بی بی سی در گزارشی به وضعیت قحطی و بی غذایی شدید در کره شمالی پرداخته و از شرایط سخت مردم برای تهیه غذا میگوید. این گزارش با اشاره به سختی کسب اطلاعات در کشورِ منزوی کره شمالی، طوفان و سیل سال گذشته، بسته شدن مرزهای این کشور به دلیل همهگیری کرونا، تحریمهای بین الملل و کمبود امکانات را دلیل بحران غذایی منطقه شمالی شبه جزیره کره میداند.
به گزارش عصرایران، با وجود سختی کسب اطلاعات در کره شمالیِ محرمانه و پر رمز و راز، دادههای موجود حکایت از افزایش قیمت مواد غذایی در این کشور دارند.
چه اتفاقی بر سر قیمت مواد غذایی کره شمالی آمده است؟
یکی از بارزترین دلایل افزایش قیمت مواد غذایی اساسی در کره شمالی کمبود آن است.
براساس دادههای وب سایت "NK دیلی" به عنوان رسانه مستقر در کره جنوبی که اطلاعاتش را از تماسهای مردم ساکن یا فراریان کره شمالی جمع آوری میکند، قیمت یک کیلو ذرت در دی-بهمن گذشته (فوریه) به شدت افزایش یافت و به ۳۱۳۷ وون (۲ پوند بریتانیا- ۲.۷۶ دلار آمریکا) رسید.
براساس وب سایت "آسیا پرس" که از طریق تلفنهای قاچاق شده با ساکنان کره شمالی ارتباط برقرار کرده، قیمت مواد غذایی در اواسط ماه جاری (ژوئن) مجددا افزایش یافت. این در حالیست که قیمت این کالاها در ماههای گذشته تا حدی کاهش یافته بود.
ذرت در کره شمالی کمتر از برنج محبوب است اما به خاطر قیمت کمترش مورد استفاده گسترده قرار دارد.
قیمت یک کیلو برنج نیز در دسامبر سال ۲۰۲۰ (آذر گذشته)در پیونگیانگ کره شمالی افزایش یافت و اینک به بالاترین میزان خود رسیده است. با این حال روند صعودی قیمت برنج در این کشور بسیار متغیر و پر نوسان بوده است.
"بنیامین سیلبراشتاین" کارشناس امور کره شمالی در این باره میگوید: "از آنجا که بسیاری از مردم کره شمالی مواد غذایی و سایر کالاهای ضروری خود را از بازار به دست می آورند، نظارت بر قیمتها در بازار بهترین دادهها را در مورد فعالیتهای اقتصادی مردم نشان می دهد".
وی افزود: دولت سهم ناچیزی از مواد غذایی را در اختیار کارمندان خود یا گروههایی از مردم قرار میدهد.
جیرههای تامین شده دولت برای اکثر خانوارها به ندرت کافی است و ساکنان شهرهای کوچکتر سهم غذایی کمتری را دریافت میکنند. این مردم نمیتوانند به سهم غذایی خود اعتماد کنند در نتیجه بسیاری از آنها برای تهیه کم و کاست خود به بازارهای خیابانی غیر مرسوم رو میآورند.
بدی آب و هوا به محصولات کشاورزی کره شمالی آسیب زده است
"کیم جونگ اون" رهبر کره شمالی ضمن هشدارهای هفته گذشته خود در باره کمبود مواد غذایی، به تاثیر طوفان و جاری شدن سیل در تخریب محصولات کشاورزی سال گذشته اشاره کرد.
طبق گزارش شعبه پاریس سازمان نظارت بر کشاورزی "GEOGLAM" ،کره شمالی از اواسط فروردین تا اوایل مهر (آوریل تا سپتامبر) گذشته یکی از پر بارانترین دوران خود پس از سال ۱۹۸۱ را گذرانده است.
شبه جزیره کره در سال ۲۰۲۰ بارها طوفانی شد. ۲ طوفان شدید ماه آگوست (مرداد) و سپتامبر (شهریور) سال گذشته خرابیهای زیادی در این منطقه به بار آوردند. این طوفانها با آغاز برداشت برنج و ذرت همزمان شدند و بخش بزرگی از محصولات کشاورزی در آن زمان را از بین بردند.
براساس پیشبینیهای احتمالی، غذا از ماه جاری (ژوئن) در کره شمالی کمیاب خواهد شد زیرا ذخیره غذایی دولت این کشور در حال کاهش است و اگر برداشت سال جاری نیز کم باشد شرایط غذایی این کشور بحرانیتر خواهد شد. ذخیره غذایی کنونی دولت از پائیز سال گذشته برداشت شده است.
رسانههای دولتی کره شمالی در اقدامی نادر پس از طوفان "هاگوپیت" آگوست (تیر و مرداد) گذشته گزارش مفصلی از خسارات در این کشور ارائه دادند.
بنا بر این گزارشها طوفان هاگوپیت و جاری شدن سیل در تیر و مرداد گذشته موجب تخریب ۴۰ هزار هکتار زمین زراعی و از بین رفتن ۱۶ هزار ۶۸۰ خانه در این کشور شد.
در طوفانهای بعدی رسانههای کره شمالی از دادن اطلاعات بیشتر در مورد میزان خسارات و خرابیها اجتناب کردند.
تاثیر این حوادث در کنار دهها سال جنگل زدایی و قطع درختان شرایط بدتری را در بحرانهای زیست محیطی و غذایی به جا گذاشته است.
کره شمالی پس از بحران اقتصادی دهه ۱۹۹۰ میلادی شاهد قطع گسترده درختان و استفاده از آنها به عنوان سوخت بود. پس از آن و علی رغم کاشت منظم درختان، جنگل زدایی ادامه یافت و باعث شدت گرفتن سیلابها شد.
براساس گزارش ماه مارس سازمان "Global Forest Watch" بیش از ۲۷ هزار و ۵۰۰ هکتار از پوشش درختی کره شمالی از سال ۲۰۱۹ و بیش از ۲۳۳ هزار هکتار از سال ۲۰۰۱ از بین رفته است.
براساس گزارش سایت "۳۸ شمالی"، با وجود بهبود و رشد کره شمالی در مدیریت بلایای طبیعی این کشور همچنان به شکل آزاردهنده و ناخوشایندی در مدیریت بحران های طبیعی ضعیف است. سایت "۳۸ شمالی" به تحلیل و آنالیز وقایع کره شمالی میپردازد.
کمبود شدید کود در کره شمالی
یکی از مشکلات کمتر شناخته بخش کشاورزی کره شمالی تهیه کود کافی برای بهبود عملکرد گیاهان و برداشت محصولات است.
کیم جونگ اون در نامه سال ۲۰۱۴ خود خطاب به مقامات بخش کشاورزی تاکید کرد که باید منابع سهل الوصولی از کود را پیدا و تهیه کنند.
او در نامهای منتشر شده در خبرگزاری دولتی "KCNA" کره شمالی نوشت: باید از منابعی مانند فضولات حیوانات، مدفوع انسانی، کمپوست و گل و لای بستر خندقها به عنوان کود استفاده کرد.
کره شمالی در تهیه کود خود کفا نیست و براساس گزارش ماه فوریه ۲۰۲۱ روزنامه "نیکی آسیا" یکی از کارخانههای بزرگ و اصلی تولید کود این کشور به دلیل کمبود قطعات یدکی تعطیل شده است.
دلیل تعطیلی این کارخانه بسته شدن مرزهای کره شمالی با چین به عنوان بزرگترین شریک تجاری در دوران همهگیری ۲۰۲۰ کرونا است.
تجارت با تحریم های شدید محدود میشود
تحریمهای اقتصادی بین الملل تجارت کنونی کره شمالی با سایر کشورهای جهان به شدت محدود کرده است.
براساس اطلاعات رسمی گمرگ چین مجموع صادرات چین به کره شمالی در سالهای اخیر بین ۲.۵ تا ۳.۵ میلیارد دلار برآورد شد اما این رقم در سال گذشته به کمتر از ۵۰۰ میلیون دلار رسید.
تصاویر ماهوارهای در دو سوی مرز "سینوجو" کره شمالی و "داندونگ" چین کاهش قابل توجه محمولههای رد و بدل شده در سال جاری را در مقایسه با سال ۲۰۱۹ را نشان میدهد.
براساس گزارش مرکز استراتژیک و مطالعات بین الملل " CSIS" شواهد، حکایت از بسته شدن احتمالی این مرز تجاری دارند.
محققان در سپتامبر سال ۲۰۱۹ (شهریور ۱۳۹۸) از نقل و انتقال ۱۰۰ محموله در مناطق گمرکی کره شمالی خبر دادند اما این تعداد در ماه مارس ۲۰۲۱ (اسفند سال ۱۹۹۹) به ۱۵ محموله رسید.
با این وجود کارشناسان با توجه به افزایش تعداد قطارهای بیشتر در سینوجو کره شمالی از احتمال افزایش تجارت این کشور در ماههای آینده خبر میدهند.
از طرفی ناظران کره شمالی میگویند هیچ نشانهای در باره باز شدن مرزها وجود ندارد.
کمک غذایی به کره شمالی مشکل است
براساس قوانین کمک غذایی به کره شمالی در شمار تحریمهای بین الملل قرار ندارد اما کمک به این کشور مشکل است.
چین بزرگترین اهدا کننده غذا به کره شمالی است اما ارسال غذا از چین به کره شمالی پس از شیوع همهگیری کرونا ۸۰ درصد کاهش یافته است.
سازمان ملل میگوید بیشتر سازماهای بینالمللی که در عرصه رساندن غذا در جهان فعالند، به دلیل محدودیتهای کرونایی این کشور و دیگر نقاط جهان دشواریهای بیشتری در کمک به کره شمالی دارند و قادر به اجرای برنامههای خود در این کشور نیستند.
"کن لی" از"برنامه جهانی غذا" به عنوان یکی از سازمانهای زیرمجموعه سازمان ملل در این باره گفت که این نهاد مدتی پیش از شروع همه گیری کرونا نتوانسته وضعیت خانوارهای کره شمالی را بررسی کند.
وی افزود برنامه جهانی غذا با تمام چالشها موفق به توزیع منابع محدودی از مواد غذایی برای تغذیه جمعیتی حدود ۷۳۰ هزار نفر در این کشور شده است.
براساس گزارش بخش خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد کره شمالی تنها به اندازه ۲ تا ۳ ماه ذخیره غذایی دارد.
اگر این کمبود از طریق واردات، تجارت یا کمک غذایی تامین نشود خانوارهای این کشور دوره ای بسیار سخت و نا به سامان را در اکتبر ۲۰۲۱ (اواخر پائیز) تجربه خواهند کرد.
- 10
- 5