جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۱۸ - ۱۹ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۱۷۴۰
خاورمیانه

آماده‌باش انصارالله یمن، زمینه‌ساز تسریع مذاکرات با عربستان شد؛

بن‌سلمان و احتمال پایان سناریوی «نه صلح، نه جنگ»

بن سلمان, ولیعهد عربستان
امروز عربستان پس از آنکه به موفقیت قطر در سازماندهی جام جهانی و رقابتی که امارات، دیگر همسایه و شریک ریاض در جنگ یمن در سطح اقتصادی و تجارت جهانی ارائه می‌کند، می‌نگرد، به این نتیجه می‌رسد که جنگی که به راه انداخته در واقع «جنگ منابع و اقتصاد» بوده است

روزنامه توسعه ایرانی: هشت سال جنگ در یمن به حدی وقایع عجیب و غریب در این کشور و منطقه به وجود آورده که به نظر می‌رسد بخش اعظمی از سیاستمداران کشورهای عربی و حتی غربی، از این پرونده خسته شده‌اند. واقعیت غیرقابل کتمان این است که پس از عقب‌نشینی رسمی و خروج نیروهای امارات متحده عربی از جنوب یمن بسیاری شاهد بودند که ریاض و ابوظبی به جان یکدیگر افتادند و در این میان منافعی را که برای خود مشخص کرده بودند، در خطر دیدند.

دامنه این درگیری‌ها به جایی رسید که در سال ۲۰۲۱ و بعضاً در سال ۲۰۲۲ میلادی رقابت‌ها و دشمنی‌هایی از سوی هر دو کشور بروز کرد و به نوعی «دو برادر» در حال تکفیرِ یکدیگر بودند. نمونه بارز آن اوایل جولای ۲۰۲۱ بود که کار نمایندگان دو کشور در جلسه اوپک پلاس به قهر و ترک جلسه کشید.

از همانجا مشخص بود که اماراتی‌ها تا حدودی در حال فاصله گرفتن از ریاض و نزدیکی بیش از حد به اسرائیل هستند که امضای قراردادهای اقتصادی و نظامی رنگارنگ طی ماه‌های اخیر، مُهر تاییدی بر این ماجرا است.

با این تفسیر و پس از آنکه امارات همکاری خود با اسرائیل، آمریکا و کشورهای اروپایی در یمن را از همکاری با سعودی‌ها پررنگ‌تر کرد، به نوعی عربستان در زمینِ بازی یمن (خصوصاً در محور نظامی و عملیاتی) تنها ماند. این تنهایی را البته غربی‌ها به گونه‌ای پُر کردند اما ورود آنها هم به یمن قصه جداگانه‌ای دارد که ریشه‌اش در غارت منابع نفتی یمن نهفته است.

در نهایت اگر این نکته را هم کنار بگذاریم، باز هم تنها خدمات غرب به عربستان در پرونده یمن، ارائه یکسری اطلاعات و داده‌های امنیتی و نظامی است که در وهله اول ریاض بتواند با استفاده از آنها، خود را مدیریت و محافظت کند و در وهله دوم جنگنده‌های سعودی بتوانند با بمباران چندین نقطه در یمن به نوعی دستاوردسازی کرده و افکار عمومی را به نفع خود هدایت کنند.

در این میان اما ضررهای سعودی‌ها را هم نباید از قلم انداخت. امروز عربستان پس از موفقیت همسایه کوچکتر خود (قطر) در سازماندهی جام جهانی فوتبال که به الگوی موفق تبدیل شده و رقابتی که امارات، دیگر همسایه و شریک ریاض در جنگ یمن در سطح اقتصادی و تجارت جهانی ارائه می‌کند، به این نتیجه رسیده جنگی که به راه انداخته در واقع  «جنگ منابع و اقتصاد» است.

این امر به عنوان مثال در سخنان عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان در اکتبر ۲۰۲۲ میلادی در حاشیه یکی از نشست‌های «استراتژی ملی صنعت» که توسط بن سلمان راه‌اندازی شد، مشهود بود؛ چراکه او گفت «ما ۴۰ سال را تلف کردیم و در این مدت می‌توانستیم در زمینه صنعت همانند چین و هند باشیم، اما تصمیم گرفته‌ایم زمان دیگری را تلف نکنیم و حالا باید برخیزیم».

معامله با انصارالله؟!

اینکه وزیر انرژی عربستان به صورت ضمنی و مستقیم چنین سخنانی را مطرح می‌کند نشان می‌دهد که عربستان در دوران رکود فعلی اقتصاد جهانی که پس از پاندمی کرونا، جنگ اوکراین هم به آن دامن زد، اوضاع و احوال خوبی ندارد و در مدار این تحلیل همه راه‌ها و مولفه‌ها به محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی ختم می‌شود.

علاوه بر این مسائل باید توجه داشت که تحرکات چند روز اخیر انصارالله به نوعی باعث اعمال فشار این جریان یمنی بر عربستان سعودی شد. باید متوجه بود که یمن همچنان در وضعیت «نه صلح، نه جنگ» قرار دارد؛ وضعیتی که صنعا اخیراً بارها و به طور مکرر به ریاض اعلام کرده که آن را نمی‌پذیرد و هر چه سریعتر به آن پایان می‌دهد.

از نظر صنعا تکلیف باید مشخص شود: یا برقراری صلحی که در آن شروط دولت صنعا پذیرفته شده، یا شروع جنگی که در آن می‌تواند شروط خود را تحمیل کند! در این وضعیت، لحن تهدیدآمیز انصارالله درباره تشدید درگیری‌ها بالا گرفته است و اظهارات مهدی المشاط، رئیس شورای عالی سیاسی یمن که از جبهه البرح در استان تعز دیدار کرد هم قابل تأمل است.

او در جریان این بازدید ابراز کرد که «ما منتظر بازگشت جنگ در هر زمان هستیم و برای آن آماده‌ایم». به نظر تحلیلگران این موضع اوج پیام‌هایی بود که در این زمینه طی ماه‌ها و حتی سال‌های اخیر ارسال شده است.

از طرفی، همزمان عمان نیز از تلاش‌ها برای پیدا کردن راه حلی که طرف‌ها را راضی کند، دست نکشیده است. رهبری انصارالله در دیدار با تیمی که از عمان عازم صنعا شده بودند اعلام کرده که پروژه یا سناریوی نه صلح، نه جنگ عربستان دیگر کارایی ندارد و ما هم آن را نمی‌پذیریم و به همین دلیل اگر ریاض تکلیف این پرونده را مشخص نکند، حملات شروع خواهد شد.

پس از این اظهارات روز گذشته (شنبه) انصارالله اعلام کرد که به دنبال بی‌نتیجه بودن مذاکرات برای تمدید آتش‌بس در یمن و تداوم محاصره این کشور توسط ائتلاف متجاوز عربی به رهبری عربستان سعودی، این جریان، در تمام جبهه‌های نبرد فرمان آماده‌باش صادر کرده است.

این آماده‌باش دقیقاً یک روز بعد از آن انجام می‌گیرد که یمنی‌ها روز جمعه بزرگترین راهپیمایی خود را انجام دادند که این اقدام به گفته کارشناسان سیاسی- نظامی، نوعی تایید و حمایت از انصارالله برای شروع هرگونه عملیات نظامی علیه عربستان سعودی به شمار می‌آید.

در این میان اما روزنامه الاخبار لبنان به نقل از منابع خود نوشته است که دولت حاکم بر صنعا خواستار رفع محاصره، عدم مداخله در امور داخلی یمن، پرداخت غرامت و خروج از یمن شده است. در مقابل عربستان نیز تضمین‌هایی را مطالبه کرده مبنی بر اینکه یمن تهدیدی برای ریاض و امنیت آن نباشد.

انصارالله هم اعلام کرده اگر این مساله به پایبندی به نتایج مذاکرات درباره دستیابی به راه‌حل نهایی برای جنگ یمن منجر شود، آماده است تا این نگرانی امنیتی ریاض را برطرف کند. با وجود تمام این امیدهای سیاسی اما بسیاری معتقدند که آمریکایی‌ها خواهان ادامه سناریوی نه جنگ، نه صلح هستند؛ تا علاوه بر تامین منافعشان از این طریق، برگ برنده‌ای برای اعمال فشار بر ولیعهد عربستان در دست داشته باشند.

حال باید دید که بن سلمان حاضر است در عمل سناریوی «نه جنگ، نه صلح» را با گذشت هشت سال از جنگ پایان دهد یا خیر؟!

فرشاد گلزاری

  • 19
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش