است و این رقم برای سال جاری پنج‌میلیون و ۴۰۰، ۵۰۰ هزار تومان در حوزه کارمندی و کارگری بود. اگر‌چه لایحه دوفوریتی دولت رقم دستمزد کارمندان دولت را افزایش داد اما دستمزد کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی همین رقم است. وقتی خط فقر برای سال ۱۴۰۱ توسط وزارت رفاه نزدیک به ۱۵ میلیون تومان تعیین می‌شود بیانگر شرایط دشوار مردم زیربار فشار گرانی و تورم است که کار را برای سال آینده سخت‌تر کرده و برای سال آینده باید تصمیمات سخت‌تری گرفته شود.» حاج‌اسماعیلی با اشاره به اینکه دولت رویکرد خود را نسبت به افزایش دستمزد کارمندان خود مشخص و میزان آن را ۲۰ درصد اعلام کرده است،‌ بیان کرد: «متاسفانه یکی از اظهارات بسیار غیرکارشناسی و عوامگرایانه‌ای که برخی از مسئولان دولت و رئیس سابق بانک مرکزی مطرح می‌کرده‌اند آن است که افزایش دستمزدها عامل تورم است درحالی‌که اگر تورم نبود یا میزان آن ۳ تا ۵ درصد باشد، تقاضایی برای افزایش دستمزد وجود نخواهد داشت. بنابراین افزایش دستمزدها معلول تورم است، نه عامل آن. ریشه تورم را باید در اقتصاد کلان جست‌وجو کرد که مسئول آن دولت و بانک مرکزی است. بنابراین خط فقر کمتر از ۲۰ میلیون تومان نخواهد بود. امیدواریم دولت روندی را پیگیری کند که دستمزد حقوق‌بگیران پوشش لازم را برای رفع نیازها‌یشان ایجاد کند.»

او درباره تاثیر افزایش دستمزدها و به‌تبع آن افزایش نقدینگی و تاثیر آن بر نرخ تورم گفت: «‌هر‌عاملی که روند پولی را در کشور تحت تاثیر قرار دهد می‌تواند در تورم نقش داشته باشد. هرگونه افزایش و خلق پولی که بتواند در کشور شرایط نقدینگی را تغییر دهد باعث تورم است. عمده نقدینگی کشور ناشی از دلالی،‌ سفته‌بازی،‌ افزایش و نوسان نرخ ارز و کسری بودجه،‌ سوءمدیریت در حوزه اقتصاد و داد‌وستدهای دولتی است که معمولا در اقتصاد کشور برجسته‌تر از بخش خصوصی و مردمی است. اگر بخواهیم مقصر تورم در اقتصادی که بیش از ۸۰ درصد آن دست مردم است را پیدا کنیم مشخص است که تورم بیشتر دست دولت است.»

این کارشناس بازار افزود: «میزان نقدینگی کشور در آبان ماه ۵۸۰۶.۸ هزار میلیارد تومان اعلام شد که ارتباطی با دستمزدها ندارد. نمی‌گویم دستمزدها تاثیری ندارد بلکه مسئولان و اقتصاددانان آگاه هستند که سهم تولید کالا و خدمات در ایران براساس نظرات و گرایش‌های مختلف کارشناسان بین ۹ تا ۱۳ درصد است درحالی‌که سهم افزایش دستمزدها در تورم کمتر از سه‌درصد است. مادامی‌که تورم ارقام ۳۰، ۴۰ و ۵۰ درصد است تنها گزینه موثر برای جبران تورم افزایش نقدی دستمزدها است.»

حاج اسماعیلی با بیان اینکه به‌شدت با عدم پیش‌بینی برای سال آینده مواجه هستیم،‌ توضیح داد: «در حوزه اقتصادی در کشور مشکلاتی داریم که برطرف نشده است. دولت سیزدهم به‌رغم ادعاها و شعارهایی که داده است، ‌نتوانسته شرایط را تغییر دهد. در حوزه کنترل تورم نیز به‌تازگی شاهد تغییر رئیس بانک مرکزی بودیم و حالا نمی‌توانیم پیش‌بینی کنیم که آیا فرزین در این حوزه موفق خواهد بود یا خیر. مخبر، معاون اول رئیس‌جمهور هم می‌گوید که قصد دارند نرخ نیما را تا دو سال ثابت نگه دارند و بازار را کوچک‌تر کنند. این درحالی است که دستگاه‌های امنیتی با واسطه‌گری و خرید و فروش ارز برخورد می‌کنند.

از سوی دیگر به‌دلیل شرایط سیاسی که در خارج از کشور وجود دارد و تحریم‌ها و دشمنی‌های کشورهای اروپایی و آمریکایی با ایران بعید است سال آینده شرایط نسبت به امسال بهتر باشد.» حاج‌اسماعیلی اضافه کرد: «‌موضوع دیگر درآمدهای نفتی است. با وجود ادعای دولت مبنی بر فروش خوب نفت اما با انتشار گزارش تفریغ بودجه شاهد بودیم که کمتر از ۶۰ درصد درآمدهای نفتی محقق شده است. این موضوع نشان می‌دهد که ما در بخش‌های دیگر موفق نبوده‌ایم و بر اساس اظهارات سازمان برنامه‌و‌بودجه،‌ نمایندگان مجلس و دولت امسال بالغ بر ۳۲۰ هزارمیلیارد تومان کسری بودجه داریم. قطعا سال آینده وضعیت درآمدهای نفتی بدتر از امسال خواهد بود. زیرا تحریم‌ها شدیدتر می‌شود. بنابراین با توجه به درآمدهای مالیاتی و نفتی سال آینده را برای معیشت مردم بدتر از امسال می‌بینم.»

مسئولان گرفتاری‌های مردم را ببینند

مصطفی نخعی، عضو کمیسیون انرژی مجلس درباره شرایط معیشتی مردم به هم‌میهن گفت: «کدام معیشت؟ مگر معیشتی مانده که از آن صحبت کنیم؟ مردم واقعا بیچاره‌ شده‌اند. ببینید بازار چه شرایطی دارد. گرانی‌ها وحشتناک شده است. کارگران و کارمندان که حداقل درآمدی دارند نمی‌توانند زندگی کنند و حقوق‌شان به وسط ماه نمی‌رسد. حالا ببینید آنهایی که شغلی ندارند، در چه شرایطی زندگی می‌کنند؟ من نمی‌دانم آقایان از کدام معیشت صحبت می‌کنند. آنها باید گرفتاری‌های مردم را دیده و برای آن برنامه‌ مدونی ارائه کنند. تا زمانی که این هنر را نداریم که چشم‌اندازی برای مردم تعریف کنیم، التهابات بیشتر می‌شود، ولی کمتر نمی‌شود.»

جليل رحيمی جهان‌آباد‌، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر اینکه معیشت مردم و بالارفتن نرخ فقر در کشور به‌دلیل مدیریت ضعیف، توقف برجام و تصمیمات اشتباه است،‌ به هم‌میهن گفت: «قبل از روی کار آمدن مجلس و دولت فعلی، افراد زیادی در جامعه انتقاد می‌کردند که مذاکرات برجام به سفره مردم گره خورده است؛ درحالی‌که می‌توان اقتصاد کشور را به صورت درون‌زا و بدون توجه به تحریم‌ها اداره کرد. آنها می‌گفتند، ‌تحریم‌ها کاغذپاره‌اند و نیازی به رابطه با هیچ‌جای جهان نداریم. ولی امروز که مجلس و دولت در اختیار همان منتقدان، اقتصاددانان، نامه‌نویسان به رئیس‌جمهوری قبلی، منتقدان به وزیر امور خارجه گذشته و کسانی که برجام را آتش زدند، قرار دارد به نتیجه رسیده‌اند که اداره کشور بسیار سخت‌تر و پیچیده‌تر از شعاردادن‌های گذشته است.»

  • 13
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
عه٬ مگه قطار فقر ترمز بريده!! ميگم چرا اينقدر شتاب داره
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش