سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۴۴ - ۰۷ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۱۳۴۶
خاورمیانه

عملا جهان عرب دو دسته شده است

همه کشورهای ذینفع از بحران قطر

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه,جهان عرب

آن چه تا کنون، در سه هفته اخیر به اسم «بحران خلیج فارس» شناخته می شود و میان سه کشور عربی حوزه خلیج فارس (عربستان سعودی و امارات و بحرین) به اضافه مصر با قطر مشاهده می شود و به مرحله انفجار رسیده است و همچنان ادامه دارد، یک بحران ناگهانی نیست، بلکه بحرانی است که ریشه در گذشته دارد و اختلاف های عمیقی را در اداره سیاست ها و اتحادها میان قطر و این چهار کشور نشان می دهد.

 

همان طور که این بحران بر شورای همکاری خلیج فارس تاثیر می گذارد، بر تشکیلات عربی و اتحادیه عرب که در حال حاضر موضع بی طرفی را انتخاب کرده نیز تاثیر می گذارد. این موضع قطعا عواقب و پیامدهایی خواهد داشت که تا پایان بحران ابعاد آن روشن خواهد شد. این بحران همچنین بر نظام اقلیمی گسترده تر منطقه یا نظام خاورمیانه ای از نگاه ادوار و اتحاد قدرت ها از زاویه سه قدرت بزرگ منطقه ای: اسرائیل، ایران و ترکیه نیز اثر می گذارد.

 

علاوه بر آن کشور چهارمی نیز به دلیل بحران ها و درگیری های پیرامون آن وارد این کش مکش های منطقه ای شده که اتیوپی است. این بحران چگونه بر روابط این قدرت های چهارگانه بزرگ با یکدیگر از یک سو و با نظام عربی و قدرت های فعال آن به طور خاص مصر و عربستان از سوی دیگر تاثیر می گذارد؟

 

برای پاسخ دادن به این سوال بسیار مهم باید تحلیل ها را به طور علمی به دقت بررسی کرد و فقط به یک سری اطلاعات دیکته شده یا مجامله های بی هدف و بی هوا بسنده نکرد. مواضع به شدت خطرناک می تواند بر مواضع کشورهای منطقه ای به خصوص از ناحیه داخلی آنها تاثیر بگذارد و بعضی ویژگی های روابط پیش رو و پیمان های جدید را که می تواند بحران خلیج فارس به برخی از آنها پایان دهد، نمایان کند، علاوه بر آن چگونگی گسترش بحران و راه های رقابتی را برای حل آن به گونه ای که در آینده تاثیرات مهمی بر نتایج احتمالی بگذارد نیز نمایان خواهد کرد.

 

اگر ویژگی های بحران را دنبال کنیم در می یابیم که سرعت تحولات و حوادث پس از آن از سوی این چهار کشور نسبت به قطر بالا بوده است، تا آن جا که وضعیت قطر بسیاری را در حالت شوک قرار داد، قطع تحرکات قطر به خصوص از ناحیه زمینی و هوایی و دریایی بسیاری را شوکه کرد، پس از آن شاهد سیاست های دوگانه ای بودیم که باعث بین المللی شدن بحران شد که قطر را در جایگاه کشور «مظلومی» قرار داد که رفتارهای غیرانسانی با آن شده است، این وضعیت سبب شد تا حمایت های ملموسی از سوی برخی کشورهای اروپایی و روسیه از قطر را شاهد باشیم، این در حالی است که ایران و ترکیه فرصت را غنیمت شمردند تا از فرصت ها نهایت استفاده را ببرند.

 

بحران شاهد دو مسیر موازی بوده است: یکی از ناحیه کشورهای چهارگانه عربستان و امارات و بحرین و مصر که فشارها را بر قطر افزایش دادند تا مطالبات آنها را برآورده کند، دیگری مسیر گفت وگو و آرام سازی بحران بود که کویت به همراه کشور پادشاهی عمان با حمایت ایالات متحده آن را پیش می بردند، امریکایی هایی که از آنها مواضع دوگانه ای را شاهد بودیم که از یک سو از قطر انتقاد می کردند و آن را حامی و پشتیبان ملی تروریسم معرفی می کردند و از سوی دیگر بر لزوم جلوگیری از پیچیده شدن بحران و دچار افراط شدن آن تاکید می کردند و به نوعی از مواضع اروپا و روسیه حمایت می کردند.

 

این دو مسیر برخی نشانه های فعال را در سه سطح حوزه خلیح فارس، جهان عرب و منطقه ای نشان داده است.

 

در سطح شورای همکاری خلیج فارس، بحران پیش آمده نشان داد که شکستی حقیقی میان روابط عربستان سعودی و قطر از اساس به وجود آمده است، شورای همکاری خلیج فارس دچار دو دستگی شده که یک طرف آن عربستان و امارات و بحرین هستند و طرف دیگر قطر، و کشورهای کویت و عمان طرف سوم محسوب می شوند.

 

در سطح عربی، همه می دانند که چقدر مواضع کشورهای عربی در راس آنها اتحادیه عرب در قبال این بحران متزلزل است، در این میان بعضی ها موضع بی طرفِ ضعیفِ توام به تمایل به قطر از خود نشان داده اند، از جمله مغرب و تونس و الجزایر، در مورد عراق و اردن مواضع این دو روشن تر است، عراق مخالف محاصره قطر است و اردن در تمایل پیدا کردن به این چهار کشور تردید دارد، اردن تمایل دارد برگه برنده ای پیدا کند تا بتواند در آینده وارد ماجرا شود و جلوی تشدید بحران را با نیم نگاهی به منافع خود بگیرد.

 

برعکس کشورهای منطقه ای که بر فعال بودن بیشتر اصرار دارند، اتیوپی خود را طرفی در این بحران می بیند و در حالی که بر حفظ بی طرفی خود اصرار دارد دو طرف را به گفت وگو و حل بحران دعوت کرده است. اما سه قدرت دیگر، ایران و ترکیه و اسرائیل هر کدام به روشنی طرح سیاسی و منطقه ای خود را پیش می برد، هر سه اصرار دارند که از بحران به سود خود استفاده کنند و خود را مهمترین بازیگر امور منطقه نشان دهند.

 

رقابت سنتی میان این سه سبب شده تا به روشنی هر کدام حضوری فعال در این بحران داشته باشد. ترکیه در موضع ضعیف تری است گویی که مجبور شده گزینه سخت را برگزیند و از اتحاد خود با دو هم پیمانش، عربستان و امارات چشم پوشی کند و اتحاد خود را با قطر حفظ کند.

 

پایبندی ها و پیمان های امنیتی مشترکش با قطر به خصوص ارتباطاتش با جماعت اخوان المسلمین و جنبش حماس که در نشست ریاض با حضور رئیس جمهوری امریکا به روشنی مورد هدف قرار گرفتند، سبب شده تا ترکیه تمایل به «حماس» را انتخاب کند و ضمن تمایل به حفظ توافق دفاعی مشترک با هدف از دست ندادن عربستان و امارات خواستار گفت وگو میان طرف های مورد منازعه شود.  

 

در موضعی کاملا عکس، ایران ایستاده است. ایران قبل از بحران مورد هدف بود و تلاش می شد آن را دور و منزوی کنند، در این بحران قطر را متحدی احتمالی دید که می تواند از آن در ایجاد شکاف در شورای همکاری خلیج فارس استفاده کند، از این دریچه به حمایت از قطر پرداخت و رئیس جمهوری امریکا را مسئول این بحران دانست، با این تصور که اکنون فرصتی پیش آمده تا بر عربستان سعودی مستولی شود، به ویژه بعد از این که بحران تروریستی که در عمق ایران، مرقد امام خمینی و به همراه آن مجلس شورای همکاری را هدف قرار داد ایران بر عربستان سعودی تمرکز کرد و این کشور را طرفی مسئول در این اتفاق دانست.  

 

از سوی دیگر اسرائیل به دقت آن چه می گذرد را زیر نظر گرفته و یقینا به دنبال دستاوردهایی است که از مصالحش و منافعش از طرح مهمی منطقه ای اش که ایجاد انقلابی ریشه ای در مسیر تحولات منطقه ای است نهایت استفاده را ببرد، اسرائیل امیدوار است این تحولات منجر به تاسیس «پیمانی منطقه ای» به اسم مبارزه با تروریسم شود که در آن تمامی طرف های دشمن با طرح اسرائیل را هدف قرار دهد: یعنی ایران و حزب الله و جنبش حماس، که البته این مساله نیاز به تحلیل و پیگیری های بیشتر دارد. 

 

 

irdiplomacy.ir
  • 15
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش