یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۳۶ - ۱۱ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۲۵۷۰
خاورمیانه

تور خاورمیانه خانم نخست وزیر گمانه زنی ها در‌مورد آینده بریتانیای بعد از برگزیت را افزایش داد

ترزا می,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

سفر ترزا می، نخست‌وزیر بریتانیا، به کشورهای عرب خاورمیانه خبر جدیدی نیست، پیش از این نیز رهبران بریتانیا چنین سفرهایی را انجام دادند، اما انجام این سفر آن هم در شرایط کنونی زمینه را برای افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره اهداف نخست‌وزیر بریتانیا فراهم کرده است. می درگیر ماجرای برگزیت است و تلاش می‌کند زمینه را برای خروج کشورش از اتحادیه اروپا فراهم کند.

 

ماجرای خروج از اتحادیه اروپا موجب شده بود خانم نخست‌وزیر به خاورمیانه و تحولات آن کمتر بپردازد، اما حالا نخست‌وزیر بریتانیا تلاش می‌کند رابطه این کشور با متحدان عربش را بازتعریف کند؛ از همین رو، سفر می به خاورمیانه با استقبال رهبران عرب روبه‌رو شد، به باور آن‌ها، نخست‌وزیر بریتانیا زمینه را برای تحقق تعاملی مثبت فراهم کرده است؛ آن هم درست در شرایطی که خاورمیانه و اروپا از منظر تاریخ دنیای مدرن دوران پرچالشی را تجربه می‌کنند.

 

برای بسیاری از کشورهای حوزه خلیج‌فارس، به‌ویژه کشورهای معتدلی چون مصر و اردن، بریتانیا متحد مهم و باارزشی قلمداد می‌شود. با این حال، آشفتگی‌های اخیر حاکم بر بریتانیا به‌عنوان پس‌لرزه‌های حاصل از برگزیت رهبران عرب منطقه را درباره نتیجه تلاش‌های می مردد کرده است.

 

در زمان نخست‌وزیری دیوید کامرون، بریتانیا برای تقویت رابطه این کشور با متحدان عرب منطقه گام‌های اندکی برداشته شد، در شرایطی که رهبران بریتانیا از سیاست بازگشت به شرق سوئز می‌گفتند، این کشور پایگاه دریایی سلطنتی جدیدی را در بحرین ایجاد کرد؛ ایجاد این پایگاه دریایی پس از سال ۱۹۷۰ (زمانی‌که بریتانیا به تحولات منطقه موضع منفعل‌تری را اتخاذ کرد)، نشان از عزم جدی رهبران این کشور برای حضور برجسته‌تری در خاورمیانه داشت.

 

در این میان، نباید این حقیقت را نادیده انگاشت که ارتش بریتانیا در ائتلاف آمریکا علیه گروه تروریستی داعش نقش برجسته‌ای را ایفا کرد. با این حال، تاکنون درباره سرمایه‌گذاری دیپلماتیکی بریتانیا در خاورمیانه گمانه‌زنی‌های متفاوتی مطرح شده است. رهبران عرب هنوز رأی منفی سال ۲۰۱۳ مجلس بریتانیا به تصمیم کامرون مبنی بر اقدام نظامی در سوریه را به خاطر دارند. اخیرا موضع بریتانیا درباره شکافی که میان قطر و عربستان‌سعودی ایجاد شده بود رهبران کشورهایی چون عربستان‌سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر را خشمگین کرده بود.

 

از منظر رهبران این گروه از کشورهای عربی بریتانیا بی‌اعتنا به مواضع ایدئولوژیک دوحه که از حامیان سرسخت اخوان المسلمین قلمداد می‌شود، در عرصه دیپلماسی موضع‌گیری کرده است. از همین رو، می‌توان گفت سفر ترزا می ‌به خاورمیانه فرصت مناسبی برای بریتانیاست تا با توسل بدان بتواند روابطش با متحدان عرب را بازتعریف کند، علاوه بر این، سفر می، آن هم در میانه درگیری‌های سیاسی حاکم نشان‌دهنده عزم جدی می‌ برای حفظ رابطه این کشور با متحدان عرب است.

 

محور اصلی این سفر تجارت- اقتصاد قلمداد شده است، بریتانیا پس از برگزیت نیازمند به شرکای تجاری جدیدی است. در همین راستا، اصلاحات اقتصادی عربستان و اردن مورد توجه خانم نخست‌وزیر قرار گرفته است. عربستان با ارائه سند ۲۰۳۰ تلاش می‌کند در حوزه اقتصاد این کشور تحولات جدیدی را ایجاد و این کشور را مستقل از درآمدهای حاصل از نفت اداره کند، تصمیم ریاض برای لندن آن هم در شرایط کنونی تحریک‌آمیز است، اما حقیقتی که رهبران بریتانیا باید بدان توجه داشته باشند این است که استفاده از فرصت‌های تجاری مستلزم مشارکت فعال بریتانیا در مسائل امنیتی خاورمیانه است.

 

بریتانیا باید خود را برای مقابله با چالش‌های امنیتی حاکم بر منطقه آماده کند. مقابله با چالش امنیت موضوعی است که هم برای بریتانیا، هم برای کشورهای عربی مهم است. حمله تروریستی اخیر در صحرای سینا نشان از تغییر تاکتیک گروه تروریستی داعش دارد؛ داعش پس از شکست‌های اخیر تاکتیکش را تغییر و هم‌اکنون برای تحقق اهدافش حملات انتحاری را در اولویت قرار داده است.

 

این مهم نه‌تنها برای کشورهای منطقه بلکه برای غرب نیز به‌مثابه تهدیدی جدی است؛ از همین رو، تبادل اطلاعات امنیتی شاید اندک کاری است که بریتانیا باید برای تحقق امنیت در منطقه انجام دهد. با این حال، تنها رویدادی که هدف می از انجام این سفر را مبهم جلوه داده، مخالفت خانم نخست‌وزیر با سیاست‌های ریاض در یمن است. ترزا می ‌از رهبران ریاض خواسته به محاصره یمن پایان دهند؛ محاصره‌ای که بحران بشردوستانه‌ای را رقم زده است.

 

جنگ در یمن ابتکار محمد بن‌سلمان، شاهزاده سعودی برای مقابله و تحت فشار قراردادن ایران بود؛ با این حال این جنگ هزینه‌های سنگینی را بر ریاض تحمیل کرد، مخالفت ترزا می ‌با تصمیم‌های ریاض در یمن و تحت فشار قراردادن شاهزاده جوان برای توقف خشونت در فقیرترین کشور عربی، اندکی اهداف بریتانیا در این سفر را پیچیده‌تر کرده است، آیا می‌ با هدف کاهش تنش‌ها میان عربستان و ایران این سفر را طراحی کرده است یا سودای دیگری دارد؟

 

 

asemandaily.ir
  • 12
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش