دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۰:۵۳ - ۱۰ فروردین ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۱۰۶۸۱
بین الملل

رای مثبت سنای آمریکا به لغو مجوزهای ریاست جمهوری درباره جنگ عراق

مجلس سنای آمریکا,رای مثبت سنای آمریکا به لغو مجوزهای ریاست جمهوری درباره جنگ عراق
سنای آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی لایحه‌ای را برای لغو مجوز های سالهای ۱۹۹۱ و ۲۰۰۲ به ریاست جمهوری این کشور، برای استفاده از نیروی نظامی علیه عراق تصویب کرد.

به گزارش ایرنا، این لایحه قبل از تصویب نهایی توسط جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا به مجلس نمایندگان ارسال خواهد شد.

این لایحه با ۶۶ رای موافق در مقابل ۳۰ رای مخالف تصویب شد و ۴۶ قانونگذار از هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه از آن حمایت کردند.

مجوز استفاده از نیروی نظامی در سال ۱۹۹۱ به آمریکا اجازه دخالت در جنگ خلیج فارس را داد و مجوز استفاده از نیروی نظامی در سال ۲۰۰۲ از حمله به عراق برای سرنگونی دولت صدام حسین حمایت کرد.

کاخ سفید در اوایل این ماه اعلام کرده بود که دولت بایدن از لغو این دو مجوزحمایت می کند.

کاخ سفید گفت: این لایحه تعهد دولت آمریکا به ادامه روابط قوی و جامع با شرکای عراقی بدون تأثیرگذاری بر عملیات نظامی کنونی را افزایش می دهد.

کنگره آمریکا بر پیامدهای تصمیم خود برای موافقت با جنگ عراق در اکتبر ۲۰۰۲ متمرکز است. آمریکا و متحدانش یک ماه بعد یعنی در مارس ۲۰۰۲ به عراق حمله کردند و آن را اشغال کردند. اکنون که در ماه مارس قرار داریم، ۲۰ سال از آغاز این جنگ می گذرد.

سنا به پایان رسمی جنگ عراق و تاکید مجدد بر قدرت کنگره چشم دوخته است. کنگره هیچ اعلان جنگی به عراق نداد، اگرچه قانون اساسی در ماده اول خود این اختیار را به آن داده بود. کنگره آمریکا از سال ۱۹۴۲ تاکنون به کشوری اعلان جنگ نکرده و هیچ رئیس جمهوری نیز از کنگره چنین درخواستی نکرده است. با این حال آمریکا جنگ های طولانی و خونینی را در کره، ویتنام، افغانستان و عراق به راه انداخته است.

کنگره آمریکا با لغو مجوز سال ۲۰۰۲ خود برای جنگ در عراق، امیدوار است که کنترل بیشتری بر تصمیمات جنگی قوه مجریه اعمال کند. این هدف بسیاری از قانون گذاران آمریکایی در کنگره است.

یکی از حامیان اصلی لغو این اختیار جنگ عراق، تیم کین یک دموکرات اهل ویرجینیا است. او می گوید مجوز سال ۲۰۰۲ برای جنگ عراق و مجوز دیگری که در سال ۱۹۹۱ قبل از جنگ خلیج فارس به جورج دبلیو بوش اعطا شد "دیگر ضروری نیست، هیچ هدف عملیاتی ندارد و خطر سوء استفاده احتمالی را در پی دارد. "

کنگره آمریکا تلاش کرده است تا در برابر روسای جمهور در دوره های قبلی برای کاهش اختیارات آغاز جنگ آنها بایستد و در این مبارزه میان شاخه های مختلف حکومتی آمریکا اسناد اولیه و بنیادی این کشور مطرح شده است. اما کنگره در این مبارزه به دلیل رویدادهای طولانی مدت ضعیف شده است.

کنگره اغلب در اعطای آزادی عمل اجرایی به دولت های آمریکا برای حملات نظامی شریک بوده است و این سابقه به زمان حملات توماس جفرسون علیه دزدان دریایی در دریای مدیترانه در اوایل دهه قرن ۱۸ باز می گردد.

اما گسترش اختیارات جنگ آفرینی روسای جمهور آمریکا به معنای واقعی آن پس از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ و حملات به برج های مرکز تجارت جهانی و پنتاگون رخ داد.

بیش از نیم قرن از لغو لایحه مشابه در مورد ویتنام توسط کنگره می گذرد. این قطعنامه خلیج تونکین در سال ۱۹۶۴ بود که به لیندون جانسون رئیس جمهور وقت آمریکا اجازه داد تا در ویتنام وارد جنگ شود. آن جنگ در نهایت به کشته شدن بیش از ۵۵ هزار آمریکایی و چندین برابر ویتنامی شد و کل منطقه را بی ثبات کرد.

به گزارش ایرنا از رادیوی ملی آمریکا، قطعنامه تونکین به نام خلیجی در سواحل ویتنام است که آمریکا ادعا کرده بود قایق‌های مجهز به اژدر در این خلیج به کشتی‌های جنگی این کشور حمله کرده اند. جانسون کنگره را متقاعد کرد که افتخار ملی آمریکا در خطر است و ویتنام کلید توقف پیشروی کمونیسم جهانی است. کنگره قطعنامه‌ای را تصویب کرد و به رییس جمهور وقت آمریکا اجازه داد «تمام اقدامات لازم» را برای حفاظت از منافع آمریکا در ویتنام انجام دهد. مجلس نمایندگان به اتفاق آرا به به این قطعنامه رای داد و تنها دو نماینده مجلس سنا با آن مخالفت کردند.

در سال ۱۹۷۰، رای سنا برای لغو این قطعنامه ۸۱ بر ۱۰ بود. در سال ۱۹۶۴، جانسون از اختیارات قطعنامه تونکین و حمایت عمومی خود برخوردار بود (او در نوامبر همان سال با ۶۰ درصد آرای مردم، وارد کاخ سفید شد.) در نتیجه جنگ در ویتنام تشدید شد و نیم میلیون پرسنل آمریکایی وارد ویتنام شدند. درخواست برای سربازان آمریکایی افزایش یافت، اعتراضات گسترش یافت و حمایت مردم از کنگره آمریکا کاهش یافت.

اگرچه جنگ جانسون در ویتنام در ابتدا محبوب بود، اما این جنگ به یک فاجعه تبدیل شد به گونه ای که او نامزدی خود را برای دومین دوره ریاست جمهوری در سال ۱۹۶۸ لغو کرد.

دو سال بعد، ریچارد نیکسون، جانشین جمهوری‌خواه جانسون، تلاش کرد تا جنگ آمریکا در ویتنام را به پایان رساند و نمی‌خواست از قطعنامه تونکین دفاع کند. رهبران هر دو حزب در کنگره آماده بودند که موضوع جنگ ویتنام و قطعنامه آن را کنار بگذارند و نظارت بیشتری بر جنگ‌ افروزی روسای جمهوری آمریکا داشته باشند.

تلاش‌هایی در این راستا در سال‌های پس از آن انجام شد، از جمله تصویب قطعنامه قدرت‌های جنگی در سال ۱۹۷۳. اما روسای جمهور آمریکا همچنان در دهه های بعد راه هایی برای دور زدن کنگره به‌ویژه پس از تجربه ۱۱ سپتامبر، پیدا کردند.

  • 19
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش