یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۲۲ - ۰۳ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۰۵۰۷
بین الملل

ظهور و سقوط میخاییل ساکاشویلی

میخاییل ساکاشویلی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

یکی از جذاب‌ترین چهره‌هایی که در کنفرانس امنیتی مونیخ امسال حضور داشت، رییس‌جمهور سابق گرجستان و فرماندار سابق اودسا ، میخاییل ساکاشویلی بود. ساکاشویلی دیگر رییس‌جمهور یا فرماندار نیست، او دیگر حتی شهروند گرجستان هم نیست اما هنوز یکی از چهره‌های جالب عرصه سیاست است که داستانی عبرت‌آموز دارد. ساکاشویلی که به‌دلیل سابقه‌اش در مبارزه با فساد در گرجستان و لفاظی‌اش علیه روسیه که آنها را با زبان انگلیسی نسبتا خوبی ادا می‌کرد، سال‌ها عزیز غرب بود، از زمانی که حزبش انتخابات پارلمانی را در سال ۲۰۱۲ از دست داد و دوره ریاست‌جمهوری‌اش در سال ۲۰۱۳ به پایان رسید، ‌روزگار سختی داشته است.

 

ساکاشویلی حدود یک سال پس از اتمام دوره ریاست‌جمهوری‌اش در گرجستان، به‌دلیل روابط خوبش با پترو پوروشنکو، رییس‌جمهور اوکراین که در سال ۲۰۱۴ به ریاست‌جمهوری اوکراین رسید، به سمت مشاور رییس‌جمهور این کشور برگزیده شد و سپس فرمانداری اودسا را تحویل گرفت. با اینهمه ساکاشویلی که اداره اودسا را به دست گرفت، دیگر آن اصلاح‌طلبی که گرجستان را تا حد زیادی تغییر داد نبود و تقریبا نتوانست آن کارها را در اودسا دنبال کند. 

 

در اواخر سال ۲۰۱۶، ساکاشویلی شغلش را در اودسا ترک کرد و توجه انتقادآمیزش را به سمت مردی برگرداند که زندگی سیاسی‌اش را احیا کرده بود. شبیه بسیاری دیگر از سیاستمداران، استاد دانشگاه یا فعالان سیاسی که سر راه ساکاشویلی قرار می‌گیرند یا ساکاشویلی را سر راه خود می‌بینند، ‌پوروشنکو شروع به ساختن موانعی در برابر حملات لفظی ساکاشویلی کرد که دائما می‌گفت او یعنی پوروشنکو عروسک خیمه‌شب بازی کرملین است. این نوع حمله‌های شفاهی، تنها هزینه استانداردی است که ساکاشویلی حاضر به پرداخت آن بوده و هست. پوروشنکو در عوض، با لغو شهروندی اوکراینی ساکاشویلی، با او تلافی کرد.

 

وقتی چند ماه بعد، ساکاشویلی بدون مدارک مناسب و کافی وارد اوکراین شد، دستگیر اما بعد آزاد شد. اوایل این ماه اتفاقاتی عجیب‌تری نیز افتاد. در روز دوشنبه پنجم فوریه، دادگاه استیناف اوکراین، درخواست ساکاشویلی را مبنی‌بر تغییر رای دادگاهی که از اعطای پناهندگی به او امتناع کرده بود را رد کرد. ساکاشویلی پس از این موضوع ناگزیر اوکراین را به مقصد هلند، کشور همسرش ترک کرد.

 

عجیب و غریب بودن داستان ساکاشویلی می‌تواند بر واقعیت مهمی پرده بیندازد. حدود دو سال پیش ساکاشویلی با افتخار اعلام کرد که او و طرفدارانش به‌زودی دو کشور را اداره خواهند کرد، گرجستان و اوکراین. امروزه این ادعا دیگر بی‌اعتبار و بسیار نامربوط در مورد هر دو کشور است. در گرجستان، حزب سیاسی ساکاشویلی شدیدا دچار تفرقه و چنددستگی شده است و هیچ‌یک از دسته‌ها و گروه‌هایی که در این حزب پدید آمده است، میزان رای را که برای به دست گرفتن قدرت احتیاج دارند، نمی‌توانند به دست بیاورند. همچنین حمایت از او در اوکراین به دو یا سه درصد تقلیل یافته است. 

 

تظاهراتی که ساکاشویلی در ماه‌های اخیر به راه انداخته بود، هر بار کوچک‌تر و کوچک‌تر می‌شدند، به‌طوری‌که در آخرین آنها کمتر از ۵۰۰۰ نفر شرکت داشتند. کوبیدن بر طبل فساد در اوکراین، خیلی اشتباه نیست اما مبالغه‌آمیز است و به طریقی بیان می‌شود که برای مردمی که سال‌ها در ترس از ناامنی زندگی کردند، ‌جذاب نیست. مردم اوکراین از دولت خود و نیز آهنگ اصلاحات ناراضی هستند اما به این معنا نیست که آنها آماده‌اند تا آغوش خود را به روی پوپولیسم، بی‌ثباتی و رهبری دمدمی مزاج ساکاشویلی که خصیصه و عادتش است، بگشایند. 

در اوکراین، ساکاشویلی با اتهام سنگینی روبه‌رو است.

 

او متهم است که از یکی از مردان نزدیک به ویکتور یاکونویچ، رییس اسبق اوکراین که به روسیه پناهنده شده است، پول گرفته است. ویدیوی یکی از مشاوران نزدیک ساکاشویلی را در حال گرفتن هزاران دلار از فرستاده یاکونویچ نشان می‌دهد. این موضوع به شکل پرونده‌ای به دادگاه نرفت و ساکاشویلی هرگونه ارتباطی را با یاکونویچ انکار کرد اما این اتهامات و شواهد مربوط به آن نباید به سادگی نادیده گرفته شود. 

 

طرفه آنکه به‌رغم لفاظی‌های تند ضد روسیه‌اش، تقریبا هیچکس در خارج یا داخل روسیه دیگر سعی نمی‌کند که دولت اوکراین را در چشم غرب بی‌اعتبار سازد زیرا بذر بی‌ثباتی را در اوکراین می‌‌بینند که می‌تواند باعث افتادن اوکراین به دام جناح راست پوپولیست و نه ساکاشویلی بشود. 

 

در کنفرانس مونیخ، ساکاشویلی تمام وقتش را صرف حمله به دولت اوکراین کرد و آنها را به کلاهبرداران و دزدان تشبیه کرد. نباید از نظر دور داشت که ساکاشویلی در اوکراین سعی داشت تا به اتحاد وائتلافی با جناح راست تندرو و گروه‌های ضد خارجی یا بیگانه‌هراس دست یابد. در تمامی ستادها و مراکز خارج از پارلمان او، شعارها و بنرهایی با شعارهای یهودی‌ستیزانه به دیوار آویزان بود که نشان از تغییرات ساکاشویلی داشت. در چشم‌انداز سیاسی وسیع‌تری، ساکاشویلی شاید دیگر اهمیت زیادی نداشته باشد.

 

او هیچ شغل مهمی ندارد و حامیان و هواداران چشمگیری در اوکراین و گرجستان ندارد و همه ارتباط و اعتبار خودش را نزد غرب از دست داده است. 

 

با این‌همه، پس از یک دهه که از پیروزی او در انتخابات گذشته است و حتی سال‌ها پس از آنکه او یک اصلاحگر موفق و رادیکال بود، ساکاشویلی نمونه و مثالی از کسی است که از وعده‌های دموکراتیک منحرف شده و به تمایلات اقتدارگرایانه کشیده شده است. بنابراین چگونه سیاستمداران غربی باید تمایل داشته باشند تا با متحدی مقابله کنند وقتی آن مقابله عملا رخ داده است. 

 

ساکاشویلی، زمانی امید و نوید را برای پروژه جهانی دموکراسی نمایندگی می‌کرد اما تا حد زیادی این دموکراسی به‌واسطه تصمیماتی که او گرفت، هرگز به وقوع نپیوست. زمانی جان گرین لیف ویتیر، شاعر آمریکایی در قرن نوزدهم نوشت که غم‌انگیز‌ترین کلمات در زبان انگلیسی، «می‌تواند اتفاق بیفتد» یا همان احتمال دارد اتفاق بیفتد، است. وقتی امروز به ساکاشویلی فکر می‌کنیم، یاد سخن این شعر می‌افتیم و اگر ترجیح می‌دهید این کلمات را با لهجه آمریکایی ساکاشویلی را بشنوید، «شودا، کودا، وودا». یعنی می‌توانست دموکراسی در گرجستان در زمان زمامداری ساکاشویلی اتفاق بیفتد اما نیفتاد. 

 

 

 

vaghayedaily.ir
  • 9
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش