جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۳۷ - ۲۹ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۷۰۸۷
دولت

قدمت ادغام و تفکیک‌ها به ١١٠ سال می‌رسد

یک قرن بازی با وزارتخانه‌ها

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,دولت,ادغام و تفکیک‌ وزارتخانه ها

به گزارش شرق، در دو سال گذشته طرح جداسازی وزارتخانه‌های ادغام‌شده در دولت دهم بارها مطرح شده و مدافعان و مخالفان دراین‌باره مباحث بسیاری را مطرح کرده‌اند. این موضوع در چند هفته گذشته با توجه به نزدیک‌بودن آغاز به کار دولت دوازدهم در قالب لایحه دوفوریتی به مجلس ارائه شد که دوفوریت آن به تصویب مجلس نرسید.

 

به نظر می‌رسد دولت جدید سعی دارد تا با تغییرات در سطوح سه وزارتخانه، بخشی از ناکارآمدی‌ها در این حوزه‌ها را اصلاح کند که البته این امر علاوه بر نقدهای بسیار، نیازمند بررسی‌ها و مطالعات بیشتری است.با توجه به ماده (۵۳) قانون برنامه پنجم توسعه، دولت در راستای کوچک‌سازی و کاهش هزینه‌ها، مکلف شده بود یک یا چند وزارتخانه را به نحوی در یکدیگر ادغام کند که تا پایان سال دوم برنامه، تعداد وزارتخانه‌ها از ۲۱ به ۱۷ کاهش یابد. بنابراین در سال ۱۳۹۰ با ادغام چند وزارتخانه، وزارتخانه‌های جدیدی شکل گرفتند. سه وزارتخانه اصلی اقتصادی (وزارت صنعت، معدن و تجارت/ وزارت راه و شهرسازی/ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی) از جمله این وزارتخانه‌ها بودند.

 

وزارت صنعت، معدن و تجارت

پس از تصویب مجلس شورای اسلامی، در هشتم تیر ١٣٩٠ و تصویب شورای نگهبان در راستای طرح کوچک‌سازی دولت با ادغام دو وزارتخانه صنایع و معادن و بازرگانی، وزارتخانه جدیدی با عنوان «وزارت صنعت، معدن و تجارت» تشکیل شد. بهبود فضای کسب و کار،‌ صیانت حداکثری از نظام تولیدی و تجاری موجود، افزایش رقابت‌پذیری و کاهش قیمت تمام‌شده محصولات صنعتی و معدنی و حمایت از توسعه و تقویت تولیدات صادرات‌گرا از وظایف این وزارتخانه عنوان شده است.

 

وزارت راه و شهرسازی

در تاریخ ۳۱ خرداد ۱۳۹۰ با رأی مجلس شورای اسلامی ‌و تأیید شورای نگهبان، وزارت راه و ترابری با وزارت‌ مسکن و شهرسازی ادغام و «وزارت راه و شهرسازی» تشکیل شد. به این ترتیب وظایف وزارت راه و ترابری سابق (شامل احداث راه‌های ارتباطی کشور و فراهم‌آوردن وسایل ترابری و تنظیم مقررات استفاده صحیح از آنها) و وزارت مسکن و شهرسازی (برنامه‌ریزی عمران منطقه‌ای، جلوگیری از مشکلات شهری و تأمین رفاه اجتماعی در زمینه مسکن) به وزارتخانه جدید منتقل شد.

 

طرح تفکیک‌سازی در راستای چابک‌سازی

در یک سال اخیر، برخی از دولتمردان به این نتیجه رسیده‌اند که این ادغام‌ها ناهماهنگ و مسئله‌ساز بوده و گاه یکی از حوزه‌ها زیر نفوذ حوزه‌های دیگر قرار گرفته است. به‌عنوان مثال بارها وزیر راه و شهرسازی و معاونان او در سخنان خود اشاره کردند بخش حمل‌ونقل در وزارتخانه زیر سایه بخش شهرسازی است.

 

همچنین در وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت تمرکز فعالیت‌ها بر حوزه بازرگانی و تجارت قرار گرفته و از سیاست‌گذاری صنعتی غفلت شده است. از این رو لایحه تفکیک این دو وزارتخانه اقتصادی با هدف چابک‌سازی دولت به مجلس شورای اسلامی‌ ارائه شد تا در صورت رأی‌آوردن دوفوریت آن، دولت دوازدهم در معرفی وزرا به مجلس شورای اسلامی‌تکلیف خود را بداند.

 

استدلال موافقان

مهم‌ترین استدلال موافقان جداسازی وزارتخانه‌های مذکور مرتبط‌نبودن حوزه‌های ادغام‌شده با یکدیگر است. این گروه معتقدند ادغام سبب اختلال عملکرد در این حوزه‌ها شده و گاه هزینه‌های زیادی را به همراه داشته است که با تفکیک این حوزه‌ها دولت چابک‌تر خواهد شد.

 

به‌عنوان مثال این عده سیاست‌گذاری حوزه صنعت و معدن را با بخش تجارت یک‌سو نمی‌دانند و به همین دلیل معتقدند باید همان وزارتخانه‌های بازرگانی و صنعت و معدن سابق احیا شده تا اختلال عملکرد جبران شود. البته عده‌ای هم با ویژه‌خواندن شرایط بخش معدن و همسویی با بخش منابع طبیعی و محافظت از محیط زیست، معتقدند این بخش‌ها باید در قالب یک وزارتخانه مستقل فعالیت کنند.

 

استدلال مخالفان

مخالفان نیز در این موضوع حرف‌های معقولی برای گفتن دارند. اولین دلیل آنها الزام قانونی اسناد بالادستی مبنی بر کاهش وزارتخانه‌ها، حذف موازی‌کاری و کوچک‌سازی دولت است. براساس قانون برنامه ششم توسعه و ماده (۱۵) سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، کاهش اندازه دولت و حذف دستگاه‌های موازی ضرورت دارد.

 

دومین نکته مخالفان این است که وزارتخانه‌های مذکور فقط کمتر از شش سال است که شکل گرفته‌اند که زمان زیادی نیست و براساس عملکرد این دوره کوتاه نمی‌توان آن را مبنای جداسازی دوباره قرار داد. سومین نکته به هزینه‌های ناشی از جداسازی وزارتخانه‌ها (از تغییر نام سردرهای وزارتخانه‌ها تا تغییر سربرگ‌ها) برمی‌گردد که خود بر بار مالی دولت خواهد افزود.

 

علاوه بر این ممکن است تفکیک وزارتخانه‌ها به استخدام نیروی کار غیرضروری بینجامد که خود افزایش هزینه‌های دولت را در پی خواهد داشت. مخالفان بر این باورند که روند ادغام‌سازی در سراسر جهان در دهه‌های اخیر به منظور کوچک‌سازی دولت در دستور کار قرار گرفته است و در زمان بروز اختلافات و ناهماهنگی‌ها، از نهادهای مدنی استفاده می‌شود.

 

جمع‌بندی

گذشته از استدلال‌های موافقان و مخالفان، آنچه بیش از همه در این مجال اهمیت دارد این است که دولتمردان باید توجه داشته باشند که گاه هزینه تصمیمات اشتباه آنان چیزی ورای یک وزارتخانه یا دستگاه است. اکنون زمان آزمون و خطا گذشته است و کشور بیش از هر زمان دیگری به مدیریت کم‌خطا و پایدار نیازمند است. از این رو باید به صورت جدی و سیستماتیک، خطاهای مدیریتی را در مجموعه دولت به حداقل رساند.

 

گذشته از هر استدلالی، تغییراتی تا این سطح، در ابتدای شروع به کار دولت جدید می‌تواند بیش از آنکه مفید واقع شود، ضرر و زیان در پی داشته باشد. علاوه بر این ردشدن دوفوریت لایحه دولت به خوبی گویای آن است که دولت دوازدهم باید با وزارتخانه‌های کنونی شروع به کار کند و این طرح را حداقل در ماه‌های آتی فراموش کند.

 

بهتر است دولت در شرایط کنونی به وظایف حاکمیتی خود بپردازد و از عریض و طویل‌کردن دستگاه اداری بپرهیزد.

 

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,دولت,ادغام و تفکیک‌ وزارتخانه ها

 

سعیده شفیعی

 

 

  • 18
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش