به گزارش ایرنا، بنا بر اعلام قبلی منابع رسمی و دیپلماتیک، این معاهده با یک مقدمه و ۴۷ بند در سفر رسمی رئیسجمهوری اسلامی ایران به مسکو توسط پزشکیان و پوتین به امضا رسید؛ سندی که به گفته رؤسای جمهور دو کشور، گشایشی در همکاریها به ویژه مناسبات اقتصادی تهران و مسکو خواهد بود.
در این آیین که در پایان مذاکرات هیأتهای بلندپایه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به ریاست رؤسای جمهور دو کشور برگزار شد، تهران و مسکو بر عزم خود بر گسترش همکاریهای دوجانبه در قالب سند جدید تأکید کردند.
قرار است رؤسای جمهور دو کشور در پایان این نشست پاسخگوی سوالات تعدادی از خبرنگاران باشند.
پیشتر، مدت زمان اجرای این معاهده که پس از تصویب در مجالس دو کشور عملیاتی خواهد شد، ۲۰ سال عنوان شده است.
این معاهده که نتیجه حدود سه سال مذاکرات و رفتوآمدهای مقامات تهران و مسکو است، تمامی جنبه های همکاری دو کشور را پوشش می دهد و به سه حوزه اصلی: همکاری اقتصادی، همکاری علمی و فناوری و همکاری در حوزه فرهنگ و گردشگری توجه ویژه ای دارد.
این معاهده در واقع متن به روز شده سندی است که تهران و مسکو اواخر دهه ۱۳۷۰ با عنوان موافقتنامه اساس روابط متقابل و اصول همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه امضا کردند، سندی که از سال ۱۳۸۱ برای دو طرف لازم الاجرا شد و بعد از دوره ۲۰ ساله، به مدت پنج سال دیگر تمدید شد.
آنچه که سبب شد مقامات تهران و مسکو، امضای این معاهده را در دستور کار دهند، آن بود که موافقتنامه قبلی پاسخگوی حجم رو به گسترش مناسبات دو کشور در ابعاد مختلف نخواهد بود و بدین ترتیب، ایران و روسیه که دیدگاههای مشترک و نزدیکی در بسیاری از موضوعات بینالمللی و منطقهای از جمله مقابله با هژمونی آمریکا دارند، نقشه راه همکاریهای خود را در سطوح و ابعاد مختلف ترسیم کردند.
بنا بر اعلام منابع دیپلماتیک، این سند همه جوانب حوزههای روابط دو جانبه را در برمیگیرد؛ از جمله روابط سیاسی، اینکه در ساختار قدرت، دیدگاههایمان چگونه است و چگونه باید حرکت کنیم. در مجامع بینالمللی، چگونه باید حرکت داشته باشیم. تا برسد به حوزه اقتصادی و اینکه همکاریهای استانی، انجام پروژهها و همکاریها در قالب دو و چند جانبه چگونه باید باشد.
بنا بر این گزارشها،با توجه به اینکه ایران و روسیه دارای منابع انرژی هستند، همکاری دو کشور در حوزههای تجارت بینالمللی و انرژی نیز در این معاهدهد پیش بینی شده است.
همکاری در حوزه فناوری به ویژه فناوری های نوین، امنیت اطلاعات و سایبری، انرژی صلحآمیز هستهای، مسائل دفاعی و نظامی و همکاری در مبارزه با تروریسم، مسائل محیطزیست و دریای خزر، مقابله با پولشویی و جرائم سازمانیافته، برخی دیگر از مفاد این موافقتنامه را تشکیل میدهند.
بر این اساس، در ماده سه این معاهده، موضوع احترام به تمامیت ارضی، گنجانده شده است.
دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین در این پیوند به ایرنا گفت: معاهده مشترک جامع فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران، خواستههای مردم این دو کشور دوست و همسایه را محقق میکند و روابط دو کشور را به سطح مشارکت راهبردی ارتقا میدهد.
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران نیز در گفت و گویی ابراز امیدواری کرد که علاوه بر امضای این سند جامع، همکاریهای دو کشور در کریدور شمال – جنوب و طرح انتقال گاز روسیه به ایران نیز با سرعت مطلوبی پیش رود.
پوتین: تبادل تجاری بیشتری با ایران خواهیم داشت/ روسیه و ایران بر اساس اصول بینالمللی حرکت میکنند
در خصوص روابط تجاری بسیار مهم است و با رئیس جمهور ایران صحبت کردیم و این روابط و چگونه نسبت به کشورهای همسایه متفاوت باشد.
قدرتهای اقتصادی وجود دارد و برخی کشورها جمعیت کمتری و اقتصاد ضعیفتری دارند اما ما تبادل تجاری بیشتری با این کشور بزرگی مثل ایران داریم و حجم تبادل تجاری قطعا متناسب نیست با قدرتی که وجود دارد.
در خصوص توافق امروز شرط و شروطهای جدیدی درباره توسعه روابط تجاری دارد. کارهای مشخصی را انجام میدهیم و علت نشست امروز ماست تا اینکه مسائل مرتبط تبادل تجاری را بررسی کنیم و راهحلهایی که در زمینههای فنی وجود دارد و در زمینه انرژی تاکید کردم که ایران همکاریهای خودش را توسعه داده است.
ما برای ایجاد خط راهآهن قطارها تلاش میکنیم کارهای پشتیبانی و فنی بین روسیه و ایران را انجام شده است.
فعالیتهای فرهنگی که از سوی ایرانیها توجه زیادی شد. پروازهای مستقیمی بین روسیه و ایران خواهیم داشت و در واقع ما در بخش گردشگری بدون ویزا فعالیت میکنیم.
۲۰۰۰ ایرانی که در روسیه دانشجو هستند آموزش میبینند و تبادل تجاری بین ما و ایران وجود دارد و نشستی در این زمینه در نیمه دوم امسال در مسکو انجام خواهد شد.
موضوع روسیه و ایران نزدیک به هم است و توافق نظر داریم و بر اساس اصول بینالمللی حرکت میکنیم و در امور داخلی دیگر کشورها دخالت نمیکنیم.
در مقابل تحریمهای غیرقانونی ضد ایران و روسیه میایستیم.
پزشکیان: سند همکاری فصل جدیدی بین ایران و روسیه است
پزشکیان نیز گفت: فدراسیون روسیه از جایگاهی ممتاز در همسایگی ایران برخوردار است.
در مذاکرات امروز چگونگی توسعه و گسترش همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور مورد رایزنی قرار گرفت. موانع موجود بر سر اجرای توافقات و راهحلها بررسی شد.
مروری بر همکاری دوجانبه صورت گرفت و گفتوگوهای مثبتی در زمینه همکاریهای منطقهای و بینالمللی داشتیم.
سند جامع همکاریهای دو کشور که امروز به امضاء رسید فصل جدیدی بین ایران و روسیه در همه زمینهها به ویژه همکاریهای اقتصادی خواهد گشود.
این سند میتواند مسیر توسعه همکاریهای ایران و روسیه را همواره و افقهای روشنی را برای طرفین ترسیم کند.
- 16
- 4