عکس هایی از زندان گوانتانامو برای اولین بار بعد از ۲۰ سال منتشر شدند.
به گزارش عصرایران، این عکس ها توسط ارتش امریکا، عکاسی شده بودند اما پس از آن به صورت محرمانه نگهداری شده بودند ولی هم اکنون توسط روزنامه نیویورک تایمز منتشر شدند.
روزنامه نیویورک تایمز با استفاده از قانون آزادی اطلاعات و معلومات، از آرشیو ملی آمریکا به عکس هایی دست یافت که ورود نخستین زندانیان از افغانستان به زندان گوانتانامو را ثبت کرده است.
این عکس ها توسط عکاسان نظامی عکاسی شدند تا در اختیار فرماندهان نظامی و در راس آنها دونالد رامسفلد وزیر دفاع قرار بگیرند.
ارتش امریکا در آن مقطع، عکاسی از ورود زندانیان به زندان گوانتانامو را منع کرده بود.
در آن مقطع یک هفته بعد از ورود نخستین زندانیان به گوانتاناهو، وزارت دفاع امریکا عکس هایی از ورود ۲۰ زندانی اول را که خود گرفته بود توزیع کرد و در اختیار رسانه ها قرار داد اما عکس های دیگری را به صورت محرمانه نگه داشت.
به دنبال حملات ۱۱ سپتامبر و حمله ارتش امریکا به افغانستان در سال ۲۰۰۱، دولت امریکا در پایگاه نظامی خود در کوبا (گوانتانامو) زندانی را ایجاد و افراد مظنون به دخالت در حملات ۱۱ سپتامبر یا ارتباط و همکاری با القاعده یا فعالیت های تروریستی در خارج از امریکا را به این زندان منتقل کرد.
این زندان چون خارج از خاک آمریکاست و زندانیان هم عضو رسمی نیروهای نظامی یا شهروند امریکا نیستند و در خاک آمریکا بازداشت نشده اند از چارچوب های قانونی آمریکا نیز خارج بود و همین مسئله دست دولت و ارتش آمریکا را برای نادیده گرفتن قوانین و مقررات درباره این افراد باز گذاشت.
براساس متن منتشر شده در ویکی پدیا، زندانیان که دارای تابعیت آمریکایی نیستند و در مناطق مختلف جهان دستگیر شدهاند، تحت عناوینی مانند «اشخاص متخاصم غیر ارتشی» به گوانتانامو فرستاده شدهاند. در یک زمان، بیش از هفتصد تن از آنان در این محل زندانی بودند.
از آنجا که آمریکا این افراد را «نظامی دشمن» نمیداند، آنان از حقوق اسیران جنگی برخوردار نیستند و از آنجا که نه تابعیت آمریکایی دارند و نه در خاک آمریکا دستگیر یا زندانی شدهاند، در حوزه قضایی ایالات متحده قرار ندارند و مشمول حقوق بازداشت شدگان در قوانین آن کشور، مانند ایراد رسمی اتهام، دسترسی به وکیل مدافع در مراحل بازجویی و حق محاکمه سریع و عادلانه نشدهاند.
ادامه بازداشت این افراد با انتقاداتی از سوی نهادهای حقوق بشری مواجه بوده و باراک اوباما در جریان مبارزات انتخاباتی، وعده داد که وضعیت آنان را مشخص کند. وی در دومین روز حضورش در کاخ سفید، پس از پیروزی انتخاباتی دستور بسته شدن بازداشتگاه را داد که با مخالفت شدید کنگره، بازداشتگاه بهطور کامل بسته نشد؛ اما شمار زندانیان آن از ۲۴۵ نفر به ۴۱ تن کاهش پیدا کرد و دیگر زندانیان به زندانها و کشورهای دیگر فرستاده شدند.
- 13
- 5