رهبر سوریه در پاسخ به سوالی درباره به رسمیت شناختن مرزهای جدید روسیه گفت: البته. من میگویم این سرزمینهای روسیه است و حتی اگر جنگ هم اتفاق نمیافتد، از نظر تاریخی این سرزمینها متعلق به روسیه هستند.
اسد یادآور شد که سوریه این مناطق را حتی قبل از پیوستن آنها به روسیه به رسمیت شناخت.
رئیس جمهور سوریه گفت: "این موضوع از ابتدا برای ما روشن است و ما در موضع خود تزلزل نخواهیم کرد. موضع سوریه روشن و در عین حال قاطع است، ما به این موضوع نه تنها به خاطر دوستی با روسیه بلکه همچنین به این دلیل که این مناطق سرزمین روسیه است، اعتقاد داریم."
این موضع به گفته رئیس جمهور سوریه مبتنی بر واقعیتهای تاریخی است.
اسد گفت: "آنها را احتمالاً حدود ۱۰۰ سال پیش فکر میکنم در زمان (ولادیمیر) لنین به اوکراین واگذار کردند. در آنها شهروندان روسیه زندگی میکنند و حقایق در این مناطق نشان میدهد که این سرزمین روسیه است. ما به این موضع متقاعد شده ایم".
۲۷ سپتامبر سال گذشته در جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک و همچنین در استانهای خرسون و زاپروژیا همه پرسی برگزار شد. بر اساس نتایج پردازش ۱۰۰ درصد آرا در جمهوری خلق دونتسک، ۹۹.۲۳ درصد، در جمهوری خلق لوهانسک ۹۸.۴۲ درصد د، در استان خرسون ۸۷.۰۵ درصد و در استان زاپروژیا ۹۳.۱۱ درصد به پیوستن به روسیه رای داده اند. روز ۳۰ سپتامبر، ولادیمیر پوتین پس از نتایج این همه پرسیها در کرملین سخنرانی کرد و پس از آن توافق نامههایی را با سران مناطق نامبرده در مورد پذیرش آنها به روسیه امضا کرد.
بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، گسترش حضور نظامی روسیه در این جمهوری عربی را ایده خوبی خواند.
وی افزود: ما معتقدیم که اگر روسیه تمایل به گسترش پایگاهها یا افزایش تعداد آنها داشته باشد، این یک موضوع فنی یا لجستیکی است. اگر چنین تمایلی وجود داشته باشد، ما معتقدیم که گسترش حضور روسیه در سوریه خوب است و به این ایده کمک خواهد کرد".
به گفته رئیس جمهور سوریه، روز قبل، طرفهای روسی و سوری در سطح وزرای دفاع درباره مسائل مربوط به همکاری نظامی گفتگو کردند، اما موضوع پایگاهها به طور مشخص مطرح نشد.
رهبر سوریه گفت: "معمولاً ما اعلام نمیکنیم که چه نوع همکاری بین ما و روسیه انجام میشود. زیرا این یک موضوع نظامی است که همیشه نوعی پنهان کاری دارد. این طبیعی است. "
به گفته اسد، دو طرف دیدگاه مشترکی در مورد موضوع پایگاهها در دو بعد سیاسی و نظامی دارند. رئیس جمهور گفت: ما از نظر نظامی در این مورد بحث نکردیم.
رهبر سوریه در عین حال ابراز اطمینان کرد که حضور نظامی روسیه نباید موقتی باشد و تنها به مبارزه با تروریسم محدود شود. وی تاکید کرد: ما در مورد توازن بین المللی صحبت میکنیم و حضور روسیه در سوریه به عنوان کشوری در دریای مدیترانه از نظر توازن قدرت در جهان اهمیت دارد.
درماه آگوست ۲۰۱۵، مسکو و دمشق توافقنامهای را درباره استقرار نامحدود یک گروه هوایی از نیروهای مسلح روسیه در سوریه امضا کردند. این گروه در فرودگاه حمیمیم (استان لاذقیه) مستقر شده است که به همراه زیرساختها و قلمرو مورد نیاز آن با توافق طرفین به صورت رایگان در اختیار روسیه قرار میگیرد.
علاوه بر این، در سال ۲۰۱۷، مسکو و دمشق توافق نامهای را برای استقرار یک مرکز لجستیکی روسیه برای نیروی دریایی در طرطوس به مدت ۴۹ سال امضا کردند. پیش بینی میشود که ۱۱ کشتی جنگی روسیه از جمله کشتیهای هستهای میتوانند بطور همزمان در بندر طرطوس حضور داشته باشند. این قرارداد میتواند به طور اتوماتیک برای دورههای ۲۵ ساله تمدید شود.
- 9
- 3