پنجشنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۱۷ - ۰۴ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۰۸۹۹
دولت

سرنوشت لايحه تفكيك وزارتخانه‌ها

مجلس شورای اسلامی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,دولت

لايحه «اصلاح بخشي از ساختار دولت» كه به لايحه تفكيك سه وزارتخانه معروف است اگرچه با قيد يك فوريت در ٢١ خردادماه امسال در مجلس به تصويب رسيد اما همچنان در گير و‌دار لابي دولتي‌ها و نمايندگان مجلس مانده است.

 

دولت يازدهم در آخرين روزهاي كاري خودش آن را ارايه داد تا بلكه پيش از معرفي كابينه دوازدهم به نتيجه برسد و دولت بر همان مبنا به جاي ١٨ وزير ٢١ وزير به مجلس معرفي كند. اما روند بررسي اين لايحه آنقدر كشدار شد كه كابينه دوازدهم هم از مجلس راي اعتماد و گرفت و اين لايحه تعيين تكليف نشد. حتي سخن از بازپس‌گيري آن از سوي دولت هم به ميان آمد.

 

اگرچه هيچ كدام از نمايندگان مجلس رسما درباره چرايي طولاني شدن روند بررسي اين لايحه حرفي نزدند اما آنچه از درون راهروهاي مجلس به گوش مي‌رسد حكايت از آن دارد كه موانع بررسي لايحه فقط نمايندگان مخالف آن نيستند بلكه اين‌بار وزراي وزارتخانه‌هايي كه تفكيك آنها پيشنهاد شده است هم به جمع لابي‌گران پيوسته‌اند تا اين لايحه به سرانجام نرسد.

 

با اين حال طولاني شدن روند اين بررسي صداي آن بخش از دولتي‌ها كه اين تصميم را درست مي‌دانستد را هم درآورده است. از جمله دو هفته پيش اسحاق جهانگيري، معاون اول رييس‌جمهور از تاخير در جدا شدن سازمان ملي جوانان از وزارت ورزش گله كرد و خواستار رسيدگي هر چه سريع‌تر آن در مجلس شد.

 

ماجراي لايحه تفكيك سه وزارتخانه چه بود؟

دولت اين لايحه را هفته دوم خردادماه با قيد دو فوريت به مجلس برد تا شايد پيش از تشكيل كابينه دوازدهم بتواند از سه وزارتخانه فعلي، پنج وزارتخانه و يك سازمان تشكيل دهد. برنامه دولت اين است كه وزارت راه و شهرسازي را به وزارتخانه‌هاي «راه و ترابري» و «مسكن و شهرسازي» و وزارتخانه صنعت، معدن وتجارت را به وزارتخانه‌هاي «صنعت و معدن» و «بازرگاني» تبديل كند و با تفكيك وزارت ورزش و جوانان به «وزارت ورزش» و «سازمان ملي جوانان» اين سازمان را دوباره احيا كند؛ وزارتخانه‌اي كه پيش از اين به ترتيب در ۳۱ خرداد ۱۳۹۰، ۸ تير ۱۳۹۰ و ۸ دي‌ماه ۱۳۸۹ از مجلس جواز ادغام گرفته بودند. اين موضوع اما از همان ابتدا چندان با استقبال نمايندگان مجلس مواجه نشد. به همين دليل آنها تنها به قيد يك فوريت به آن راي دادند.

 

لايحه با اين راي به كميسيون اجتماعي به عنوان كميسيون اصلي بررسي لايحه ارجاع شد تا بعد از تعطيلات دو هفته‌اي مجلس در دستور كار آن قرار بگيرد. كميسيون اجتماعي ١٨ تيرماه به كليات آن راي داد و البته پيشنهاد تفكيك وزارت كار، رفاه و تامين اجتماعي را هم به آن افزود.

 

اين كميسيون اگرچه كميسيون اصلي بررسي لايحه اصلاح بخشي از ساختار دولت محسوب مي‌شود و راي آن به تنهايي براي بررسي لايحه در صحن اهميت دارد اما چهار كميسيون فرعي ديگر هم همزمان بايد به بررسي اين لايحه بپردازند. راي اين كميسيون‌ها درباره لايحه اگرچه تاثيري در طرح آن در صحن ندارد اما شايد بتواند نمايي از فضاي كلي حاكم بر مجلس درباره اين لايحه به دست دهد.

 

ديدگاه‌هاي متفاوت كميسيون‌هاي مجلس

كميسيون برنامه و بودجه يكي از كميسيون‌هاي فرعي بررسي لايحه تفكيك است. ديدگاه‌ها در اين كميسيون متفاوت است. اگرچه مفتح، سخنگوي اين كميسيون و جعفرزاده ايمن‌آبادي از اعضاي موثر آن از مخالفان اين تفكيك هستند اما كليات آن در نهايت در اين كميسيون راي آورد. اين اما در حالي بود كه اوضاع در دو كميسيون فرعي ديگر به خوبي پيش نرفت. ٢٠ تيرماه حميدرضا فولادگر، عضو كميسيون صنايع و معادن از رد كليات تفكيك وزارتخانه‌ها در كميسيون صنايع خبر داد. اتفاق مشابهي كه در كميسيون اقتصادي هم رخ داد.

 

در ساير كميسيون‌ها چه گذشت؟

اما در كميسيون عمران كارگروه تخصصي براي بررسي اين لايحه تشكيل شد كه ٢٧ تيرماه محمدرضا رضايي، رييس كميسيون از موافقت اين كارگروه با كليات لايحه تفكيك با اما و اگرهايي خبر داد. او به تسنيم گفته بود: با تفكيك وزارت راه و شهرسازي موافق هستيم اما نه به شكل و سياقي كه در گذشته تحت عنوان وزارت راه و ترابري و مسكن و شهرسازي فعاليت داشته است. بايد بحث‌هاي اساسي در خصوص تفكيك وزارتخانه‌ها صورت بگيرد و انتزاع با عجله اين وزارتخانه‌ها دردي را درمان نمي‌كند.

 

رضايي با تاكيد بر اينكه با تفكيك وزارتخانه‌ها بايد بسياري از حوزه‌ها به اين دو وزارتخانه اضافه و الحاق شوند، تصريح كرد: بايد تعريف جديدي از وظايف و مسووليت‌هاي اين وزارتخانه‌ها صورت بگيرد تا چابك‌سازي ساختار دولت رخ دهد. ورود به جزييات لايحه اصلاح ساختار دولت با توجه به اصلاحات بسياري كه نياز دارد زمان بر بوده و در بازه زماني كوتاه رسيدگي به آن ممكن نيست.

 

وقفه در بررسي لايحه

روند رسيدگي به لايحه در تيرماه با تعطيلات دو هفته‌اي مجلس متوقف شد و بعد از آن در مردادماه كه مجلس تمام وقت درگير بررسي كابينه دوازدهم بود، باز هم با وقفه مواجه شد. پس از آن هم نمايندگان براي سه هفته به تعطيلات تابستاني رفتند كه كار بررسي اين لايحه باز هم به تعويق افتاد. اما با آغاز مهرماه و شروع دوباره جلسات مجلس دو روز قبل از كميسيون اجتماعي كه به عنوان كميسيون اصلي بررسي اين لايحه وارد بررسي جزييات آن شده، خبر رسيد كه اين كميسيون به تفكيك وزارت صنعت راي نداده است.

 

عباس گودرزي، عضو كميسيون اجتماعي مجلس به تسنيم گفت: اعضاي كميسيون به اتفاق آرا با لايحه تفكيك وزارت صنعت، معدن و تجارت مخالفت كردند. پيش‌تر و در ٢١ تيرماه هم علي لاريجاني، رييس مجلس در بيستمين اجلاس هيات عمومي سازمان نظام مهندسي ساختمان در اظهارنظر صريحي درباره تفكيك اين وزارتخانه‌ها گفته بود: موافق لايحه تفكيك وزارتخانه‌ها نيست.

 

او دليل اين مخالفت را اينطور بيان كرده بود: زيرا مشكلات كشور مربوط به اين حوزه‌ها نيست. اين ادغام و تفكيك‌ها وقت كشور را مي‌گيرد. چند سالي وقت صرف شد تا اين وزارتخانه‌ها و ادارات كل آنها ادغام شوند و بايد توجه داشت كه مسائل اصلي كشور جنس ديگري دارد.

 

احتمال تغييرات زياد در لايحه

با اين اوصاف به نظر مي‌رسد اين لايحه پيشنهادي دولت اگر هم به صحن مجلس برسد با تغييرات زيادي همراه خواهد بود. هنوز كميسيون فرهنگي نظر خودش درباره اين تفكيك را بيان نكرده اما به نظر مي‌رسد تا اينجاي كار تفكيك سازمان ملي جوانان از وزارت ورزش محتمل‌تر از دو وزارتخانه ديگر باشد. 

 

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 18
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش