چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۲۲:۱۹ - ۰۸ مرداد ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۵۰۶۲۷
خاورمیانه

ترکیه در بحران بزرگترین آتش سوزی‌های تاریخ خود؛ عملیات تروریستی یا گرمای هوا؟

آتش سوزی در ترکیه,ترکیه
بروز آتش سوزی‌های گسترده در ۲۱ استان ترکیه از جمله آنتالیا، آدانا، عثمانیه، مانیسا، مرسین و چندین استان دیگر، علاوه بر مقامات ترکیه و فعالان حوزه‌های توریسم، فعالان بخش کشاورزی و محیط زیست را نیز نگران کرده است.

به گزارش تسنیم، دیروز برای ترکیه، روز بسیار تلخ و دشواری بود. چرا که آتش سوزی های گسترده ای در چندین استان این کشور به وقوع پیوست که صدها هکتار از جنگل ها، مراتع، اراضی کشاورزی و گلخانه های بزرگ تولید محصولات کشاورزی را در کام حریق کشید و از بین برد.

حالا این خبر به داغ ترین موضوع همه شبکه های تلویزیونی ترکیه تبدیل شده و بروز آتش سوزی های گسترده در استان های آنتالیا، آدانا، عثمانیه، مانیسا، مرسین و چندین استان دیگر، علاوه بر مقامات ترکیه و فعالان حوزه های توریسم، کشاورزی و محیط زیست را نگران کرده است.

آتش سوزی در ترکیه,ترکیه

۳ هواپیمای بزرگ، ۹ هواپیمای بدون سرنشین، ۳۸ بالگرد، ۶۳۲ دستگاه خودرو آتش نشانی، ۶۳ تانکر بزرگ، ۵۴ کامیون، ۹ تریلی، ۱۸۴ نفربر، ۴۶ آمبولانس، ۴ هزار آتش نشان، ۱۸۷ نیروی امدادی، بخشی از لشکر بزرگ ترکیه برای خاموش کردن آتش در ۲۱ استان این کشور است.

علاوه بر همه این نیروها و امکانات، هزاران پرس غذا و مقادیر قابل توجهی آذوقه برای مناطق تحت تاثیر آتش سوزی انتقال یافته و بدون شک، ترکیه در حال سپری کردن بزرگترین آتش سوزی گسترده تاریخ خود است.

مرگ ۴ شهروند، خاکستر شدن صدها هکتار جنگل

مرگ ۴ شهروند، تلف شدن بیش از هزار و دویست راس دام و سوختن صدها هکتار از جنگل ها و اراضی کشاورزی، نابودی بیش از ۴۵ گلخانه بزرگ محصولات کشاورزی، از بین رفتن ۷۷ خانه، خسارت در بیش از ۴۳۲۳ ویلا و خانه مسکونی روستایی و شهری، تخلیه چند روستا و تخلیه ۴ هتل در مناطق توریستی، تنها بخشی از خسارات آتش سوزی های گسترده در کمتر از ۴۸ ساعت اخیر است.

اگر چه هر سال در مناطق توریستی و جنگلی ترکیه آتش سوزی روی می دهد اما در چند سال اخیر، هیچگاه سابقه نداشته که چندین آتش سهمناک به طور همزمان در ۲۱ استان به وقوع بپیوندد.

آتش سوزی در ترکیه,ترکیه

در مارماریس در استان موغلا، دو کودک ۸ و ۱۰ ساله اعتراف کرده اند که در حال سوزاندن چند کتاب بودند که آتش از کنترل آنها خارج شد و جنگل را در کام خود کشید. اما در مورد ۲۰ استان دیگر، هنوز اطلاعات روشنی در دست نیست و آن چه توجه رسانه ها و کارشناسان را جلب کرده، این است که همزمانی این حریق ها نمی تواند اتفاقی و تصادفی باشد.

سه وزیر در محل آتش سوزری

امروز مراد کوروم وزیر مسکن، بکر پاکدمیرلی وزیر کشاوری و جنگلداری و مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه، هر ۳ در برابر خبرنگاران حضور یافتند و در مورد گستردگی خسارات آتش سوزی ها اطلاع رسانی کردند.

وزیر کشاورزی و جنگلداری ترکیه گفته است: «تلاش همکاران ما تاکنون موجب کنترل ۵۷ آتش سوزی شده، اما متاسفانه در ۶ آتش سوزی بزرگ، هنوز هم در حال فعالیت هستیم تا آتش را کنترل کنیم. ما فعلاً تمام تلاش خود را برای کنترل آتش سوزی به کار گرفته ایم و تحقیق و بازجویی در مورد دلایل این آتش سوزی ها در گام بعدی است».

آتش سوزی در ترکیه,ترکیه

مولود چاوش اوغلو زیر امور خارجه که زادگاه او آنتالیا است و پدرش هنوز هم در کار کشاورزی و ساکن یکی از مراتع بزرگ منطقه است، بر این تاکید کرده که نهادهای امنیتی و انتظامی، از نزدیک، در حال رصد و بررسی وضعیت هستند.

آیا آتش سوزی، تعمدی و تروریستی است؟

برخی از رسانه های نزدیک به حزب حاکم ترکیه، آتش سوزی گسترده اراضی و جنگل ها را تعمدی دانسته و دستور مستقیم فرمانده شاخه نظامی  پ.ک.ک را علت اصلی این مسئول آتش سوزی ها قلمداد می کنند.

روزنامه آکشام از مهمترین روزنامه های تحت امر حزب عدالت و توسعه، در عکس و تیتر صفحه نخست، از این موضوع خبر داده که مراد کاراییلان عضو شورای رهبری پ.ک.ک و فرمانده شاخه نظامی این گروهک، به هواداران خود دستور داده تا در استان های جنگلی و توریستی، همه جنگل ها را به آتش بکشند.

آتش سوزی در ترکیه,ترکیه

روزنامه آکشام اشاره ای به منابع اطلاعاتی خود نکرده اما فرماندهی ژاندارمری ترکیه با انتشار اطلاعلیه ای اعلام کرد که در استان مانیسا دو نفر را دستگیر کرده که هر دو از اعضای کُرد سوری نهادهای اقماری پ.ک.ک هستند و از مرز سوریه به ترکیه آمده و در استان های ازمیر، بورسا و مانیسا، در حال عملیات رصد برای به آتش کشیدن جنگل ها بوده اند.

این خبر، در دقایقی کوتاه، در همه پایگاه های خبری اینترنتی و سایت روزنامه های مختلف، منتشر شد. اما استانداری مانیسا، بیانیه ای منتشر کرد که این اطلاعات را تکذیب می کند.

در اطلاعیه استانداری مانیسا به این اشاره شده که دو فرد عضو پ.ی.د یعنی نهاد اقماری پ.ک.ک در سوریه، در یکی از مناطق روستایی مانیسا دستگیر شده اند اما هیچ نشانه و اطلاعاتی در مورد این که قصد آتش سوزی داشته اند در دست نیست.

دریاسالار جهاد یایجی فرمانده اسبق نیروی دریایی ترکیه نیز در مصاحبه با شبکه تلویزیونی ان.تی.وی اعلام کرد: «هیچکدام از این آتش سوزی ها از سر اهمال و اتفاق نیست. متاسفانه ما شاهد ائتلاف و همکاری دقیق گروه تروریستی پ.ک.ک و دولت یونان هستیم. یونانی ها شناخت دقیقی از استان های ثروتمند ما دارند و از مزدوران خود در پ.ک.ک خواسته اند تا این استان ها را به آتش بکشند».

فعلاً از نقش پ.ک.ک در آتش سوزی های ترکیه اطلاع دقیقی در دست نیست اما دو دلیل مهم برای برجسته شدن این خبر وجود دارد:

۱. پ ک ک چند سال پیش از هواداران و شاخه های شهری خود خواسته بود که در شهرهای بزرگی همچون استانبول، آنکارا و ازمیر، اتوبوس های واحد، خودروهای دولتی و حتی خودرو شهروندان را به آتش بکشند و در جریان آن اقدامات، صدها دستگاه اتوبوس و خودرو در آتش سوخت و در نتیجه این سابقه و لکه سیاه در کارنامه پ.ک.ک و حافظه خبری رسانه های ترکیه باقی مانده است.

۲. نکته دوم این است که در شرایط فعلی، فضای امنیتی و دوقطبی ترکی – کُردی و حمله به کردها در استان های قونیه، آنکارا و مناطق دیگر، حالتی پدید آورده که ملی گرایان ترک، به دنبال بهانه برای نسبت دادن تمام اتفاقات به پ.ک.ک هستند و متقابلاً نهادهای اقماری پ.ک.ک نیز بنزین بیشتری بر آتش می ریزند. می توان چنین احتمال داد که ماشین عظیم تبلیغاتی و رسانه ای آکپارتی با برجسته کردن این اخبار، کمک می کند تا زمینه های تعطیل کردن حزب دموکراتیک خلق ها (ه.د.پ) را نیز تقویت کند.

اگر چه فعلاً از سوی مقامات قضایی و امنیتی ترکیه، نتیجه گیری نهایی اعلام نشده اما تعداد آتش سوزی ها و همزمانی آنها نشان می دهد که این اتفاق، به احتمال قوی ارتباطی با افزایش گرمای هوا ندارد و فارغ از این که پ.ک.ک، یونان، گروه های کمونیستی ضد ترکیه یا هر عامل دیگری نقش ایفا کرده یا نه، ظن تعمدی بودن آتش سوزی ها، منطقی و باورپذیر است.

نیروی هوایی ترکیه، دیروز در مناطق گسترده ای از زاپ، خاکورک، گارا و چند منطقه دیگر شمال عراق، ۴۱ نقطه از قرارگاه ها و مراکز تجمع نیروهای پ.ک.ک را بمباران کرده و یکی از فرماندهان مهم این گروهک که در لیست قرمز افراد تحت تعقیب بود در اقلیم کردستان عراق دستگیر و به ترکیه منتقل شده است.

تبعات و هزینه ها

بدون شک بخش مهمی از خسارات و تبعات آتش سوزی جنگل ها و مراتع، قابل برآورد و ارزیابی نیست. علاوه بر این، سوختن صدها هکتار اراضی تحت کشت و همچنین سوختن ده ها گلخانه بزرگ در آنتالیا که قطب محصولات کشاورزی گلخانه ای ترکیه  است، امنیت غذایی و قیمت مواد غذایی را تحت تاثیر قرار می دهد.

آتش سوزی در ترکیه,ترکیه

درست در شرایطی که ترکیه امیدوار بود رفته رفته در دوران پساکرونا، با استقبال توریست های خارجی روبرو شود و بخشی از مشکلات اقتصادی دوران کرونا جبران شود، این آتش سوزی گسترده، استان های گردشگرپذیر را با مشکل جدی روبرو کرد.

در همین حال، برخی از رسانه های مخالف و منتقد دولت، از این موضوع انتقاد کرده اند که نهاد ریاست جمهوری ترکیه، پیشرفته ترین و تجملی ترین هواپیماها و خودروهای جهان را برای جابه جایی رئیس جمهور و افراد حلقه نخست او در اختیار دارد اما امکانات ناچیز و هواپیماهای اندکی برای خاموش کردن آتش سوزی های جنگلی در اختیار دولت است و باید اعتبارات بیشتری به این بخش اختصاص داده شود.

  • 13
  • 20
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش