چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۰:۴۲ - ۱۶ فروردین ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۱۱۳۸۷
بین الملل

جنگ قدرت در پاکستان / چرایی سقوط کابینه عمران خان

سقوط کابینه عمران خان,علت سقوط کابینه عمران خان
تصمیم رئیس پارلمان پاکستان برای جلوگیری از رای عدم اعتماد در پارلمان به «عمران‌خان» نخست‌وزیر و متعاقب آن انحلال مجلس ملی، باعث ایجاد بحران قانون اساسی شده است؛ زیرا مخالفان قصد دارند علیه این اقدامات در دیوان عالی شکایت کنند. «عالیه چغتای»، در گزارش ۳ آوریل در الجزیره نوشت، «اسد قیصر» رئیس مجلس ملی اعلام کرد که طرح عدم اعتماد ناقض اصل ۵ قانون اساسی است که خواستار وفاداری به دولت و قانون اساسی است. اپوزیسیون که برای برکناری «خان» و دولت تحت رهبری تحریک انصاف (PTI) به ۱۷۲ رای نیاز داشت، اکنون مدعی حمایت ۱۹۵ نماینده پارلمان است. «خان» مدعی است که اقدام برای برکناری او توطئه‌ای بین مخالفان و قدرت‌های خارجی است. رئیس‌جمهور «عارف علوی» روز یکشنبه پارلمان را به توصیه «خان» که خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شده بود، منحل کرد؛ اما دیوان عالی پاکستان روز دوشنبه به اعتراض مخالفان نسبت به این اقدام رسیدگی کرد.

درست به فاصله یک روز از انحلال پارلمان پاکستان، کابینه عمران‌خان نیز سقوط کرد. عمران‌خان وضعیت فعلی و بحران جاری در پاکستان را به توطئه خارجی یعنی نقش «دونالد لو» به عنوان بالاترین مقام آمریکایی که در وزارت امور خارجه آمریکا با آسیای‌جنوبی سروکار دارد، نسبت داده است.

اگرچه در بروز و ظهور شرایط بحران در کشورهایی نظیر پاکستان همواره نقش عوامل خارجی یا همان عامل توطئه به ویژه نقش مخرب آمریکا برجسته می‌شود، اما کمی واقع‌نگری به ما نشان می‌دهد که نسبت دادن این‌گونه بحران‌ها به یک عامل بیرونی نظیر نقش واشنگتن، کمی ساده‌انگاری و تقلیل ماجراست.

حال اگرچه ممکن است در بحران جاری پاکستان آن‌گونه که عمران‌خان گفته است نقش واشنگتن غیرقابل انکار باشد، اما واقعیت‌های جاری در پاکستان نشان می‌دهد که نمی‌توانیم ریشه‌های بحران کنونی در پاکستان را تک‌علتی تحلیل کنیم. بنابراین بابت آنچه که در بحران اخیر پاکستان جاری است نقش شرایط داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی بسیار برجسته است. بحران فعلی و جاری پاکستان را باید مولد شرایط داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی دانست.

در بعد داخلی آنچه که بیش از همه در بروز بحران‌ها نظیر بحران کنونی نقش دارد، نوع و سنخ سیاست‌ورزی در این کشور است. از منظر سنخ و جنس سیاست‌ورزی بسیار پیداست که سیاست در این کشور سنتی است. این جنس از سیاست‌ورزی اساسا از سوی سه محور اصلی معادلات قدرت در پاکستان یعنی محور پنجاب، محور سند و محور ارتش و سازمان «آی‌اس‌آی» اعمال می‌شود.

در شرایط حاضر نیز محور چهارمی به این معادلات قدرت افزوده شده که همان عمران‌خان رهبر حزب تحریک انصاف است. در واقع شهرت عمران خان به عنوان کاپیتان تیم ملی کریکت باعث شد که او بتواند قدرت را از میان دو خاندان و ایالت بزرگ پاکستان یعنی ایالت سند و ایالت پنجاب قبضه کند.

البته صرف شهرت و قهرمانی در یک تیم ورزشی مانند کریکت پاکستان نشانه خوبی برای امر سیاست و حکمرانی در پاکستان نیست.در واقع در شرایطی که جنس و سنخ سیاست‌ها سنتی است، عمران‌خان‌ها هم می‌توانند خودنمایی و جایی در کرسی و مناصب قدرت پیدا کنند. حال ممکن است که عمران خان یک ابرستاره در زمین بازی کریکت شود و یا مربی حاذقی بر سر نیمکت برای هدایت تیم کریکت پاکستان محسوب شود، اما قطعا برای امر سیاست مناسب نیست و در همین نکته است که مشکل و بحران در پاکستان آغاز می‌شود.

البته اعتماد به نفس کاذب عمران‌خان به حدی بالاست که او خود را شایسته‌ترین فرد در دنیای سیاست پاکستان می‌داند و حتی مدعی شده که موازنه قدرت در هندسه ژئوپلیتیک غرب آسیا و مشخصا رقابت بی‌امان ژئوپلیتیک میان تهران- ریاض حاصل درایت و نقش واسطه‌ای و کارساز او است. البته نیک پیداست که چنین ادعایی تا چه میزان معطوف به گزافه و ژاژخواهی است.

در بعد بین‌المللی بیشترین عاملی که در بحران اخیر پاکستان نقش بازی کرده است، مربوط به قدرت‌یابی دوباره طالبان در صحنه سیاسی افغانستان و سپس حمایتی است که سیاست‌ورزان صحنه سیاسی اسلام‌آباد از طالبان نشان داده‌اند. در واقع همسویی و همراهی سیاست‌ورزان پاکستان با طالبان چیزی جز در محاق قرار دادن راهبرد‌های واشنگتن در مناسبات منطقه‌ای نیست. به ویژه آنکه چه پاکستان و چه افغانستان در این رقابت آشکار خود با واشنگتن نیم‌نگاهی نیز به حمایت پکن دارند.

سقوط کابینه عمران خان,علت سقوط کابینه عمران خان

 در چنین وضعیتی ارتش و دولت پاکستان نیز در بحران افغانستان تا جای ممکن با حمایت از طالبان شرایط را برای آمریکایی‌ها سخت کردند و توانستند چین را در پذیرش طالبان به عنوان دولت جدید در افغانستان با خود همراه کنند. در بعد منطقه‌ای هم روابط پرفراز و فرود ریاض- اسلام‌آباد یک عامل اصلی در بروز بحران اخیر در پاکستان است

. در واقع عدم حمایت پاکستان از عربستان‌سعودی در جنگ یمن و نیز تلاش برای ایجاد یک سازمان موازی با سازمان همکاری‌های اسلامی که محل سیادت عربستان‌سعودی است و همکاری‌های گسترده با ترکیه و قطر باعث شد تا در چند مقطع، روابط دو کشور رو به تیرگی رود و حتی عربستان، سخن از بازپس‌گیری کمک‌های مالی و وام‌های خود از پاکستان به میان آورد.

اکنون عمران‌خان برای کاهش فشار‌ها بر خود، پارلمان را با دستور رییس‌‌جمهوری ملغی و دولت را برکنار کرده است. البته تا زمان تشکیل دولت موقت، دولت وی به فعالیت‌های خود در این مسند ادامه خواهد داد. با این حال انتخابات پیش رو برای آینده سیاست پاکستان و عمران‌خان حیاتی خواهد بود. در حقیقت عمران‌خان با احتساب اینکه توانایی پیروزی دوباره در انتخابات و نیز تشکیل یک دولت مستحکم‌تر را دارد، این اقدام را انجام داده است.

دکتر صلاح‌الدین هرسنی* کارشناس مسائل بین‌الملل

jahanesanat.ir
donya-e-eqtesad.com
  • 12
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش