ایالات متحده آمریکا برنامه خرید و مشارکت ترکیه در ساخت جتهای جنگنده اف ۱۶ برای کشورهای عضو پیمان «ناتو» را در پی خرید سامانه دفاع موشکی پیشرفته از روسیه در سال ۲۰۱۹، به حالت تعلیق درآورد.
در واکنش به این تحول رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه جمعه ۱۸ شهریور تاکید کرد که اگر آمریکا به تعهد خود مبنی بر تحویل جنگندههای اف-۱۶ به آنکارا عمل نکند، ممکن است کشورش به کشورهایی نظیر روسیه روی آورد.
واشینگتن در سال ۲۰۱۹ برنامه خرید و مشارکت آنکارا در ساخت هواپیماهای جنگی اف ۱۶ برای تقویت قدرت دفاعی کشورهای ناتو را به حالت تعلیق درآورده بود.
تصمیم آمریکا پس از آن اتخاذ شد که ترکیه یک سامانه دفاع موشکی پیشرفته را در سال ۲۰۱۹ از روسیه خریداری کرد.
اما با بهبود روابط ایالات متحده و ترکیه در پاسخ به حمله روسیه به اوکراین، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در ژوئن به اردوغان گفت که از فروش جنگندههای F-16 به آنکارا حمایت خواهد کرد.
این موضوع با توجه به نگرانیهای برجستهترین قانونگذاران آمریکایی درباره رویکردهای سیاسی ترکیه در قبال دشمن سنتی خود یونان، حمایت کنگره را به همراه نداشت.
در همین اردوغان پس از نماز جمعه به خبرنگاران گفته: «آمریکا تنها کشور فروشنده هواپیماهای جنگی در جهان نیست، بلکه بریتانیا، فرانسه و روسیه نیز آنها را میفروشند».
او گفت: «جنگندهها از جاهای دیگر قابل خرید هستند و برخی کشورها در این رابطه به ما پیام میفرستند».
اردوغان در آستانه دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در جریان نشست منطقهای که هفته آینده به میزبانی ازبکستان برگزار میشود، مجموعهای از اظهارات مثبت را در قبال روسیه بیان کرده است.
او گفت که غرب با ارسال تسلیحات به اوکراین باعث تحریک بیشتر روسیه میشود.
اردوغان دلیل بحران انرژی اروپا را تحریمهای اتحادیه اروپا علیه مسکو دانست.
روابط راهبردی آنکارا با واشنگتن طی سالها بهدلیل پروندههای متعدد، از قبل وضعیت حقوق بشر در ترکیه تا همکاری آمریکا با یک گروه کُرد در شمال سوریه که اردوغان آن را «تروریستی» میداند، تیره شده است.
اردوغان پیشتر تصریح کرده بود که اگر فرصت فراهم شود در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با بایدن دیدار و موضوع حمایت نظامی آمریکا از کُردها را مطرح خواهد کرد.
- 17
- 4