دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۱۸:۴۲ - ۱۰ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۲۷۷۹
بین الملل

نظر فرید زکریا درباره جهان بدون نفوذ امریکا:

زوال نفوذ ایالات متحده بزرگترین داستان قرن ماست / دولت فعلی امریکا تصمیم گرفته که دستاوردهای بزرگ ایالات متحده را نابود کند

فرید زکریا,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل
فرید زکریا در مقاله اخیر خود با اشاره به تقویت جایگاه دیگر کشورها و به طور خاص چین در جهان امروز و با اشاره به تصمیم دولت ترامپ برای پایان نفوذ جهانی ایالات متحده و توجه به امور داخلی این کشور معتقد است داستان عصر امروز ما «زوال نفوذ ایالات متحده» است.

اعتمادآنلاین، دنیل کانمن، برنده جایزه نوبل اقتصاد به دلیل تغییر شکل در فهم ما از انگیزه انسان، یکبار گفت: «هیچ کس تا بحال به خاطر یک «عدد» تصمیم نگرفته است. انسان‌ها به داستان نیاز دارند.» این مسئله همانقدر که در مورد افراد صادق است در مورد ملت‌ها نیز صدق می‌کند. کشورها همواره خودشان را داخل داستان بین‌المللی بزرگتری تعریف کرده اند. اما داستان امروز جهان چیست؟

 

 فرید زکریا، روزنامه‌نگار مطرح و از مجریان شبکه سی‌ان‌ان در مقاله اخیر خود که واشنگتن‌پست چاپ کرد، با نقد سیاست‌های امریکامحور و دفاعی دولت ترامپ نوشت: 

 

ده‌ها سال بزرگترین روایت غالب جنگ سرد بود. تقریباً هر کشور در چارچوب مناقشات نظامی، سیاسی و ایدئولوژیک موجود عمل یا عکس العمل خود را نشان می‌داد. سپس به سال ۱۹۸۹ و سقوط کمونیسم رسیدیم. تا ۲۰ سال بعد، باز کردن جهان – جهانی شدن – روایت غالب بود و کشورها تلاش می‌کردند تا به بازارهای تازه و داغ بدل شوند. کاپیتال دموکراسی غربی، با حمایت ایالات متحده به نظر اجتناب ناپذیر بود. حملات یازده سپتامبر ضربه تندی به این روایت بی‌خطر وارد کرد و تا مدتی، تروریسم اسلامی به نظر مسیر تاریخ را تغییر می‌داد. اما ثابت شد که تروریسم بسیار ضعیف، و نیرویی محدود به داستان بزرگ جهانی است. 

 

اما اکنون چه؟ به نظر من بزرگترین روند امروز زوال نفوذ امریکاست. نه زوال قدرت امریکا – این کشور به لحاظ اقتصادی و نظامی جایگاه خودش را حفظ خواهد کرد – اما زوال جذابیت و ظرفیت آن برای تغییر شکل دادن به جهان در حال سقوط است. به نظر می‌رسد که دولت فعلی تصمیم‌گرفته که دستاوردهای بزرگ ایالات متحده را نابود کند – همان کاری که با سازمان تجارت جهانی انجام می‌دهد – یا صرفاً مایل نبودن برای برنامه‌ریزی‌های جهانی. دونالد ترامپ طی حدود یک قرن اخیر، نخستین رئیس‌جمهوری خواهد بود که سال نخست ریاست‌جمهوری خویش را تمام می‌کند بدون آنکه یکی از رؤسای دولت‌های خارجی را به شام دولتی دعوت کرده باشد. 

 

فرسایش رهبری جهانی ایالات متحده در حال حاضر سبب می‌شود دیگر کشورها خودشان را [با وضعیت جدید] تطبیق دهند. 

 

ماه جاری، سیگمار گابریل وزیر امور خارجه آلمان اذعان داشت «مهمترین تغییرات جهان غرب ما، و در واقع کل جهان» ریشه در «عقب نشینی فعلی ایالات متحده ترامپ، از نقش [پیشین] آن به عنوان حافظ قابل اطمینان اثرگذاری چندجانبه غرب» دارد. وی در ادامه افزود که این تغییر «به گذار از نظم جهانی ... و خطر جنگ‌های تجاری، رقابت‌های تسلیحاتی و افزایش درگیری‌های نظامی شتاب می‌دهد.»

 

گابریل ادامه داد که وضعیت در اروپا تقریباً حیاتی است. او در ادامه گفت: از پایان جنگ دوم جهانی «اروپا، پروژه‌ای امریکایی و ذیل منافع مشخص ایالات متحده بود. با این حال، دولت فعلی ایالات متحده، اکنون اروپا را به شکلی کاملاً متفاوت می‌نگرد، و شرکای پیشین خود را رقیب و گاه در کمترین حالت دشمنان اقتصادی خود می‌داند.» او از اروپا خواست تا سرنوشتش را در دستان خویش بگیرد و خود را از سیاست خارجی ایالات متحده جدا کند. 

 

همچنین می‌توانید سخنرانی کریستیا فریلند، وزیر امور خارجه کانادا را در نظر بگیرید که از ایالات متحده به خاطر هفتاد سال نظارت بر نظام بین‌الملل تشکر کرد و به قوت اذعان داشت که، در دولت ترامپ، رهبری امریکا بر این نظام [بین‌الملل] به پایان خود رسیده است.

 

در همین حال، رئیس جمهور چین، شی جین‌پینگ ماه اکتبر در نوزدهمین کنگره حزب کمونیست و در سخنرانی خود این واقعیت‌های جدید را تأیید کرد. او در این سخنرانی گفت: «امروز چین جایگاه بین‌المللی بی‌سابقه‌ای یافته» و این کشور «مسیر جدیدی را برای دیگر کشورهای در حال توسعه برای رسیدن به مدرنیزاسیون ترسیم می‌کند»، شی گفت «عصر جدیدی .... که چین را به موضعیت محوری نزدیک‌تر می‌بیند و خدمات بزرگتری به انسان می‌کند». وی در سخنرانی‌های پیشین خود به قوت بیان داشت که چین به ضامن نظم تجارت جهانی بدل خواهد شد. 

 

پس این داستان جهانی زمان ماست. خالق، حافظ و مجری نظام فعلی بین‌الملل خودش را به انزوایی خودمحور عقب می‌کشد. اروپا، حامی و مشوق بزرگ دیگر جهان باز و قانون مدار نتوانسته است قاطعانه و با چشم‌انداز یا هدفی روشن در صحنه جهانی عمل کند و همچنان درگیر سرنوشت پروژه قاره خویش است. 

 

زکریا در ادامه مدعی شد: «قدرت‌های کوچکتر و غیر لیبرال خلا قدرت را پر می‌کنند – مانند ترکیه، روسیه، عربستان سعودی و ایران که در مناطق خودشان قدرتمند می‌شوند. اما به واقع تنها چین است که توان مالی و استراتژیک کافی را برای تغییر داستان عصرما داراست.

 

یک دهه قبل، در توصیف «جهان بعد از امریکا» گفتم [که این جهان] نه با زوال ایالات متحده، بلکه با «ظهور دیگران» شکل خواهد گرفت. در واقع آن جهان در حال به ثمر رسیدن است، زیر دیگر کشورها در حال رشد است، اما این تغییرات با تصمیم احمقانه و دفاعی دولت ترامپ برای رها کردن نفوذ جهانی ایالات متحده سرعت گرفته است – نفوذی که ساختنش بیش از ۷۰ سال به طول کشید و به قول توییت رئیس جمهور «ناراحت کننده است!»

 

 

 

 

  • 19
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش