
در حالی که بسیاری از کارشناسان و ناظران ، خروج آمریکا از سوریه در شرایط فعلی را یک اشتباه استراتژیک می دانند، دونالد ترامپ دیروز دوشنبه، فرمان اجرایی این تصمیم را امضا کرد.
پس از آمریکا، احتمالا کشمکش زیادی بر سر خلأ آمریکا در سوریه پیش خواهد آمد که از آن نه گریزی هست و نه گزیری.
زیان کردها از رفتن آمریکا
آمریکا از طریق حمایت از نیروهای سوریه دموکراتیک که کردها ستون فقرات آن هستند، به صورت غیرمستقیم کنترل نیمی از منابع استراتژیک سوریه از جمله منابع آب و سدها، میادین نفت گاز و بیشتر اراضی حاصلخیز کشور را در دست داشت و همین امر در مذاکرات درباره آینده سوریه، وزنهای سنگین برای کردها و به تبع آن آمریکا محسوب میشد اما اکنون با کاری که ترامپ کرد، نیروهای سوریه دموکراتیک و یگانهای مدافع خلق کرد یا باید با ترکیه بجنگند و یا سرنوشت خود را در چارچوب ملی و با همکاری دمشق جستوجو کنند.
همچنین مساله اصلی برای کردهای شمال سوریه نه مبارزه با داعش بلکه در درجه اول حفظ نوعی خودگردانی در شمال سوریه و هدف غایی آنها نیز کسب استقلال است و اکنون با خروج آمریکا آنها مجبور به مصالحه با هر نیرویی خواهند بود تا جلوی حمله ترکیه به شمال سوریه را بگیرند.
سوریه مال خودتان، کار ما تمام شد
دیروز دوشنبه، مسئولان آمریکایی جزيیات جدیدی از گفتوگوی تلفنی ترامپ با اردوغان درباره سوریه در ۱۴ دسامبر را فاش کردند.
یک مقام دولت آمریکا گفت که رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه در این مذاکره تلفنی درباره همه مشکلاتی که به دلیل حضور آمریکا در عراق و سوریه به وجود آمده، گفتوگو کرده است.
این منبع اضافه کرد: ترامپ در پاسخ گفته است،(سوریه) مال خودتان، کار ما تمام شده است. پس از این مذاکرات تلفنی، ترامپ تصمیم خود را مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از سوریه اعلام کرد.
یک منبع مطلع از این تماس تلفنی گفت، اردوغان در این تماس تلفنی به ترامپ اعلام کرده بود که آمریکا باید نیروهای خود از سوریه را خارج کند، زیرا داعش تقریبا در این کشور شکست خورده است.وی ادامه داد: اردوغان این تعهد را داده است که مبارزه علیه داعش را ادامه داده واین گروه را شکست دهد.
تقویت نیروهای نظامی ترکیه در سوریه
خبرگزای آسوشیتدپرس روز یک شنبه دوم دی (۲۳ دسامبر) گزارش داد که ترکیه نیروهای نظامی خود را در استان کیلیس، واقع در جنوب ترکیه و در مرزهای شمالی سوریه تقویت خواهد کرد. شهر کیلیس مرکز استان کیلیس است و حدود ۷۰ هزار نفر جمعیت دارد.
بنا بر این گزارش انتقال تجهیزات نظامی جدید ترکیه به نزدیکی مرزهای سوریه روز یکشنبه جریان داشته است.
این کاروان نظامی از صد تانک و ادوات زرهی و نفربر نظامی و قطعات توپخانه برای استفاده نیروهای ویژه ارتش تشکیل شده است.
ترکیه گفته که این نقل و انتقالهای نظامی را برای تقویت یگانهای مستقر خود در خاک سوریه انجام داده است.
مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، پیش از این اعلام کرده بود که اردوغان در مورد عملیات شرق فرات علیه کردهای سوریه فعلا دست نگه داشته است اما این به معنی پایان کار یا توقف کامل این تصمیم نیست.
امضا فرمان خروج نیروهای آمریکایی
فرمان خروج بحثبرانگیز سربازان آمریکایی از سوریه که از سوی دونالد ترامپ، ريیسجمهوری ایالات متحده صادر شده بود، به امضا رسیده است.یک سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) روز یکشنبه دوم دی (۲۳ دسامبر) در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه این خبر را تایید کرد، بدون آنکه جزییات بیشتری در این رابطه ذکر کند.
به گزارش شبکه خبری سیانان جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا شخصا این دستور را امضا کرده است. متیس که از مخالفان خروج نیروهای آمریکایی از سوریه است، پس از تصمیم و دستور ترامپ از مقام خود استعفا کرد.
او قرار بود که در ماه فوریه سال ۲۰۱۹ از پست خود کنار رود، اما ترامپ اکنون اعلام کرده که متیس از اول ماه ژانویه جایگزین خواهد شد.
وقتی سربازان به خانه بر می گردند
تا کنون جزییاتی درباره برنامه بازگشت دو هزار سرباز آمریکایی از سوریه اعلام نشده است. دونالد ترامپ اما با انتشار پیامی در شبکه توییتر نوشت: سربازان ما به خانه بازمیگردند!ترامپ همچنین اعلام کرد، رجب طیب اردوغان، ريیس جمهوری ترکیه به او اطمینان داده که هر آنچه از داعش در سوریه باقی مانده است، را ریشهکن خواهد کرد. به گفته رییسجمهور آمریکا، اردوغان مردی است که از عهده این کار برمیآید و از آن گذشته، ترکیه با سوریه هممرز است.
معامله پشت پرده
از چند روز پیش، به طرز عجیبی انتشار گزارشها در ارتباط با قتل جمال خاشقچی، روزنامهنگارمنتقد عربستانی در کنسولگری عربستان در استانبول در رسانههای ترکیه پایان یافت تا به گفته برخی کارشناسان بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی بتواند موقعیت خود را نجات دهد. یک اتفاق مهم دیگر در آستانه اعلام خبر خروج آمریکا از سوریه، برداشتهشدن موانع فروش سیستم دفاعی پاتریوت و جنگندههای اف-۳۵ به ترکیه بود.
بر اساس آنچه دویچه وله آلمان تحلیل کرده، آمریکا درحال تغییر هژمونی خود در منطقه است و اهداف این کشور نیز آن چیزی نیست که همه در مورد آن اتفاق نظر دارند. آمریکا به دنبال حفظ موازنه قدرت در منطقه است تا هیچ کشوری بر کشور دیگر تفوق پیدا نکند و این سیاست همیشه به نفع سیاست خارجی و اقتصاد ایالات متحده بوده است. مردم و محافل سیاسی در آنکارا به نیات ترامپ در خروج از سوریه تردید نشان میدهند و اعتماد چندانی به سیاستهای گاه متضاد و متناقض دولت ترامپ ندارند.
- 16
- 3