شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۳۶ - ۲۵ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۶۶۴۷
بین الملل

دولت تونس خطاب به معترضان بحران اقتصادی :

اصلاحات می کنیم ؛ به خانه بازگردید

تظاهرات اعتراض‌آمیز در تونس,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

در حالی که دولت تونس خود را برای هفتمین سالگرد انقلاب عدالت و کرامت مردم خود آماده می‌کرد، شورش ۵ روزه مردم تونس درخیابان‌هایی که هنوز از تب التهابات بهار عربی ۷ سال پیش کاملاً خلاص نشده‌اند، داشت بیم نواختن ناقوس دومین انقلاب را در دل کارشناسان می‌انداخت که اقدام بموقع دولت تونس درباره ایجاد اصلاحات، باعث آرام‌تر شدن فضای سیاسی کشور شد.

 

دولت تونس به مردم کشورش قول داده که اگر به خانه‌هایشان بازگردند و اجازه ندهند با سوء استفاده تروریست‌ها و دشمنان کشورشان فضای هرج و مرج، بحرانی دیگر به منطقه اضافه نکنند، در زمینه بهبود فقر و مراقبت‌های سلامتی و درمانی اصلاحات گسترده‌ای صورت می‌گیرد.

 

به گزارش گاردین، محمد طرابلسی وزیر امور اجتماعی تونس روز شنبه گفت که یارانه‌های ماهانه به خانواده‌های نیازمند از ۱۵۰ دینار به ۱۸۰ الی ۲۱۰ دینار افزایش پیدا می‌کند. او همچنین گفت که به‌مدت چندین ماه مراقبت‌های پزشکی به‌تمام تونسی‌ها ارائه می‌شود و حتی به‌خانواده‌های فقیر خانه‌ای برای سکونت داده می‌شود. او در این باره افزود: «این طرح، ۲۵۰ هزار خانوار را در نظر گرفته و به‌ فقرا و حتی طبقه متوسط جامعه کمک‌های فراوانی خواهد کرد.»

 

این کشور شمال آفریقایی، از ۹ ژانویه شاهد موج گسترده اعتراضات مردمی به بیکاری و فقر است. احزاب مخالف می‌گویند بودجه دولت عادلانه نیست. آنها از دولت می‌خواهند به خانواده‌های با درآمد پایین، کمک هزینه مالی بدهد. تصمیم دولت تونس برای افزایش مالیات بر ارزش افزوده و تعرفه‌های بیمه اجتماعی در بودجه سال جدید با اعتراض مردم رو‌به‌رو شده است. قیمت برخی محصولات و مالیات بر واردات هم در سال جدید افزایش یافته است. در نتیجه، مردم تونس ۹ ژانویه در خیابان سعدی بوزید علیه عدم صلاحیت دولت محمد باجی قائد سبسی دست به‌ تظاهراتی گسترده زدند که رفته‌رفته‌ موج این اعتراضات به دیگر خیابان‌های کشور هم کشیده شد. این در حالی است که ۷ سال پیش، با وقوع انقلاب و تغییر حاکمیت تونس، همواره از این کشور به‌عنوان نمونه موفق بهار عربی یاد می‌شد.

 

محمد طرابلسی در ادامه سخنانش گفت: «دولت پس از نشست روز شنبه تصمیم گرفت سلسله تدابیر و برنامه‌های اجتماعی را برای حمایت از قانون مالیاتی جدید اتخاذ کند.این اقدامات با هدف بهبود شرایط طبقات ضعیف جامعه با عملی کردن راهبردی ملی برای مبارزه با فقر انجام می‌شود. فراهم کردن حداقل درآمد ثابت برای همه خانواده‌های نیازمند و بدون سرپرست، حمایت مالی برای تهیه مسکن مناسب برای تمامی خانواده‌ها، افزایش بسته‌های حمایتی از خانواده‌های نیازمند تا مبلغ ۴۰ میلیون دلار و ارائه خدمات بهداشتی به تمام تونسی‌ها از جمله اقدامات حمایتی و کمکی به بیکارانی است که طبق آمار رسمی اکنون تعداد آنها به حدود ۶۲۰هزار تن می‌رسد.»

 

بنا به گزارش خلیفه شیبانی، اعتراضات ۵ روزه تونسی‌ها، باعث دستگیری ۸۰۳ نفر شد. بودجه سال ۲۰۱۸ تونس که اواخر سال ۲۰۱۷ از سوی پارلمان این کشور تأیید شد، شامل افزایش مالیات بر ارزش افزوده، مالیات‌های تماس‌های تلفنی، مالیات املاک و واردات بود و همین باعث برافروخته شدن آتش خشم معترضان شد. در واکنش به این اعتراض‌ها، محمد باجی قائد سبسی رئیس جمهوری این کشور، پس از مشاوره با احزاب سیاسی مختلف، اتحادیه‌ها و مدیران تونس تصمیم به اجرایی کردن این طرح گرفت. در ابتدای این نشست، سبسی رسانه‌های غربی را به بزرگ‌نمایی این اعتراضات اجتماعی متهم کرد و گفت چنین اقدامی باعث لطمه خوردن تصویر تونس در جامعه بین‌الملل می‌شود. در مقابل مطبوعات تونس در این تحولات به شکلی میانه‌رو و عادلانه رفتار کرده و ابعاد مثبت و منفی تحولات را انعکاس دادند.

 

به دنبال این اعتراض‌ها و اقدامات خشونت‌آمیز، نیروهای ارتش در شهرهای مختلف تونس مستقر شدند و پلیس مانع از رسیدن تظاهر‌کنندگان به ساختمان استانداری در پایتخت شد. طی روزهای گذشته نمایندگان جامعه مدنی و نیروهای سیاسی در استان صفاقس تظاهرات اعتراض‌آمیزی را ترتیب داده و با محکوم کردن افزایش قیمت‌ها و طرح قانون مالیاتی خواهان لغو این طرح در ۲۰۱۸ شدند. دادستان دادگاه ابتدایی در استان منستیر نیز دستور داد چهار نفر به‌دلیل متوقف کردن عبور و مرور و اقدامات اغتشاشگرانه بازداشت شوند. همچنین تظاهرکنندگان به پایگاه جبهه خلق حمله کرده و آن را آتش زدند. این جبهه این اقدام آنها را جنایتکارانه و نتیجه تحریک علیه رهبران خود توصیف کرد. با بالا گرفتن موج اعتراض‌ها، بسیاری از تحلیلگران سیاسی به تونسی‌ها هشدار دادند که اگر روند درگیری و ناآرامی‌ها همچنان باقی بماند، اقتصاد این کشور بیش از پیش صدمه می‌خورد و زیرساخت‌های توسعه اقتصادی از بین می‌روند.

 

اتحادیه کار تونس در این نشست خواستار آن شد، اقدامات در پیش گرفته شده از سوی دولت تنها مسکنی موقت برای خاموش کردن آتش اعتراضات مردمی و سر دادن شعارهایی در این راستا نباشند. اکنون دولت تونس با مصائب اقتصادی بسیار زیادی روبه‌روست. پس از بهار عربی، کشور از کاهش عمده سرمایه‌گذاری و ناکارآمدی و در نتیجه بیکاری گسترده رنج می‌برد. بر اساس سازمان آمار ملی، نرخ بیکاری تونس مرز ۱۵ درصد را رد کرده؛ درحالی که پیش از انقلاب این نرخ ۱۳ درصد بود، اما به نظر می‌رسد با عزم دولت تونس برای عملی کردن اصلاحات اقتصادی، این کشور بتواند از این گردنه پرخطر به سلامت عبور کند.

 

حرکتی همسو با بهار عربی

جعفر قنادباشی

سفیر سابق ایران در لیبی

بهار عربی یا بیداری اسلامی در تونس که ۱۸ دسامبر ۲۰۱۰ با قیام مردم این کشور، در پی خودسوزی «محمد بوعزیزی» در اعتراض به فساد و بدرفتاری پلیس، کلید خورد، به‌دلیل  موفق نبودن در عرصه برپایی یک نظام مردمی در این کشور، در نیمه راه متوقف شد. علت اصلی این توقف نیز نبود رهبری واحد و همچنین فقدان الگوی کارآمدی در برپایی نظام سیاسی بود که نتیجه‌ای متفاوت در عرصه دولت‌سازی در تونس را رقم زد.  چنانچه عناصری از رژیم سابق و همچنین احزاب کوچکی که تنها بخش کمی از مردم را نمایندگی می‌کرد زمام امور پس از سقوط دیکتاتوری را در دست گرفته و با افزایش حوزه نفوذ خود در دستگاه‌های قضایی، ارتش و بخشی از عرصه‌های اجرایی، افراد دست اندرکار در رژیم سابق را مجدداً بر سرکار آوردند.

 

بر این اساس نظام حاکم متشکل از دو گروه شد: گروهی که خواستار تحول عمیق و انقلابی در ساختار سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تونس و گروهی که خواستار حفظ مناسبات دوران دیکتاتور بودند. در واقع نظام سیاسی که بعد از بن علی در تونس روی کار آمد، به‌هیچ وجه نظامی انقلابی و برخاسته از خواست مردم نبود. لذا در همان اوایل کار بسیاری از تحلیلگران وقوع مجدد اعتراض های عمومی را پیش‌بینی کردند. چنانچه امروز بعد از گذشت ۶ سال شاهد مصدایقی از این پیش‌بینی‌ها هستیم. آنچه هم‌اکنون در تونس شاهدیم حرکتی همسو با بهار عربی است. چنانچه بهار عربی در اعتراض به وضعیت اقتصادی بود و در حال حاضر این حرکت شباهت زیادی به حرکت‌های اولیه‌ای دارد که موجب پیدایش بهار عربی شد. هدف تمامی این اقدامات اعتراضی نیز ایجاد تغییراتی در حوزه رفاهی و اقتصادی است که به‌نظر می‌رسد در نهایت این امر به‌نفع طبقات ضعیف تونسی تمام خواهد شد.

 

 

iran-newspaper.com
  • 13
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش