
کره شمالی صبح روز گذشته دست به یک آزمایش موشکی زد و یک موشک بالستیک را به سوی دریای ژاپن پرتاب کرد؛ آزمایشی که به گفته کره جنوبی اولین تلاش پیونگیانگ برای آزمایش استراتژی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در قبال این کشور منزوی بود.
آنطور که مقامات نظامی کره جنوبی گفتهاند، این موشک که احتمالا نسخه اصلاحشده موشک میانبرد «موسادان» کره شمالی است، در ساعت ٧:٥٥ صبح به وقت محلی، از شهری در نزدیکی مرز شمال غربی کره شمالی با چین پرتاب شده و پیش از افتادن به دریا حدود ٣١٠ مایل (٥٠٠ کیلومتر) را طی کرده است. آمریکا هم پرتاب این موشک را تأيید کرده و «ستاد فرماندهی راهبردی» ارتش آن کشور میگوید موشک آزمایششده یا از نوع میانبرد یا «آیآربیام» -بین میانبرد و قارهپیما- بوده است.
بااینحال، اینها همه حدس و گمان است و نوع موشکی که صبح روز گذشته پرتاب شد هنوز دقیقا مشخص نشده و مقامهای سه کشور آمریکا، ژاپن و كره جنوبي در حال تحقیق درباره آن هستند. خبرگزاری دولتی كره جنوبي، یونهاپ، به نقل از یک مقام نظامی آن کشور گزارش داده بود درحالحاضر برآوردها نشان میدهد این موشک حدود ۵۰۰ کیلومتر را طی کرده است.
این برد، به مراتب کمتر از مسافتی است که از آزمایش موفقیتآمیز یک موشک موسادان، انتظار میرود. انتظار میرود موشک موسادان، در صورت موفقیت کامل، تا سه هزار کیلومتر برد داشته باشد.
کره جنوبی با محکومکردن این آزمایش موشکی، آن را نقض یک سری قطعنامههای شورایامنیت سازمانملل متحد عنوان کرده که براساس آنها پیونگیانگ از توسعه یا آزمایش موشکهای بالستیک و فناوری سلاحهای هستهای منع شده است.
به باور سئول، کره شمالی میخواهد با آزمایش موشکی تنشها را فزایش دهد و از آن به عنوان اهرم فشاری در برخورد با دولت دونالد ترامپ استفاده کند. این نخستین آزمایش موشکی کره شمالی از زمان آغاز ریاستجمهوری دونالد ترامپ است که در حالی صورت گرفت که ترامپ میزبان شینزوآبه، نخستوزیر ژاپن بود، اما مشخص نیست آیا این آزمایش را میتوان پیامی سیاسی به شمار آورد یا خیر.
ترامپ و آبه در واکنش به این آزمایش موشکی بهسرعت به طور مشترک در کنفرانسی خبری حاضر شدند. نخستوزیر ژاپن در این کنفرانس خبری آزمایش موشکی کره شمالی را «کاملا غیرقابل تحمل» خواند و از پیونگیانگ خواست از قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل پیروی کند. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا هم صددرصد از ژاپن حمایت کرد. در خلال این کنفرانس مطبوعاتی مشترک با ترامپ، شینزو آبه گفت رئیسجمهور آمریکا همچنین بر «تقویت اتحاد بین دو کشور» تأکید کرده است.
یکی از مقامهای آمریکایی که به شرط ناشناسماندن با گاردین گفتوگو کرده، گفت: «دولت ترامپ از زمان آغاز به کار انتظار این حرکت «تحریکآمیز» دولت کره شمالی را داشته و طیف گستردهای از گزینهها را در نظر گرفته تا با اجتناب از تنش این مسئله را حل کند».
سرهنگ ماترین اودانل، از فرماندهی استراتژیک ایالاتمتحده گفت نیروهای ارتش ایالات متحده در برابر تحریکات کره شمالی هشیار میمانند و برای حفظ امنیت جمهوریهای متحد خود با ژاپن و كره جنوبي همکاری خواهد کرد.
ادامه آزمایشهای موشکی کره شمالی در یک سال گذشته، موجب نگرانی كره جنوبي، ژاپن و آمریکا شده است.کره شمالی در یک سال گذشته، بارها آزمایشهای موشکی انجام داده که با مخالفت آمریکا و متحدانش در شرق آسیا روبهرو شده و شورای امنیت سازمان ملل متحد هم پیونگیانگ را به همین علت با تحریمهای جدیدی روبهرو کرده است.کیم جونگ اون، رهبر جوان کره شمالی، ماه گذشته ادعا کرده بود کشورش به فناوری تولید موشکهای قارهپیما با قابلیت حمل کلاهک هستهای بسیار نزدیک شده است.
آزمایش تازه کره شمالی که نوع موشک بالستیک بهکارگرفته در آن «ناشناخته» گزارش شده است، در حالی صورت میگیرد که هفته گذشته، ژنرال جیمز متیس، وزیر دفاع جدید آمریکا، در جریان سفری که به کره جنوبی داشت تهدید کرد استفاده کره شمالی از سلاحهای اتمی با «واکنشی سهمگین و مؤثر» روبهرو خواهد شد. وزیر دفاع آمریکا همچنین وعده داد تجهیزات سپرموشکی در اختیار كره جنوبي بگذارد.
همزمان کارشناسان در رسانههای آمریکایی نوع موشک بالستیک آزمایششده را «میانبرد» شناسایی کردهاند که توانایی رسیدن به خاک آمریکا را ندارد.
پیونگیانگ در سال گذشته میلادی، پنج آزمایش هستهای انجام داد و بارها مدعی شد به فناوری ساخت موشکهای قارهپیما دست یافته که به این کشور اجازه میدهد حتی خاک آمریکا را هدف قرار دهد.
با وجود این، کارشناسان سلاحهای هستهای و موشکی در غرب، نسبت به توانایی کره شمالی در این زمینه، ابراز تردید کردهاند. موفقیت احتمالی پیونگیانگ در پرتاب موشکی بالستیک که قادر باشد به نقاطی از خاک آمریکا برسد، از آنجاییکه کره شمالی صاحب جنگافزار هستهای است، تهدید تازهای به شمار خواهد رفت.
تحلیلگران درباره اینکه پیونگیانگ تا تحقق جاهطلبیهای کامل هستهای خود چقدر فاصله دارد، اختلاف نظر دارند، اما همگی اتفاق نظر دارند که کیم جونگ اون پس از مرگ پدرش در دسامبر سال ٢٠١١ و قدرتگرفتن، گامهای بلندی در این مسیر برداشته است.
- 16
- 1