روزنامه دنیای اقتصاد تاکید کرده که دولت قبل از اجرای سیاستهای جدید مالیاتی ابتدا باید به احیای سرمایه اجتماعی بپردازد.
این روزنامه نوشت: دولت در شرایط کنونی دچار کسری بودجه است. یک رویکرد اصولی افزایش درآمدهای مالیاتی است که در نهایت بتواند با پوشش کسری بودجه باعث مهار تورم و بازگشت اعتبار به ریال شود. اما ممکن است برخی مواقع این سیکل درست شکل نگیرد و به جای آن یک سیکل معیوب به وجود آید؛ به نحوی که با افزایش پایههای مالیاتی، استفاده از ریال و حضور در بخش رسمی کاهش یابد و این موضوع خود باعث کاهش درآمدهای مالیاتی و افزایش بودجه شود. بدون شک یکی از ستونهای اصلاحات اقتصادی آرام و موفق، همراهی اکثریت جامعه با این اصلاحات است. به عبارت دیگر، افراد باید با اصلاحگران ارتباط بگیرند و با اهداف آنها همدل باشند.
به نظر میرسد در شرایط فعلی جامعه ایران، سرمایه اجتماعی دولت بهشدت تنزل یافته و هر اقدامی، حتی با اهداف سیاستی قابلقبول، با مخالفت اکثریت افراد مواجه میشود. این کاهش سرمایه اجتماعی، در کنار دو مورد پیشین، یعنی تورم و سیاستهای مالیاتی، سه عامل اصلی ریالگریزی ایرانیها را تشکیل میدهد و به اشکال مختلف حاکمیت ریال را با خطر مواجه میسازد.
به عبارت بهتر، تلاش برای انجام اصلاحات اقتصادی بدون سرمایه اجتماعی، میتواندبا مخالفت و مقاومت افراد مواجه شود و احتمال دارد منجر به شکست شود؛ به همین خاطر سیاستگذار پیش از هرچیز باید برای احیای سرمایه اجتماعی و اعتماد ازدسترفته مردم به خود تلاش کند. در این مسیر توجه به سهنکته ضرورت دارد: اصلاحات اقتصادی موثر و کاهش هزینههای غیرضروری، بهبود فضای کسبوکار برای تشویق در بخش رسمی و ایجاد شرایطی برای افزایش همراهی مردم با دولت.
- 16
- 3