عمر البشیر، رئیسجمهور سودان، بعد از تحمل هفتهها فشار اعتراضات، با اعلام انحلال دولتهای فدرال و محلی و وضعیت فوقالعاده گفت سال ۲۰۲۰ با پایان این دوره ریاستجمهوریاش از قدرت کنارهگیری میکند. او در یک سخنرانی همچنین گفت طرح اصلاح قانون اساسی که به او اجازه نامزدی مجدد برای ریاستجمهوری میداد را کنار گذاشته است.
به گزارش ایسنا که سخنرانی البشیر را تاریخی خوانده است، با اشاره به احتمال کنارهگیریاش از ریاست حزب کنگره حاکم افزود: به عنوان رئیسجمهوری کشور هیچ فرقی بین مخالفان و حامیان دولت قائل نیستم. رئیسجمهوری سودان همچنین در حکمی معاونان وزارتخانهها و دبیران کل را مکلف به اداره امور و افسرانی از ارتش و پلیس کشورش را مکلف به انجام وظایف روسای دولتهای محلی ایالتهای سودان کرد.
رئیسجمهوری سودان طی حکمهای ریاستجمهوری مقامات نظامی و امنیتی را مامور اداره ایالتهای مختلف سودان کرده به طوریکه دبیرکلها و نمایندگان وزارتخانهها به طور موقت وظایف وزارتخانههای مختلف دولت فدرال را برعهده میگیرند. این بعد از انحلال دو دولت مرکزی و دولتهای ایالتهاست.
براساس حکمهای ریاستجمهوری، سپهبد پلی هاشم عثمان الحسین فرماندار ایالت خارطوم، سپهبد علی محمد سالم فرماندار ایالت الجزیره سپبهد الطیب المصباح فرماندار ایالت رود نیل به همین ترتیب مقامات نظامی مسوول اداره ایالتها شدهاند.
البشیر همچنین در این حکمها فضل عبدالله فضل را به عنوان وزیر امور ریاست جمهوری و احمد سعد عمر را به عنوان وزیر اداره امور پارلمان سودان منصوب کرد و وزرای دفاع، خارجه و دادگستری نیز در سمت خود ابقا شدند.
وی همچنین از نیروهای سیاسی مخالف و افراد مسلح خواست که به روند سیاسی و گفتوگو بپیوندند.
البشیر کمی بعد از این سخنرانی، عوض بن عوف را به عنوان معاون اول رئیسجمهور و وزیر دفاع و محمد طاهر را به عنوان نخستوزیر تعیین کرد. او با این تصمیم بکری حسن صالح، معاون اول خود را کنار گذاشت.
اما سخنرانی البشیر باعث توقف اعتراضات و مخالفتها نشده است. ایلنا گزارش میدهد، پس از سخنرانی البشیر معترضان خشمیگن در شهر «ام درمان» فریادهای آزادی خواهانه سر داده و لاستیک خودروها را آتش زدند. برخی نیز مسیر اصلی را مسدود کردند که پلیس از گاز اشکآور برای متفرق کردن آنان استفاده کرد. یکی از گروههای مخالف اصلی با نام ائتلاف نیروهای ملی اعلام کرد که باید در پاسخ به اقدام البشیر برای اعلام حالت فوقالعاده اعتراضات بیشتری برگزار شود. این ائتلاف با انتشار بیانیهای مردم را به ادامه اعتراضات شبانه و روزانه در شهرها و میادین تا زمان سقوط دولت البشیر و تشکیل دولت انتقالی دعوت کرد. شاهدان عینی گزارش دادند که نیروهای امنیتی پیش از شروع سخنان البشیر از گاز اشک آور برای متفرق کردن حدود ۲۰۰ معترض در خارطوم استفاده کردند. اتحادیه مشاغل سودان، اصلیترین سازمان دهنده اعتراضها به برگزاری تظاهرات بیشتر فرا خواند. فعالان سیاسی از کشته شدن ۶۰ نفر در جریان این اعتراضات خبر دادهاند حال آنکه آمار رسمی از کشته شدن ۳۲ نفر از جمله سه مامور امنیتی حکایت میکنند.
ایسنا مینویسد، در بیانیه اتحادیه مشاغل از ارتش سودان خواسته شده هیچگونه سازشی را به ضرر وطن و ثبات آن نپذیرد و نگذارد از آن به عنوان سپری برای حمایت از نظام استفاده شود. تظاهرات پس از سخنرانی عمر البشیر در مناطق مختلف خارطوم برگزار شد و معترضان ضمن رد تصمیمات البشیر خواستار کنارهگیری وی از قدرت شدند.
معترضان سودانی شعارهایی مبنی بر برکناری عمر البشیر از منصب ریاستجمهوری این کشور سر دادند. نیروهای پلیس نیز با شلیک گاز اشک آور سعی اقدام در متفرق کردن معترضان در مناطق مختلف خارطوم و ام درمان کردند.
البشیر در دادگاه کیفری بین المللی به کشتار جمعی در منطقه دارفور متهم شده است اما او اتهامهای وارده را رد و برای حذف نام سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم تلاش میکند.
یورونیوز فارسی مینویسد، استقلال سودان جنوبی از سودان، باعث شد تا این کشور از دسترسی به تمام دخائر نفتی محروم شود. علاوه بر این، تحریمهای آمریکا علیه این خارطوم به عنوان حامی تروریسم، وضعیت اقتصادی و معاش مردم سودان را هر چه بیشتر بحران کرده است.
- 16
- 1