یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۵۲ - ۱۵ فروردین ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۱۱۱۲۰
دولت

«نوری»؛ هم «مقصر» هم «قربانی»

شکستن «کاسه و کوزه‌ها» بر سر وزیر کار نابلد؛ وزیری با رزومه راهپیمایی کربلا و فتح دماوند

برکناری یوسف نوری,روزمه یوسف نوری
به دلیل کسری بودجه دولت، اجرای طرح رتبه‌بندی در حوزه آموزش به شدت دچار مشکل شده است. برخی کارشناسان از ناکامی طرح رتبه‌بندی به دلیل نبود وزیر کار آموزش و پرورش ماهر، حمایت می‌کنند. اما به دلیل اصرار دولت و مجلس بر مقصر جلوه دادن وزیر کار «نوری» در اجرای بد طرح رتبه‌بندی، او به قربانی این طرح بی‌رحمانه تبدیل شده است. به نظر می‌رسد که دولت در تلاش برای شکستن «کاسه و کوزه‌ها»، وزیر خود را در مقابل این طرح ناکام باقی بگذارد.

روزنامه توسعه ایرانی: «یوسف نوری»، وزیری که با رزومه جنجالی‌اش در هنگام جلوس بر صندلی ریاست مجموعه بزرگ آموزش‌وپرورش خبر‌ساز شده بود، پس از حضور بی‌فروغ ۱۵ ماهه‌اش در این وزارتخانه، استعفا داد.

این استعفا در شرایطی از سوی رئیس‌جمهور پذیرفته شد که به نظر می‌رسید جریان استیضاح این وزیر انقلابی در مجلس انقلابی به برکناری او در روزهای آتی منجر شود. نمایندگان مجلس، اجرای ناموفق طرح رتبه‌بندی معلمان و در پی آن عدم پرداخت حقوق و معوقات آنها تا اسفند ماه که به نارضایتی و تجمعات صنفی مختلف در سراسر کشور انجامیده بود را دلیل اصلی درخواست استیضاح این وزیر عنوان کرده بودند.

با این حال این وزارتخانه علاوه‌بر اجرای ناموفق طرح رتبه‌بندی معلمان، در روزهای پایانی سال گذشته با چالش بزرگ مسمومیت‌های زنجیره‌ای در مدارس دخترانه نیز روبرو شد. اتفاقی که وزیر مربوطه چندان آن را قابل اعتنا ندانست و در بحبوحه آن به سفر زیارتی کربلا رفت.

در این میان آخرین اقدام وزیر مستعفی آموزش و پرورش در این وزارتخانه نه رسیدگی به دو موضوع مهم مورد اشاره، بلکه صدور بیانیه‌ای با مضمون عدم ارائه خدمات آموزشی به دانش‌آموزان بدحجاب بود. بیانیه‌ای که برخی مدعی بودند آخرین تلاش‌های این وزیر برای جلب‌نظر مجلسی است که اکثریت قریب‌به‌اتفاق آنها با این موضوع هم عقیده هستند.

با این حال ناتوانی کامل یوسف نوری در سکانداری وزارت آموزش و پرورش و مدیریت پرداخت‌ها در طرح رتبه‌بندی معلمان به حدی بود که حتی نمایندگان هم‌سو هم با او همسو نشدند و تنها به او فرصت استعفا دادند تا داغ برکناری را بر پیشانی‌اش ننشانند.

هر چند برخی کارشناسان حوزه آموزش معتقدند، به دلیل کسری بودجه دولت، اجرای طرح رتبه‌بندی برای هر شخص دیگری غیر از این وزیر کارنابلد هم ممکن نبود و اصرار دولت و مجلس بر مقصر جلوه دادن «نوری» در اجرای بد طرح رتبه‌بندی، قربانی کردن او یا اصطلاحا شکستن «کاسه و کوزه‌ها» بر سر اوست.

وزیری با رزومه راهپیمایی کربلا و فتح دماوند

وزرای آموزش و پرورش زیادی در کشور با رزومه‌هایی نه چندان درخشان مدتی سکان امور این وزارتخانه با بیش از ۱۳ میلیون دانش‌آموز و نزدیک به یک میلیون پرسنل را برعهده داشتند که اغلب آنها هم چندان در عملکردشان موفق نبودند؛ اما به جرات می‌توان گفت نوری یکی از چند نفر نخست این لیست ناکارآمدی است.

او که در آذر ماه ۱۴۰۰ از سوی مجلس به عنوان وزیر آموزش و پرورش رای اعتماد نمایندگان را کسب کرد، در همان بدو امر با رزومه‌ای که رسانه‌ای کرد، مورد التفات کاربران فضای مجازی قرار گرفت.

در رزومه وزیر مذکور که در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شد، در بخش «توفیقات و توانایی‌ها» به حضور در راهپیمایی اربعین و فتح دماوند اشاره شده بود. برخی درج حضور در یک پیاده‌روی معنوی و فتح قله دماوند در رزومه تصدی پست یک وزارتخانه را عجیب تلقی کرده  و انتظار تکذیب آن را داشتند، اما خبری از تکذیب نشد و گویا واقعا نوری و البته نمایندگان مجلس حضور در راهپیمایی اربعین و توفیقات ورزشی را برای تصدی این پست لازم می‌دانستند. این رویه وزیر در ۱۵ ماه تصدی این پست از سوی او نیز ادامه داشت به طوری که اخبار مختلفی در خصوص اسلامی‌سازی کتب درسی، تغییر محتوای کتاب‌های درسی، آموزش همسرداری به دختران، انعقاد تفاهم‌نامه با جامعه مداحان برای آموزش مداحی و موارد بسیاری از این دست نشان می‌داد که وزیر  قصد دارد تا میخ حضور خود را در این پست، از این راه سفت کند.

با این حال اجرای طرح پرچالش رتبه‌بندی معلمان که سال‌هاست محل مناقشه و اعتراضات صنفی است، این وزیر نابلد را هم در کوزه انداخت.

اخبار مرتبط با احتمال برکناری یوسف نوری از سمت وزارت آموزش و پرورش به ویژه پس از آن قوت گرفت که محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور نهم فروردین ماه در نامه‌ای به ابراهیم رئیسی کوتاهی و نحوه اقدام وزارت‌ آموزش و پرورش را دلیل اصلی مشکلات عدم پرداخت حقوق اسفند ماه معلمان اعلام کرد.

ماجرا این طور گزارش شد که طبق بودجه سال ۱۴۰۱، ۳۸ هزار میلیارد تومان اعتبار برای رتبه‌بندی معلمان تعیین شده اما به دلیل محاسبات نادرست معاونت برنامه‌ریزی ‌و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش، اعتبار مورد نیاز در احکام صادره رتبه‌بندی معلمان بالاتر از سقف بودجه تعیین شد به عبارت دقیق‌تر، احکام صادره مربوط به رتبه‌بندی در اسفند سال ۱۴۰۱ توسط وزارت آموزش و پرورش، حداقل مبلغ ۱۶ هزار میلیارد تومان برای سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ و برای سال ۱۴۰۲ نیز حدود ۸ هزار میلیارد تومان کسری اعتبار ایجاد می‌کرد!

سازمان برنامه و بودجه در این رابطه اعلام کرد: مهم‌ترین علت بروز مشکل، افزایش هزینه‌ها بالاتر از سقف قانونی و تأخیر در صدور احکام و مشکلاتی از این قبیل بوده است.

خبرگزاری مهر ۱۰ فروردین، یک روز بعد از نامه محمد مخبر، گزارش داد که حقوق معلمان و فرهنگیان تا آخرین ساعات روز ۲۹ اسفند پرداخت نشد و پرداخت‌های انجام گرفته نیز ناقص و کمتر از گذشته بوده است.

مصطفی بابایی، رئیس مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش نیز دهم فروردین تایید کرد که حق‌التدریس و خرید خدمات چندین ماه معلمان برخلاف اعلام قبلی در اسفند ماه به آنها پرداخت نشده است.

اعتراض معلمان همچنان باقی است

در حالی‌که مسائل بودجه‌ای در وزارت آموزش و پرورش همواره با چالش‌هایی مواجه بوده است اما در اسفند ۱۴۰۱ با سوءمدیریت عجیب مسئولان دولتی، کلاف سردرگمی شکل گرفت که در آستانه شب عید وضعیت معلمان سخت‌تر از همیشه شد.

دیروز کانال فرهنگیان به نقل از جمعی از معلمان قرارداد کارمعین نوشت: «از مهر ۱۴۰۱، ریالی حقوقی دریافت نکرده‌ایم! حتی در اسفند ماه نیز از واریز عیدی خبری نشد. این روند باعث ایجاد مشکلات بسیاری در گذران زندگی ما شده است و حتی گاهی اوقات برای تأمین هزینه‌های رفت و آمد باید از بستگان و خانواده پول قرض بگیریم».

این گروه از معلمان همچنین گفته‌اند: «هیچ فردی باور نمی‌کند به عنوان معلم، ۶ ماه است حقوق دریافت نکرده‌ایم، در حالی‌که پیش از این درباره مطالبات پرداخت نشده معلمان رسمی صحبت شد به عدم دریافت حقوق معلمان قراردادی اشاره‌ای نشد و حتی مسئولان نیز توجهی به آن ندارند».

همچنین در روزهای اخیر گروه پیگیری مطالبات فرهنگیان استان تهران در بیانیه‌ای از عملکرد دولت انتقاد کرد: «چگونه است که حقوق تمام کارمندان دولت و نهادها و...طبق روال همیشه در چند روز قبل از پایان سال به همراه پاداش‌های آنچنانی و تمام معوقات و بهره‌مندی‌ها و اضافات و..‌.. واریز می‌شود اما نوبت به فرهنگیان که می‌رسد با منع قانونی و اشکال در سیستم و بهانه‌های واهی مواجه می‌شود!! آیا مسئولین هرگز می‌توانند خود را لحظه‌ای به جای معلمی که منتظر واریز حقوق و خرید مایحتاج شب عید برای خانواده خود است تصور کنند؟! این تبعیض‌‌ها و بی‌عدالتی‌های آشکار و توهین‌ها و تحقیرها را چگونه می‌توان تحمل کرد».

 وزیر بعدی حلال مشکلات است؟

با استعفای یوسف نوری از سمت وزیر آموزش و پرورش، ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور با پذیرش این استعفا، رضا مراد صحرایی را به عنوان سرپرست وزارت آموزش و پرورش انتخاب کرد.

رضا مراد صحرایی که استاد دانشگاه علامه طباطبایی است، از اردیبهشت ماه سال گذشته به عنوان رئیس دانشگاه فرهنگیان انتخاب شده و اینک با حفظ سمت، سرپرست وزارت آموزش و پرورش خواهد شد.

در حالی که خبرگزاری‌های حامی دولت سعی دارند همه مشکلات پیش آمده در آموزش و پرورش و عدم پرداخت به موقع معوقات را به گردن یوسف نوری بیندازند؛ نباید این نکته را هم فراموش کرد که سازمان برنامه و بودجه دلیل این تاخیر را کسری ۹۶۰۰ میلیارد تومانی منابع مالی ناشی از اجرای رتبه‌بندی و فراتر رفتن آن از سقف بودجه سال ۱۴۰۱ اعلام کرده بود. کسری بودجه‌ای شدید که احتمالا دست و پای وزیر بعدی را هم برای اجرای این طرح خواهد بست.

سعیده علیپور

  • 14
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش