نارضایتیهای مردم از وضع اقتصادی و اجتماعی، معیشت و فساد موجود در جامعه موجب شده تا مردم اعتراض خود را به خیابانها بیاورند و تا از این را بتوانند صدای اعتراض خود را به گوش مسئولان برسانند. چندی پیش بود که یکی از نمایندگان مجلس نیز در این ارتباط گفته بود دولت و مجلس صدای اعتراض مردم را شنیدهاند و باید برای حل مشکلات مردم اقدام کنند.
از این رو دولت باید با اتخاذ تصمیمات فوری سطح نارضایتی مردم را کاهش داده و آرامش را به جامعه بازگرداند. روحانی باید شفاف و صریح بدون تعارف با مردم سخن بگوید و یک بار بدون وعده از معضلات و مشکلات پیشاروی دولت پرده بردارد و اگر مردم را امین خود میداند مشکلات خود را با ملت درمیان بگذارد تا مردم در چند و چون ماجرا قرار گیرند و اعتماد اجتماعی نسبت به دولت بازگردد.
لزوم رفع مشکلات
طی چند روز گذشته در شهرهای مختلف شاهد تجمعات گوناگونی بودیم که غالبا رنگ وبوی اقتصادی داشت و در آن شعارهای اقتصادی و مبارزیه با فساد سر داده میشد. در این راستا باید توجه داشت همانطور که رئیس جمهور و بسیاری از صاحب نظران بهدرستی اشاره داشتهاند اعتراض حق طبیعی مردم است اما اعتراضی که در چارچوبهای قانون باشد و مردم مطالبات خود را در چارچوبی قانونی مطرح کنند. اینکه بسیاری از مردم در تگناهای اقتصادی و معیشتی قرار دارند امری انکارناپذیر است و دولت باید بتواند در کوتاهترین زمان مشکلات مردم را چاره کند.
گرچه بسیاری معتقدند که در این راه دولت تنها نیست و باید سایر نهادها نیز به کمک دولت بشتابند تا از پس مشکلات بر آید، وجود نهادهای موازی از یک سو و تحرکات مخالفان برای حمله و تخریب دولت نیز مزید بر علت شده است تا روحانی و دولت مطبوعش نتوانند آنطور که باید و شاید در این عرصه موفق باشند.
گرچه نباید از کنار سیاستهای بعضا انتقادآمیز اقتصادی دولت نیز به راحتی رد شد. موید این موضوع نیز این است که بسیاری معتقدند روحانی برای اینکه بتواند سیاستهای اقتصادی درستی را در پیش بگیرد باید برخی از مردان اقتصادی خود را تغییر دهد. روحانی نیک میداند که اکثر مردمی که به خیابانها آمدهاند غم نان و معیشت دارند و اگر این مساله حل شود بخش عظیمی از ناآرامیها فروکش میکند. پس باید اجالتا فکری برای معیشت و اقتصاد مردم کند و شفاف و بدون وعده با مردم سخن بگوید و موانع و مشکلات را برای انها بازگو کند.
شفافیت؛ راهکار رفع مشکلات
یک فعال سیاسی اصلاحطلب اظهار داشت: رئیس جمهور به عنوان دومین مقام سیاسی کشور پس از مقام معظم رهبری و بزرگترین مقام اجرایی باید پاسخگوی بسیاری از معضلات و مشکلات باشد، اما از انجایی که این معضلات و مشکلات صرفا متوجه دولت نیست و در جمهوری اسلامی نهادها، سازمانها، ارگانها و قوای دیگری نیز وجود دارند که دخیل هستند، پس رئیس جمهور باید با مردم شفاف و صادقانه با حفظ شئونات حاکمیتی و امنیتی مسائل را مطرح کند. جهانبخش خانجانی به«آرمان» گفت:
به هر صورت مردم از خود میپرسند که بودجه کشور کجا هزینه میشود؟ اگر برای منافع ملی یا در داخل و خارج از مرزها هزینه میشود به نوعی ضمن اینکه نافی سیاستهای کلان کشور نباشد باید با مردم مطرح شود. سخنگوی وزارت کشور دولت اصلاحات افزود: ما ناگزیر هسیتیم با مردم شفاف صحبت کنیم و در عین حال راهکارهای مشخصی را برای رفع مشکلات و معضلات ارائه کنیم. یکی از معضلاتی که آقای رئیس جمهور باید نسبت به آن پاسخگو باشد این است که چرا با وجود نسخههای اقتصادی که در دولت یازدهم پیچیده شد، اکنون در جاهایی دچار مشکل است و ضرورت دارد در این راستا عناصر اقتصادی تغییر کنند و اگر چنین تغییری رخ نمیدهد، رئیس جمهور با مردم سخن بگوید که چه محدودیتهایی دارد.
این فعال سیاسی اصلاحطلب تصریح کرد: رئیسجمهور یا باید به مردم بگوید که روند موجود مبتنی برسیاستهای اوست یا اینکه اگر معذوراتی دارد آنها را بیان کند و اینکه در این راستا مردم چه نقشی میتوانند داشته باشند. خانجانی خاطر نشان کرد: رئیسجمهور به مردم بازه زمانی حل مشکلات و مکانیزمهای آن را توضیح دهد تا بر اساس آن مردم از این مساله اطمینان حاصل کنند.
فساد خانمان برانداز
در مقابل یک فعال سیاسی اصولگرا در ارتباط با نحوه عملکرد اقتصادی دولت در مقابل مردم اظهار داشت: رئیس جمهور به دلیل عدم افزایش تولید و اشتغال و شعارهایی که داده و هنوز عملی نشده، باید دلیل عدم تحقق شعارهایی که در ۲ انتخابات داده و ۵ سال از طول عمر دولت گذشته اما این وعدهها محقق نشده از مردم عذرخواهی کند.حسن بیادی به«آرمان» گفت: شاید رئیس جمهور برای عملکرد خود دلایلی نیز داشته باشد، اما آنچه وجود دارد این است که تاکنون وعدههای آقای روحانی تحقق پیدا نکرده است.
از زمانی که آقای روحانی دولت را در دست گرفته گرانیها چند برابر شده،مشکل معیشتی و ازدواج جوانان حل نشده هر چه گفته شده صرفا در حد حرف بوده است از این رو مردم حق دارند به وضع موجود اعتراض کنند. عضو سابق شورای شهر تهران تصریح کرد: مردم در نزد مسئولان دیگر قابل اعتنا نیستند و باید این را پذیرفت. فساد اداری خانمان برانداز شده و یکی از مسائلی که موجب اعتراضات اخیر مردم شده فساد اداری است و به کسانی که حق دارند پاسخگو نیستند.
ایجاد رفاه؛ وظیفه دولت
یک اقتصاددان در ارتباط با چگونگی عملکرد اقتصادی دولت اظهار داشت: یکی از انتظارات به حق مردم و وظیفه دولتها تامین رفاه اجتماعی مردم است و مردم باید از خدماتی که در اختیار دولت است احساس رفاه کنند و این امر باید برای رشد و توسعه جامعه صورت گیرد. علی قنبری به «آرمان» گفت: مهمترین شاخصهایی که در این زمینه مطرح است بحث در آمد سرانه جامعه است که باید درحد معقولی بالارود و رشد منطقی داشته باشد و هر سال نسبت به گذشته یک شیب منطقی رو به افزایش داشته باشد. او افزود:
دولت باید بتواند برای افراد بیکار و مخصوصا تحصیلکرده شغل تعریف کند و متناسب با رشتههای تخصصی آنها فضا و فرصت مناسب شغلی را فراهم کند. این فعال اقتصادی عنوان کرد: یکی دیگر از مواردی که دولت باید بدان توجه کند ایجاد شرایط مناسب برای عدالت اجتماعی است که در این راستا دولت باید ضریب جینی را کاهش دهد. از این رو با کاهش ضریب جینی درآمدها متعارفتر و شکافها برطرف خواهد شد. قنبری تاکید کرد: دولت رسالت مهمی بر دوش دارد که آن ایجاد شرایط امن و رشد اقتصادی و رشد در آمد سرانه و عدالت اجتماعی برای همه افراد است.
در نهایت
به نظر میرسد همگان بر لزوم شفافیت در گفتوگو با مردم متفقالقول هستند. اینکه دولت مردم را از خود بداند و مشکلات مردم را مشکلات خود فرض کند، میتواند جامعه را نسبت به دولت امیدوارتر کند که مردم برای مجموعه نظام از جایگاه بالایی برخوردارند. از این رو دولت و سایر نهادها باید کمک کنند تا مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم حل شود و در مقابله با مفاسد اقتصادی نیز قاطعانه عمل کنند.
- 12
- 5