به گزارش ایسنا به نقل از شبکه خبری بی بی سی عربی، براساس این اسناد انگلیسیها سعی کردند جایگاه حسنی مبارک، دیکتاتور سابق مصر را به عنوان معاون رئیسجمهور این کشور حفظ کنند تا بتواند بعدا به جای انور سادات، رئیسجمهور فقید مصر روی کار آید و به این ترتیب انگلیس به معاملات تسلیحاتی با مصر دست یابد.
براساس این اسناد، ارزیابی انگلیس از مبارک این بود، زمانی که او رئیسجمهور شد صادق بوده و از این پست به نفع آنها استفاده میکند.
براساس این اسناد، انگلیس بعد از اینکه مبارک ۱۶ آوریل ۱۹۷۵ پست معاونت رئیسجمهوری را در دست گرفت، توجه خود را به وی بیشتر کرد.
مبارک ۱۴ اکتبر ۱۹۸۱ بعد از یک هفته از ترور انور سادات، رئیسجمهور مصر شد.
به گزارش بی بی سی، به رغم اینکه مبارک تأثیر مستقیمی بر سیاست معاملات سلاح نیروی هوایی مصر نداشت، اما تأثیر بسیار زیادی بر سلاح نیروی هوایی مصر داشت و ارتباطش را با همکاران سابقش در بخش نظامی حفظ میکرد.
براساس اسناد بی بی سی، رابطه مبارک با ارتش مصر به اعتبار اینکه وی در جنگ اکتبر ۱۹۷۳ فرمانده سابق نیروهای هوایی بوده، دلیل اصلی توجه به وی بوده است.
در این سند دلایل دعوت رسمی دولت انگلیس از مبارک برای حضور در نمایشگاه صنایع هوایی زمانی که معاون رئیسجمهور بوده، مطرح شده است.
وزارت خارجه انگلیس در آن زمان در پیامی اعلام کرده بود که سفر مبارک دو هدف دارد. یکی اینکه وی بتواند از نمایشگاه صنایع هوایی بازدید کند و دوم اینکه فرصتی برای نزدیک شدن بیشتر به وی فراهم شود. شایعات قوی درباره رئیسجمهور شدن وی بعد از انور سادات وجود دارد و ما باید به وی کاملا توجه کنیم.
میگویند، مبارک به اسکواش علاقه داشته اما اسناد انگلیسی نشان میدهند که وی به فیلمهای جنگی علاقه بیشتری داشته است.
وی در پایان مصاحبهای که با ژانویه ۱۹۸۳ روزنامه گاردین داشته، میگوید فیلم جنگی دوست دارد و فیلمهای جنگ انگلیس و آمریکا را میبیند.
تنها چهار ماه بعد از اینکه مبارک پست ریاستجمهوری را در اختیار گرفت به انگلیس سفر کرد.
مارگارت تاچر، نخستوزیر وقت انگلیس خواهان اطلاعات اضافی درباره وی شد.
تاچر براساس گزارشی که سفارت انگلیس در قاهره تهیه کرده بود، موضوع معاملات تسلیحاتی را مطرح کرد.
در این گزارش آمده است که زمینههای اصلی که میتوان از سفر مبارک برای تحقق آن استفاده کرد، این موارد هستند: "دریایی، دفاع هوایی، تانک، توپخانه، کنترل و سیطره و ارتباطات".
حسنی مبارک کیست؟
محمد حسنی سید مبارک (به عربی: مُحَمَّد حُسنی سید مُبارَک) (زاده ۴ مه ۱۹۲۸) چهارمین رئیس جمهوری جمهوری عربی مصر بود.
اعتراضات به ۳۰ سال زمامداری مبارک
در پی هفده روز اعتراضات سراسری در مصر، که عمدتاً در میدان التحریر قاهره برپا شد در تاریخ ۱۰ فوریه ۲۰۱۱ گزارشهای متعدد حکایت از استعفای قریبالوقوع او داشت. اما در یک سخنرانی تلویزیونی، اعلام کرد در سمت خود باقی خواهد ماند تا شرایط را برای انتقال صلحآمیز قدرت آماده کند و همچنین اصلاح ۶ اصل قانون اساسی و ابطال یک اصل آن را اعلام کرد.در تاریخ ۱۱ فوریه ۲۰۱۱ میلادی، یک روز پس از این مصاحبه، با بیانهای که از طرف معاونش عمر سلمیان منتشر شد، در هجدهمین روز اعتراض عمومی مردم مصر با اشاره به شرایط دشوار کشورش، از ریاست جمهوری استعفا و قدرت را به ارتش واگذار کرد.
استعفا
حسنی مبارک در تاریخ ۱۱ فوریه ۲۰۱۱ (۲۲ بهمن ۱۳۸۹) از ریاستجمهوری مصر استعفا داد. حکومت را به «شورای عالی نیروهای مسلح مصر» به ریاست بزرگ ارتشبد محمدحسین طنطاوی واگذار کرد و به شرمالشیخ در شبهجزیره سینا رفت.
در تاریخ ۲۸ فوریه ۲۰۱۱ میلادی، دادستان عمومی مصر، حُسنی مبارک، رئیسجمهور پیشین مصر و خانواده او را ممنوعالخروج و اموال و داراییهای او و خانوادهاش را توقیف کرد.
محاکمه و تبرئه حسنی مبارک
اولین محاکم
در تاریخ ۳ اوت ۲۰۱۱ میلادی (۱۲ مرداد ۱۳۹۰) اولین جلسه دادگاه وی و دو تن از فرزندانش در دادگاهی که در یک مرکز آموزش پلیس ایجاد شده بود، برگزار شد.
حسنی مبارک در حالی که روی برانکارد قرار داشت بوسیله آمبولانس به قفسی داخل دادگاه منتقل شد. قبل از شروع دادگاه عدهای از موافقان و مخالفان وی بشدت با هم درگیر شدند.
در دادگاه نزدیک به ۶۰۰ نفر حضور داشتند که از خانوادههای قربانیان اعتراضات بودند. اتهام آنها کشتار معترضان و فساد مالی بود که هم خود و هم پسرانش آن را رد کردند.
دومین محاکمه
دومین جلسه رسیدگی به اتهامات مبارک و دو پسرش اعلاء و جمال در تاریخ ۱۵ اوت ۲۰۱۱ در حالی برگزار شد که باز هم وی در همان حالت روی برانکارد و در قفس دادگاه را سپری کرد.
اتهاماتی که در این جلسه مطرح شد مربوط به فساد مالی و دریافت رشوه بابت امضا قرارداد فروش نفت به اسرائیل بود که مبارک این اتهامات را نپذیرفت.
قاضی از زیاد بودن وکلا گلایه کرد و همچنین دستور داد از این پس جلسات دادگاه از تلویزیون پخش زنده نشود. دلیل این کار سهولت در امر برگزاری دادگاه ذکر شدهاست.
سومین محاکمه
در روز ۲ ژوئن ۲۰۱۲ و در آخرین محاکمه وی، قاضی او را به دلیل کشتار مردم به حبس ابد محکوم کرد. حبیب العادلی، وزیر کشور پیشین مصر، نیز به اتهام مشابهی به حبس ابد محکوم شد. این در حالی است که پسران او از اتهام فساد تبرئه شدند. گفته میشود که حسنی مبارک در حین انتقال به دادگاه گریه کرده و در برابر خروج از هلیکوپتر مقاومت نشان دادهاست.
تبرئه و صدور حکم آزادی
اتهامات حسنی مبارک و همراهانش در پروندهای قطور با بیش از ۵۰ هزار صفحه به رشته تحریر درآمد و مهمترین اتهامات وارده به مبارک را میتوان در جنایت قتل عمد، کشتار تظاهراتکنندگان مصری، زیر گرفتن عمدی تظاهراتکنندگان با هدف کشتن آنها، ایجاد رعب و وحشت در میان تظاهراتکنندگان، واداشتن آنها به چشم پوشی از خواستههای خویش، حمایت از مقامات و مسئولان رژیم و باقی ماندن بر مسند قدرت خلاصه کرد که رهاورد تمام اتهامات فوق افزایش تعداد کشتهها و مجروحان از میان انقلابیون بود و فساد مالی ملاحظه کرد. در ژانویه ۲۰۱۳ داده تجدید نظر مصر همه احکام صادر شده در پرونده مبارک را باطل اعلام و دستور محاکمه مجدد همه متهمان را صادر کرد. در آوریل سال ۲۰۱۳ دادستان کل مصر دستور بازداشت پانزده روزه مبارک در پرونده فساد مالی مربوط به کاخهای ریاست جمهوری را صادر کرد. چند روز پیش دادگاهی در قاهره حکم آزادی مبارک را در پرونده قصرهای ریاست جمهوری صادر کرد و حکم بازداشت او در پرونده فساد دیگری معروف به هدایای اهرام را صادر کرد که این پرونده آخرین پرونده فساد مالی مبارک بود که با صدور حکم تبرئه وی در ۲۱ آگوست ۲۰۱۳، روز بعد مبارک آزاد گردید.
حسنی مبارک، روز پنجشنبه ۵ آذر ۱۳۹۴ (۲۶ نوامبر ۲۰۱۵) سکته قلبی کرد و در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان بستری شد.
در ۲۳ آذر ۱۳۹۴، تیم معالج مبارک اعلام کرد که حال حسنی مبارک بسیار وخیم است.
در ۲ مارس ۲۰۱۷. دادگاه رسیدگی مصر پرونده حسنی مبارک را از اتهام کشتار معترضان تبرئه کرد. سرانجام در ۲۲ مارچ ۲۰۱۷، مبارک از زندان (بیمارستان ارتش) آزاد شد
- 15
- 2