چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۶:۱۵ - ۱۰ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۱۰۶۰
خاورمیانه

نظرسنجی‌ها بر بُرد راستگرایان اسرائیل در انتخابات امروز دلالت دارند؛

پیروزی بی.بی؛ محتمل، اما تهدیدزا

پیروزی راستگرایان اسرائیل در انتخابات ,انتخابات اسرائیل
اگرچه نفتالی بنت و یائیر لاپید با همراهی احزاب دیگر توانستند نتانیاهو را پس از ۱۲ سال نخست‌وزیری پیاپی کنار بگذارند، اما عمر این کابینه ائتلافی هم چندان طولانی نشد و حدود یک سال عمر آورد. در نهایت نیز به دلیل اختلافات داخلی مجبور به انحلال شد

روزنامه توسعه ایرانی:عرصه سیاست داخلی اسرائیل چند سالی است که با تلاطم‌های مکرر روبرو است. این بهم‌ریختگی از نظر برخی مقامات سیاسی تل‌آویو نه تنها از بدو تاسیس این رژیم تاکنون بی‌سابقه بوده، بلکه موجب به وجود آمدن چند قطبی‌های سیاسی- اجتماعی شده است. این بحران البته از چندین سال پیش در اسرائیل خود را نمایان کرده بود و به سطوح اقتصادی هم مربوط می‌شود.

به عنوان مثال در اولین روزهای جولای ۲۰۱۹ میلادی یکباره خبر آمد «یهودیان فلاشا» که به یهودیان اتیوپی‌تبار ساکن اسرائیل اطلاق می‌شود، به دلیل کشته شدن جوان اتیوپیایی در حیفا به ضرب گلوله پلیس رژیم صهیونیستی به خیابان‌ها ریخته‌اند و مسیر اعتراضات خود را به سمت اقامتگاه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر پیشین اسرائیل سوق داده‌اند.

همین موضوع باعث شد بحث تبعیض‌نژادی در اسرائیل بیش از گذشته چهره خود را علنی کند؛ چراکه در اسرائیل عموماً «یهودیان اشکنازی» که تیرة غربی این جماعت به حساب می‌آیند، بیشترین سهم را در ساختار سیاسی، اقتصادی و امنیتی این رژیم به خود اختصاص داده‌اند. در آن روزها بسیاری از منتقدان نتانیاهو او را به حمایت از تبعیض نژادی محکوم کردند.

افزون بر این مساله، مشکلات اقتصادی و گسست‌های اجتماعی باعث شد تا فشار از یک سو به نتانیاهو وارد شود و از سوی دیگر او از طرف احزاب سیاسی مخالف خود، روز به روز با یک سوژه جدید بمباران شود.

مخالفان او به صورت علنی در مقابل چشمانش در کنست اسرائیل سیاست‌های کلان و به خصوص مدل مقابله با جریان‌های فلسطینی را مورد انتقاد قرار می‌دادند و حتی کار به جایی رسید که در پشت‌پرده بسیاری از عقلای سیاسی و نظامی اسرائیل، یکجانبه‌گرایی او را برای بقا و حیات تل‌آویو تهدیدزا ارزیابی می‌کردند.

بر این اساس ۲۴ دسامبر ۲۰۱۹ اعضای اصلی ائتلاف کابینه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی که محوریت آن‌ها با حزب لیکود بود، پیش از آن‌که هر حزبی با خروجش از این ائتلاف، زمینه‌ساز فروپاشی این ائتلاف را فراهم کند موافقت کردند انتخابات زودهنگام ۹ آوریل ۲۰۱۹ برگزار شود.

در سال ۲۰۱۹ دلیل اقدام نتانیاهو در انحلال دولت، رهایی از فشار حامیان جنگ بود. اما این بار سناریوی سال ۲۰۱۵ برای نتانیاهو تکرار نشد و نتانیاهو وارد تکرارهای انتخاباتی شد. ۹ آوریل ۲۰۱۹ و پس از آن ۷ سپتامبر ۲۰۱۹ و ۲ مارس ۲۰۲۰ و در نهایت ۲۳ مارس ۲۰۲۱، چهار انتخابات پیاپی برگزار شد تا اینکه بالاخره مخالفان نتانیاهو و احزابی که حاضر به ائتلاف با وی نبودند، توانستند ائتلافی برای شکل‌گیری کابینه تشکیل دهند که در رأس آن نفتالی بنت و یائیر لاپید حضور داشتند.

بر این اساس این دو نفر با همراهی سایر احزاب دیگر توانستند نتانیاهو را پس از ۱۲ سال نخست‌وزیری پیاپی کنار بگذارند. آنها از این پیروزی سرمست بودند اما عمر این کابینه ائتلافی هم چندان طولانی نشد، حدود یک سال دوام آورد و در نهایت به دلیل اختلافات داخلی مجبور به انحلال شد تا دوباره برای تعیین اعضای پارلمان و کابینه جدید، انتخابات برگزار شود.

بازگشت بی.بی؟

با تمام این تفاسیر امروز (سه‌شنبه) مصادف با اول نوامبر ۲۰۲۲ قرار است برای پنجمین بار طی چهار سال اخیر انتخابات کنست برگزار شود تا باز هم سیاسیون تل‌آویو بتوانند به زعم خود بی‌دولتی و بلاتکلیفی سیاسی را رفع و رجوع کنند. طبق اعلام کمیته مرکزی انتخابات اسرائیل، ۴۰ فهرست برای این دور از انتخابات کنست ثبت نام کرده‌اند، اما پیش‌بینی شده است که تنها یک چهارم آنها بتوانند به کنست راه یابند.

خبرگزاری آناتولی در این باره پیش‌بینی کرد از ۴۰ فهرست مذکور فقط ۱۱ فهرست موفق شوند و این ۱۱ فهرست حزب راستگرای لیکود به ریاست بنیامین نتانیاهو، رئیس اپوزیسیون، ائتلاف میانه آینده‌ای وجود دارد به رهبری یائیر لاپید، نخست وزیر فعلی، اردوگاه رسمی به رهبری بنی گانتس، وزیر جنگ، جریان صهیونیست دینی به رهبری زالل اسموتریچ، حزب راستگرای شاس، یهدوت هتوراه، حزب اسرائیل خانه ما، ائتلاف عربی موسوم به فهرست مشترک، حزب کارگر، حزب مرتز و فهرست یکپارچه عربی خواهند بود.

در این بین اما نظرسنجی‌های متعددی هم وجود داشته است. برخی‌ از آنها حاکی از آن است که ائتلاف به رهبری بنیامین نتانیاهو بیشترین تعداد کرسی را به دست خواهد آورد اما اکثریت مطلق را کسب نمی‌کند.

از سوی دیگر طبق دو نظرسنجی انجام شده اخیر توسط شبکه کان و روزنامه معاریو، ائتلاف نتانیاهو متشکل از چهار حزب ۳۰ تا ۶۰ کرسی از مجموع ۱۲۰ کرسی کنست را به دست خواهد آورد و جبهه مقابل او نیز که متشکل از احزاب راست، چپ و میانه‌رو است ۵۶ کرسی را به خود اختصاص خواهند داد.

پیروزی راستگرایان اسرائیل در انتخابات ,انتخابات اسرائیل

همچنین نظرسنجی‌های انجام شده حاکی از آن است که «جنبش عربی تغییر» به ریاست احمد الطیبی اخیرا اعلام کرد بدون ائتلاف با هیچ طرفی در انتخابات شرکت می‌کند، چهار کرسی باقی مانده را از آن خود خواهد کرد که این استقلال سیاسی نشان از جایگاه مهم حزب جنبش عربی برای ائتلاف با سایر احزاب دارد.

در همین حال، ارتش اسرائیل که نگران عملیات‌های فلسطینیان همزمان با برگزاری انتخابات است، اعلام کرده که تمامی اراضی اشغالی را طی امروز مسدود می‌کند و این محدودیت شامل کرانه باختری و تمامی گذرگاه‌های نوار غزه هم خواهد شد.

در این میان اما نظرسنجی‌های صورت گرفته از سوی شبکه ۱۲ و شبکه ۱۳ اسرائیل هم حکایت از پیروزی نتانیاهو با اکثریت غیرمطلق دارد. اینکه آیا او و حزب لیکو که یک جریان راستگرای افراطی به حساب می‌آیند، پیروز میدان خواهد بود یا خیر، موضوعی است که تا به اینجای کار و با استناد به نظرسنجی‌ها ممکن است به وقوع بپیوندد اما بحث اینجاست که بازگشت او به عرصه سیاست باز هم کابینه اسرائیل را شکننده خواهد کرد.

او مخالفان زیادی در کنست دارد و برای تشکیل کابینه نیازمند ائتلاف است که با توجه به وضعیت فعلی باز هم سهم‌خواهی جریانات می‌تواند حتی انتخابات ششم را هم به تل‌آویو تحمیل کند. از سوی دیگر نتانیاهو قبل از انتخابات مواضعی را اتخاذ کرده است که شاید برای بسیاری از سیاستمداران اسرائیل قابل قبول نباشد.

او اعلام کرده که اگر مجدداً نخست‌وزیر شود ارسال تسلیحات به اوکراین را آغاز می‌کند و از سوی دیگر توافق ترسیم مرزها با لبنان که دولت لاپید آن را چند روز پیش امضا کرده را به حاشیه می‌برد. به همین جهت است که ظهور مجدد «بی.بی» می‌تواند برای منطقه و اسرائیل هزینه‌زا باشد!

فرشاد گلزاری

  • 13
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش