بر اساس گزارش نیویورکتایمز، در اواسط ماه مه، وزارت خارجه آمریکا به ۱۴ کشور عمدتا آفریقایی هشدار داد که کشتیهای باری روسیه در حال خروج از بنادر نزدیک اوکراین هستند و این کشتیها به گفته وزارت خارجه آمریکا، حامل «غلات غارتشده اوکراین» هستند.
در پیامی که آمریکا به این کشورها ارسال کرده بود، نام سه کشتی باری روسیه شناسایی و از آنها به عنوان کشتیهایی که مظنون به حمل غلات دزدیده شده اوکراین هستند، نام برده شده بود.
نیویورکتایمز نوشت که این هشدار آمریکا، این کشورها را بر سر دوراهی قرار داده است؛ اگر آنها از این غلات که حاصل جنایات جنگی احتمالی است بهرهبرداری کنند نارضایتی یک متحد قدرتمند غربی را برخواهند انگیخت و اگر از دریافت این غلات خودداری کنند، با بحران غذاییشان تشدید میشود.
بر اساس گزارش این روزنامه آمریکایی، روسیه امکانات تولید غلات اوکراین را بمباران، محاصره و غارت کرده و منجر به افزایش قیمت مواد غذایی در سراسر جهان و همچنین افزایش گرسنگی و قحطی شده است.
اوکراین پیش از تهاجم روسیه به این کشور، یک دهم گندم جهان را تامین میکرد.
نیویورکتایمز نوشت اکنون آمریکا هشدار داده که کرملین در تلاش است غلات غارتشده اوکراین را به کشورهای آسیبدیده از خشکسالی در آفریقا بفروشد و سود ببرد. برخی از این کشورهای آفریقایی در معرض قحطی قرار دارند.
پیشتر اوکراین روسیه را متهم کرده که از زمان تهاجم روسیه به اوکراین، ۵۰۰ هزار تن گندم اوکراین به ارزش ۱۰۰ میلیون دلار را به سرقت برده است.
مقامهای اوکراینی میگویند که بخش عمده این گندمها به بنادر شبهجزیره کریمه که در کنترل روسیه است منتقل شده و از آنجا در کشتیها بارگیری شده است.
روز جمعه رییسجمهور سنگال که اکنون ریاست اتحادیه آفریقا را نیز برعهده دارد با ولادیمیر پوتین دیدار و درباره تامین غلات با او گفتوگو کرد.
بر اساس آمارهای سازمان ملل متحد، روسیه و اوکراین معمولا حدود ۴۰ درصد گندم مورد نیاز آفریقا را تامین میکنند و قیمت غلات در سال گذشته در این قاره ۲۳ درصد افزایش یافته است.
همچنین بر اساس گزارش این سازمان، خشکسالی ویرانگر در منطقه شاخ آفریقا، به ویژه در سومالی، اتیوپی و کنیا، ۱۷ میلیون نفر را با بحران گرسنگی مواجه کرده است.
نیویورکتایمز به نقل از مدیر یک موسسه تحقیقاتی در کنیا نوشت که بسیاری از کشورهای آفریقایی که شدیدا به مواد غذایی نیازمند هستند، بعید است که از عرضه غلات از سوی روسیه، صرفنظر از این که این غلات متعلق به کدام کشور است، خودداری کنند.
او گفت: «نیاز به غذا این قدر شدید است که نیازی به بحث در مورد آن نیست.»
اولین گزارشها درباره غلات غارتشده اوکراین از سوی روسیه در اواسط ماه مارس منتشر شد و مفسران شبکههای تلویزیونی در روسیه از آن زمان به بعد علنا به توقیف غلات در اوکراین مباهات میکنند و میگویند که روسیه قصد دارد به این کار ادامه دهد.
- 19
- 3