دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۰:۱۱ - ۰۳ تير ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۴۰۱۵۵
بین الملل

تبیین راهبردهای مشترک آمریکا و هند، در سفر سه روزه مودی به واشنگتن؛

ملاقات پر سر و صدا برای حاشیه‌نشینی چین

جو بایدن و مودی,دیدار رئیس جمهور آمریکا و نخست وزیر هند
خروجی سفر سه روزه نارندا مودی به واشنگتن و دیدار وی با جو بایدن نشان می‌دهد که نگاه ایالات متحده به هند فراتر از حزب دموکرات و جمهوریخواه است و واشنگتن به دنبال تقویت دهلی برای تقابل با چین است.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: سفر سه روزه نارندا مودی، نخست‌وزیر هند به ایالات متحده و دیدار وی با بایدن و صرف شام در کاخ‌سفید شاید برای بسیاری از رسانه‌ها چندان اهمیت نداشته باشد و صرفاً چند خبر از دیدار این دو با یکدیگر منتشر کنند، اما باید توجه داشت که این سفر در نظام بین‌الملل از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ زیرا جهانِ امروز دیگر همانند یک یا دو دهه پیش و حتی همانند دوران پس از فروپاشی شوروی نیست، بلکه کشورهای زیادی در این میان با میل یا مخالفت آمریکا رشد کردند و حالا به یک قطب مطرح تبدیل شده‌اند که چین یکی از آنها به شمار می‌رود. ایالات متحده بر خلاف تفکری که در دهه ۹۰ میلادی و پس از سقوط کمونیسم در جهان داشت، حالا به این واقعیت پی برده که اساساً چیزی به نام نظام تک قطبی در قرن بیست و یکم وجود ندارد، بلکه یک چند قطبی به وجود آمده و هر روز هم عرصه برای رقابت در این حوزه گسترده‌تر و خطرناک‌تر می‌شود. واشنگتن به این جمع‌بندی رسیده که چین در شرایط فعلی یک تهدید اصلی و بالفعل محسوب می‌شود، اما تا چند سال پیش این نظر را نداشت. این بدان معنی نیست که اساساً ایالات متحده به صورت کلی نمی‌دانسته چه اتفاقی در حال رخ دادن است، بلکه واشنگتن از دهه‌ها قبل تحرکات پکن را زیر نظر داشته و در دوران بوش پسر و حتی قبل‌تر از آن چین را یک تهدید علنی و مهم قلمداد کرده بود ولی حالا وضعیت تا حد زیادی فرق می‌کند. بدون شک بدهی‌های آمریکا در آن روزها با امروز تفاوت دارد و از سوی دیگر در وضعیت رقبا و دوستان واشنگتن هم تفاوت‌هایی ملاحظه می‌شود. به عنوان مثال امروز روسیه با سناریوی ایالات متحده درگیر جنگ اوکراین است و از سوی دیگر دولت‌های اروپایی هم به دلیل شراکت و هم‌پیمانی دیرینه با واشنگتن در حال همکاری با این کشور علیه مسکو در پرونده اوکراین هستند که البته بسیاری از اروپایی‌ها از این وضعیت خشنود نیستند. اما در مورد چین هم این تفاوت‌ها دیده می‌شود؛ چراکه پکن به هیچ وجه قابل قیاس با گذشته نیست و تمام توان خود را گذاشته تا بتواند حدود دو دهه و نیم دیگر حداقل خود را به عنوان قدرت منطقه‌ای به دنیا معرفی کند. همین موضوع حالا باعث شده تا ایالات متحده به عنوان رهبر ناتو و گرداننده سازمان ملل متحد به این استراتژی واکنش نشان دهد و درصدد برآید هر چه زودتر رشد چین را با خلل جدی روبرو کند. به همین دلیل می‌بینیم که واشنگتن در حال سرمایه‌گذاری روی کشورهای در حال توسعه است که عده‌ای آنها را قدرت نوظهور و برخی دیگر شرکای درجه دوم واشنگتن می‌نامند. این کشورها را می‌توان اعم از هند، استرالیا، ژاپن، کانادا و کره‌جنوبی دانست که البته برزیل هم با کمی ارفاق می‌تواند در این زمره قرار بگیرد.

تقویت دهلی علیه پکن

در میان کشورهایی که نام برده شد، هند برای ایالات متحده ارزش دوچندانی دارد و دلیل آن همسایه بودن دهلی با چین است. حدود یکسال قبل از آنکه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ شروع شود، دونالد ترامپ در فوریه ۲۰۲۰ به هند سفر کرد و در بدو ورود ۱۱۰ هزار نفر به علاوه نارندا مودی از وی استقبال کردند. در همان‌ هنگام چینی‌ها نگران اقدامات ترامپ در دهلی بودند اما به هر ترتیب چندین و چند قرارداد تسلیحاتی و تجاری میان دو طرف منعقد شد و از سوی دیگر بحث سرمایه‌گذاری‌های ایالات متحده در هند مطرح شد. از آن روز سه سال گذشته است و حالا خروجی سفر سه روزه نارندا مودی به واشنگتن و دیدار وی با جو بایدن نشان می‌دهد که نگاه ایالات متحده به هند فراتر از حزب دموکرات و جمهوریخواه است. واشنگتن هند را شریک اصلی خود در شبه قاره می‌داند و در کنار آن ژاپن و استرالیا را هم تقویت می‌کند که در نهایت چین را به حاشیه براند. نکته اینجاست که هند همانند چین قدرت اتمی به حساب می‌آید اما از حیث عنصر جمعیت، این دهلی است که گوی سبقت را از پکن ربوده است. در مساله توسعه و زیرشاخه‌های مربوط به آن، عنصر جمعیت یکی از مهمترین موضوعات به شمار می‌رود و چین هم با تکیه بر این موضوع توانست خود را در این عرصه مطرح کند. حالا ایالات متحده، هند را که در همسایگی چین قرار دارد و درگیری‌های مرزی با یکدیگر دارند مورد حمایت گسترده خود قرار داده تا با استفاده از همان عنصر جمعیت و سرمایه‌گذاری‌های متنوع، سرعت توسعه دهلی را افزایش دهد. مودی در حاشیه سفر خود با ایلان ماسک، مدیر اجرایی تسلا دیدار کرد و ماسک اعلام کرد که به دنبال سرمایه‌گذاری کلان در هند است که نشان می‌دهد دهلی برای صاحبان صنایع جذابیت پیدا کرده است. این جذابیت برآمده از سیاست ایالات متحده است و حالا تا جایی گسترده شده که بایدن در دیدار با نخست‌وزیر هند به انعقاد توافق‌های مهم و استراتژیک اشاره کرد. واقعیت این است که واشنگتن می‌خواهد هند را به عنوان یک وزنه تعادل استراتژیک در برابر چین داشته باشد و به این دلیل دهلی را شریک مهمی برای خود تلقی می‌کند و در مقابل هند هم به عنوان پرجمعیت‌ترین کشور جهان به دنبال افزایش نفوذ خود در صحنه جهانی است. مقامات ارشد دولت بایدن به رویترز گفته‌اند توافقات گسترده‌ای که قرار است در خصوص مسائل متعدد نظیر مواد معدنی حیاتی، فناوری، همکاری‌های فضایی، دفاعی و فروش اعلام شود، عصر جدیدی را در روابط هند و آمریکا  ایجاد خواهد کرد. گفته شده که برخی از این معاملات با هدف تنوع بخشیدن به زنجیره تامین جهت کاهش وابستگی به چین است. از سوی دیگر آمریکا با تقویت روابط دفاعی خود با کشورهایی نظیر هند و استرالیا به دنبال مقابله با افزایش نفوذ چین در منطقه هند - آرام است. نکته نهایی این است که هند تا به امروز به صورت واضح در مورد جنگ اوکراین موضع نگرفته و عملاً در این پرونده اعلام بی‌طرفی کرده که آمریکا هم از این موضوع ناراضی است؛ اما مودی در سخنرانی کنگره آمریکا صریحا به این نکته اشاره کرد که درگیری در اوکراین، جنگ را به اروپا بازگرداند. این موضع شاید خنثی باشد اما به نظر می‌آید که دهلی از همین حالا به دنبال چرخش از روسیه به سمت واشنگتن در مسائل نظامی و تسلیحاتی است.

فرشاد گلزاری

  • 15
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش